ΖΕΡΕΦΟΣ: ΘΕΡΜΟΤΕΡΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ, ΜΕΙΩΣΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ, ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΡΑΙΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Συνέντευξη στον Νίκο Αβουκάτο

Για την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον πλανήτη, την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας κατά τους θερινούς μήνες, αλλά και τη μείωση των βροχοπτώσεων, προειδοποιεί σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στη Greenagenda.gr, ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός Επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, καλώντας, ταυτόχρονα, τις κυβερνήσεις να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

O διακεκριμένος ακαδημαϊκός και εξειδικευμένος σε θέματα που αφορούν το κλίμα, αναφέρεται στο φαινόμενο El Ninio και μας εξηγεί πώς αυτό θα επηρεάσει τα επόμενα χρόνια την Ελλάδα.

- Θα ήθελα να μας μιλήσετε για το φαινόμενο El Ninio και την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων;

Είναι γεγονός ότι η αποσταθεροποίηση του κλίματος παγκόσμια συνεχίζεται. Οι ενδείξεις που έχουμε και τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι τα ακραία φαινόμενα θα αυξήσουν τη συχνότητά τους στα προσεχή χρόνια. Το El Ninio είναι ένα θεαματικό φαινόμενο που συμβαίνει κάθε Δεκέμβριο αλλά υπάρχουν κάθε 4-5 ή και 10 χρόνια ακραία μεγάλες διαταραχές όπως αυτή που είχαμε πέρσι και φέτος. Το φαινόμενο επηρεάζει το Νότιο Ειρηνικό και έχει επεκτάσεις στους Μουσώνες (βροχές στην Ινδία) και στο βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Η επιμήκυνση του καλού καιρού στη χώρα μας είναι πιθανό να συνδέεται με τον καιρό που βλέπουμε στο βόρειο Ατλαντικό, αλλά να σημειώσουμε εδώ ότι δεν είναι ο άνθρωπος υπεύθυνος για κάθε μεμονωμένο ακραίο περιστατικό, αλλά για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισής του.

- Παρακολουθούμε με δέος εικόνες που παρουσιάζουν τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων. Οι κυβερνήσεις έχουν τον χρόνο να κάνουν διορθωτικές κινήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής;

Η σφοδρότητα μπορεί να επηρεασθεί διότι από την υπερθέρμανση θερμαίνονται οι ωκεανοί και οι θάλασσες που διαθέτουν μεγάλα ποσά ενέργειας στην ατμόσφαιρα. Ασφαλώς οι κυβερνήσεις μπορούν να πάρουν μέτρα προσαρμογής, δηλαδή μέτρα ενημέρωσης και προληπτικά που θα μειώσουν τις ζημιές και την απώλεια ζωών και οικοσυστημάτων.

- Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την  περιοχή της Μεσογείου και ιδιαίτερα τον ελληνικό  χώρο;

Στη Μεσόγειο που είναι στο κόκκινο κατά τις εκτιμήσεις της IPCC, αναμένονται θερμότερα καλοκαίρια, αύξηση της ηλιοφάνειας και θερμότερες θάλασσες, μείωση των βροχοπτώσεων και συχνότερα ακραία. Η Ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε πρόγραμμα στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

- Ποια η γνώμη σας για τη συμφωνία στη Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι τον περασμένο Δεκέμβριο;

Το μεγάλο επίτευγμα στο Παρίσι είναι ότι όλα τα κράτη αναγνώρισαν ότι υπάρχει πρόβλημα και αναμένουμε τη συνέχεια. Ήταν επιτυχής η συνάντηση, συγκρινόμενη με όλες τις προηγούμενες.

-Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του κλίματος στην Ελλάδα;

Όλη η Γη θα συναντήσει πιο συχνά ακραία φαινόμενα. Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα περιγράφονται αναλυτικά στην Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος του 2011.

-Ποιο θα είναι κόστος των ζημιών από την κλιματική αλλαγή;

Το κόστος της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 700 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2100. Με μια καλή προσαρμογή, αυτό θα μειωθεί περίπου στο μισό.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση