ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

Οριστική λύση στο μείζον ζήτημα διαχείρισης απορριμάτων της χώρας υπόσχεται να δώσει η κυβέρνηση, με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, να δηλώνει χθες, σε συνέντευξη Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, πως «η διαχείριση των σκουπιδιών αποτελεί εμβληματικό στοιχείο του παράλληλου προγράμματος, σύμφωνα με το οποίο αναμένεται τζίρος 2 δισ. και 16.000 θέσεις εργασίας για την επόμενη πενταετία, όντας πλήρως εναρμονισμένο με τους στόχους που έχουν τεθεί από την ΕΕ».

Παράλληλα, ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στο «καυτό» θέμα της τύχης των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) που έχουν υπογραφεί πριν από την ψήφιση του νέου σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), ξεκαθαρίζοντας με κατηγορηματικό τρόπο πως «θα πρέπει να επανεξεταστούν οι όροι με βάση τη νομοθεσία».

Ακόμη, ερωτηθείς για την ανάκληση των εργασιών από την εταιρεία Eldorado Gold, ο κ.Τσιρώνης υπογράμμισε ότι «θα έπρεπε να τηρούσε τους συμβατικούς της όρους».

Ο αναπληρωτής υπουργός, στην αρχή της ομιλίας του, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν απορρίμματα, υπάρχουν φυσικοί πόροι. Τα απορρίμματα αποτελούν εμπόρευμα, έχουν εργατοώρες και πολύτιμη πρώτη ύλη, οπότε δεν είναι για πέταμα».

Τόνισε ακόμη ότι «ο νέος ΕΣΔΑ στηρίχθηκε στην υφιστάμενη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, αλλά τόλμησε να πάει και ένα βήμα μπροστά: να συμπεριλάβει αυτά που η Ευρώπη συζητάει το 2016 ως νέα Οδηγία για τα απόβλητα».

Επίσης, ο κ. Τσιρώνης επεκτάθηκε σε πρακτικές επαναχρησιμοποίησης που οδηγούν στην κυκλική οικονομία προς όφελος της κοινωνίας.

Για τις ΣΔΙΤ, ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι «θα πρέπει να επανεξεταστούν οι όροι με βάση τη νομοθεσία και ότι το Υπουργείο δεν μπορεί παρά να υπηρετήσει τον σχεδιασμό που συμφέρει πρωτίστως τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες».

Ο Δημήτρης Πολιτόπουλος αναφέρθηκε στα «πράσινα σημεία» που προβλέπονται στον νέο σχεδιασμό, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν σημεία που ξεκινούν από το επίπεδο της γειτονιάς χωρίς μεγάλο κόστος μέχρι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, οι οποίες προσφέρουν μεγάλο όφελος στην τοπική οικονομία και στο περιβάλλον».

Ο κ. Πολιτόπουλος τόνισε ότι «πρέπει να υπάρχει ουσιαστική και συνεχής ενημέρωση, ενεργοποίηση, και συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, με την υποστήριξη και των υφιστάμενων πρωτοβουλιών, προκειμένου να γίνεται σωστή και αποτελεσματική ανακύκλωση, μέσα και από την αναβάθμιση του ρόλου του ΕΟΑΝ».

Τέλος, ο κ. Πολιτόπουλος αναφέρθηκε στους τρόπους διαχείρισης και εκπαίδευσης κοινωνικών ομάδων που παραδοσιακά ασχολούνται άτυπα με την ανακύκλωση (Ρομά, οικονομικοί μετανάστες κλπ) οι οποίοι δύναται να ενσωματωθούν με την εργασία τους μέσα στο σύστημα, αλλά και στην προοπτική της καθιέρωσης της «κάρτας ανακυκλωτή».

Στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου και σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον υπουργό σχετικά με τις Σκουριές και την ανάκληση των εργασιών από την εταιρία Eldorado, ο κ. Τσιρώνης, απάντησε χαρακτηριστικά ότι «καμία εταιρία που σέβεται τον νόμο, τους περιβαλλοντικούς όρους και το δημόσιο συμφέρον, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Η Eldorado σήμερα παρουσιάζει προφάσεις και εκβιάζει η ίδια τους εργαζομένους με την στάση της. Ας τηρούσε η εταιρία τους συμβατικούς της όρους».

Η Χριστίνα Ευθυμιάτου, συντονίστρια Εκτελεστικής Γραμματείας των ΟΠ σημείωσε ότι «στην περίπτωση της διαχείρισης των απορριμμάτων θα πρέπει να δοθεί λύση σε ένα χρόνιο περιβαλλοντικό πρόβλημα, ενταγμένο όμως στην προσπάθεια χάραξης μιας νέας βιώσιμης πορείας για την Ελληνική οικονομία. Σ' αυτά τα πλαίσια οι Οικολόγοι Πράσινοι αντιμετωπίζουν τα απορρίμματα όχι με την έννοια αυτού που πετάμε και μας δημιουργεί προβλήματα, αλλά ως έναν εν δυνάμει πόρο και ήταν το ζητούμενο στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΔΑ».

Αναφορικά  με τους  στόχους  του ΕΣΔΑ η κ.Ευθυμιάτου τόνισε  ότι  «οι στόχοι του ΕΣΔΑ δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την άμεση και ριζική αναθεώρηση των μέχρι τώρα δρομολογημένων σχεδιασμών. Η Κυβέρνηση δεν πρέπει να αποδεχθεί σήμερα, υπό την όποια πίεση, σχεδιασμούς που καταστρατηγούν στην πράξη την εθνική αλλά και ευρωπαϊκή νομοθεσία, με κίνδυνο να υπονομεύσουν αύριο και την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Τέλος, οι περιφερειακοί σχεδιασμοί ΠΕΣΔΑ πρέπει να αναθεωρηθούν ριζικά και να λάβουν υποχρεωτικά υπόψη τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης των Δήμων, με την ενσωμάτωση τους».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση