ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΝΑ ΤΙΣ ΗΠΕΙΡΟΥΣ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΙ ΤΟ 2016

Η καταιγίδα Φρανκ ξεκίνησε από τον Β. Πόλο και έπληξε τη Μ. Βρετανία. Έντονη κακοκαιρία από τις ΗΠΑ μέχρι την Αιθιοπία, ενώ χιόνι αναμένεται σε Ελλάδα και Τουρκία. Οι ειδικοί θεωρούν υπαίτιο το Ελ Νίνιο.

Από μετεωρολογική άποψη το 2016 θα μπει με έναν περίεργο τρόπο σε όλες τις ηπείρους. Σε μια σπάνια συγκυρία πολλές περιοχές σε όλες τις ηπείρους έρχονται αντιμέτωπες τις τελευταίες μέρες με ακραία καιρικά φαινόμενα, πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Η καταιγίδα Φρανκ που ξεκίνησε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα από τον Βόρειο Πόλο και έπληξε τη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με γερμανούς μετεωρολόγους, αρχίζει να φθίνει.

Ωστόσο η κακοκαιρία στον Βορρά δίνει τη σειρά της σε ένα νέο κύμα ψύχους στην ανατολική και νότια Ευρώπη. Σύμφωνα με τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία η κακοκαιρία αυτή οφείλεται από τη μια πλευρά, στις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες γύρω από την Ισλανδία και από την άλλη, στις χαμηλές θερμοκρασίες στη Ρωσία. Το γεγονός αυτό αναμένεται να προκαλέσει κάποια παράξενα για την εποχή φαινόμενα στην Ευρώπη, όπως αυξημένες θερμοκρασίες περί τους 6 βαθμούς γύρω από τον νορβηγικό αρκτικό κύκλο και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες στα νοτιοανατολικά.

Οι μετεωρολόγοι σε αναβρασμό

Δίχως αμφιβολία η καταιγίδα Φρανκ μονοπωλεί ακόμη το ενδιαφέρον των ερευνητών. Το πρόβλημα ξεκίνησε, όπως εξηγεί η Νάταλι Χέιζελ από την Καναδική Μετεωρολογική Υπηρεσία, εξαιτίας της μετατόπισης μεγάλων μαζών θερμού αέρα προς τον Β. Πόλο, όπου κατά κανόνα αυτήν την εποχή οι μέσες θερμοκρασίες κινούνται στους -20 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με την Χέιζελ είναι νωρίς ακόμη να αποδοθεί το φαινόμενο σε ανθρωπογενείς παράγοντες, ωστόσο πράγματι είναι αφύσικο για τα δεδομένα της εποχής.

Στο μεταξύ αναμένεται μεγάλη επιδείνωση του καιρού και στην ανατολική Μεσόγειο, ιδίως σε Ελλάδα και Τουρκία. Μάλιστα αναμένονται έντονες χιονοπτώσεις ακόμη και στον Βόσπορο. Ήδη η Κων/πολη έχει «ντυθεί στα λευκά», ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν πτήσεις από και προς την τουρκική μεγαλούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, στις ΗΠΑ πολλές περιοχές πλήττονται από καταστροφικές πλημμύρες. Ήδη οι πολιτείες Μιζούρι, Κεντάκι, Ιλινόις και Αρκάνσας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Σύμφωνα πάντως με ειδικούς τα διάφορα κύματα κακοκαιρίας που πλήττουν ταυτόχρονα διαφορετικές γωνιές του πλανήτη συσχετίζονται με το φαινόμενο Ελ Νίνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. «Είναι ίσως η πιο ισχυρή έκφανση του φαινομένου εδώ και 100 χρόνια», αναφέρει ο Ζερόμ Λεκού από τη Γαλλική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Με το Ελ Νίνιο φαίνεται να σχετίζονται και οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά και η ξηρασία που μαίνεται την Αιθιοπία. Σύμφωνα μάλιστα με την διεθνή ΜΚΟ Oxfam εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια στην Ανατολική Αφρική λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας τα επόμενα χρόνια.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση