ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΧΩΡΙΣ «ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ»

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Νέα ρύθμιση για το μέλλον των αυθαίρετων κτισμάτων στην Ελλάδα με περιβαλλοντικά, χωροταξικά αλλά και οικονομικά κριτήρια αναμένεται να έρθει στη Βουλή το επόμενο χρονικό διάστημα από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το «τοπίο» των αυθαίρετων κτισμάτων στη χώρα μας αναλύεται αυτή τη στιγμή στα εξής δεδομένα:

  • 903 χιλιάδες αυθαίρετα έχουν νομιμοποιηθεί την τελευταία διετία, σύμφωνα με στοιχεία, που καλύπτουν την περίοδο έως και το καλοκαίρι του 2015, ενώ περισσότερα από 615 χιλιάδες έχουν υπαχθεί στη διαδικασία νομιμοποίησης.
  • Το 25% αφορά ακίνητα χωρίς καμία οικοδομική άδεια και το 75% αυθαιρεσίες σε ακίνητα με οικοδομική άδεια. Το 29% των δηλώσεων νομιμοποίησης είναι για εκτός σχέδια ακίνητα και το υπόλοιπο ποσοστό για εντός σχεδίου.
  • Ο Ν.4178/13 δίνει τη δυνατότητα για υπαγωγή σε διαδικασία νομιμοποίησης μέχρι και τις 8 Φεβρουαρίου 2016.
  • Τα έσοδα από τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων έχουν φτάσει μέχρι στιγμής τα 1,505 δις. Ευρώ, ενώ έχει προϋπολογιστεί ακόμη 1,8 δις. Ευρώ προς είσπραξη.
  • Υπάρχουν ακόμη ένα εκατομμύριο αυθαίρετα κτίσματα εκτός ρύθμισης νομιμοποίησης.

Η νέα νομοθεσία εκτιμάται πως θα θέτει φραγμούς και αυστηρά κριτήρια για την υπαγωγή σε αυτήν παράνομων κτισμάτων, αλλά μάλλον θα υπάρξει αναστολή κατεδαφίσεων, έως ότου κυρωθούν οι δασικοί χάρτες.

Η «τακτοποίηση» αυθαιρέτων θα εξαρτάται από τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής και θα υπαγορεύεται από χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, καθώς διαφορετική αντιμετώπιση θα έχει κάποιος με 10% υπέρβαση της επιτρεπόμενης δόμησης, σε σχέση με εκείνον που την έχει ξεπεράσει κατά 200%.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προβλέπεται πως θα θελήσει να ενισχύσει την κοινωνική διάσταση της «τακτοποίησης» αυθαιρέτων υπό την έννοια ότι θα υπάρξει διαφοροποίηση στα πρόστιμα για όσους ιδιοκτήτες δεν έχουν ακόμη υπαχθεί στον Ν. 4178/13 διότι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα. Παράλληλα, στόχος του υπουργείου είναι να μη διακοπεί η δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων μετά την 8η Φεβρουαρίου που λήγει η εκ του νόμου προθεσμία, αλλά να συνεχιστεί με κλιμακούμενη επιβάρυνση για όσους αμέλησαν, ενώ θα τεθούν κοινωνικά κριτήρια για όσους αδυνατούσαν λόγω της κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση το ακριβές περιεχόμενο της νέας ρύθμισης είναι υπό μελέτη, καθώς εξετάζονται μια σειρά από κριτήρια όπως το ετήσιο εισόδημα, ο αριθμός των παιδιών σε μια οικογένεια, η ύπαρξη άλλων περιουσιακών στοιχείων κα..

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση