ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΗ GREEN AGENDA: ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Συνέντευξη στον Νίκο Αβουκάτο

Στη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τον αγροτικό τομέα, αναφέρεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, σε συνέντευξή του στη Greenagenda.gr.

O κ. Αποστόλου επισημαίνει την ανάγκη ενός επιχειρησιακού σχεδίου για την προώθηση των εξαγωγών, ενώ υπογραμμίζει ότι «οι υγιείς και δυνατοί συνεταιρισμοί είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα».

Σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών, ο υπουργός παρουσιάζει ορισμένα σημεία της εναλλακτικής πρότασης προς τους δανειστές.

- Στην ελληνική γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία, απαιτείται να γίνει συντονισμένα και οργανωμένα ένα βήμα μπροστά, εξετάζοντας τις προκλήσεις και τις δυνατότητες της πρωτογενούς παραγωγής υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην Ευρώπη και το υπόλοιπο κόσμο. Πώς προγραμματίζει το υπουργείο να υλοποιήσει αυτή τη βασική αποστολή του;

Έχουμε χαράξει ένα συνολικό σχέδιο, βασικά σημεία του οποίου σας αναφέρω:

Πρώτα απ' όλα θα δημιουργήσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον αγροτικό τομέα με μόχλευση πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και αξιοποίηση σχολάζουσας δημόσιας αγροτικής περιουσίας ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας. Θα δημιουργήσουμε την «κάρτα του αγρότη», με την οποία θα μπορεί να κάνει αναλήψεις και να χρηματοδοτεί τις εργασίες της εκμετάλλευσής του σε ετήσια βάση, μέχρι του ποσού των κοινοτικών επιδοτήσεων που δικαιούται.

Επίσης, θα ανασυγκροτήσουμε τον μηχανισμό διαχείρισης και καταβολής των πληρωμών, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα και να εξασφαλιστεί ότι οι αγρότες θα εισπράττουν έγκαιρα τις κοινοτικές επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Θα μειωθούν έτσι εντυπωσιακά και τα πρόστιμα και οι καταλογισμοί που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα ενισχύσουμε μέσω κινήτρων συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης. Συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών κ.λπ. Ταυτόχρονα όμως θα δημιουργήσουμε δομές αυστηρού ελέγχου των οργανώσεων για να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος που έχουν δημιουργήσει αρνητική εικόνα για τους συνεταιρισμούς.

Συντάσσουμε επιχειρησιακό σχέδιο προώθησης των εξαγωγών σε χώρες-στόχους και αναζητούμε νέες αγορές, διασφαλίζοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Φέρνουμε τον γεωπόνο και πάλι στο χωράφι. Με συμβουλευτικές δομές σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των παραγωγών από γεωπόνους, κτηνιάτρους και οικονομολόγους, ώστε να καλυφθεί το μεγάλο κενό που διαπιστώνεται στον τομέα των γεωργικών εφαρμογών στην ελληνική περιφέρεια.

- Στον αγροτικό τομέα μπορούν να αναπτυχθούν συνεταιριστικές πρωτοβουλίες για τη μείωση ή υποκατάσταση των εισαγωγών, για την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο ποιοτικών παραγωγικών δραστηριοτήτων και τη δικτύωσή τους σε ουσιαστικό βαθμό με τον τουρισμό;

Η λειτουργία υγιών και δυνατών συνεταιρισμών είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, ειδικά στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη λειτουργία και ενδυνάμωσή τους αποτελεί πολιτική απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με το νομοσχέδιο που παρουσιάζουμε τις επόμενες ημέρες έχουμε δύο στόχους:

1.     Ο πρώτος είναι να προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν συντελέσει στην απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος και να θέσουμε τις βάσεις για την μη επανάληψη τους.

2.     Και ο δεύτερος είναι να βοηθήσουμε τους αγρότες να επιβιώσουν στο σημερινό περιβάλλον της ακραίας ανταγωνιστικής παγκόσμιας αγοράς δημιουργώντας υγιείς συνεταιριστικές επιχειρήσεις ώστε να επιτύχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής και καλύτερες τιμές για τα αγροτικά τους προϊόντα.

Έτσι, το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που επιδιώκουν από τη μια να ξεκαθαρίσουν το τοπίο όσον αφορά τη σημερινή κατάσταση των συνεταιρισμών και από την άλλη να δώσουν μια σοβαρή βάση εκκίνησης για δημιουργία υγιών συλλογικών επιχειρηματικών μονάδων.

- Ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο ψαράς, τον τελευταίο καιρό με όσα ακούγονται για τη φορολόγησή τους, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης, νιώθουν να χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Κοιτάζοντας στα μάτια τους ανθρώπους αυτούς, τι θα τους λέγατε;

Είναι γεγονός ότι το βάρος που καλείται να σηκώσει ο αγροτικός τομέας με τη νέα συμφωνία είναι πράγματι δυσανάλογο και δυσβάσταχτο, ειδικά στα φορολογικά. Ωστόσο, οι φορολογικές επιβαρύνσεις μπορούν να είναι μικρές αν ο αγρότης ακολουθήσει τη λογική της επαγγελματικής – επιχειρηματικής προσέγγισης. Εν όψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές έχουμε επεξεργαστεί συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση που εξασφαλίζει τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα για το Δημόσιο με ταυτόχρονη προστασία του εισοδήματος των αγροτών και δίκαιη κατανομή των βαρών.

Σας λέω ορισμένα σημεία της πρότασης αυτής: Ολοι οι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων, εκτός των μικρών παραγωγών με εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Επιπλέον με τη χρήση κλιμακωτών συντελεστών θα επιβαρύνεται με λιγότερα βάρη ο μικρός παραγωγός και ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, καθώς επίσης οι νέοι αγρότες, οι συνεταιρισμοί, όσοι καλλιεργούν σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, έχουν ειδικές καλλιέργειες κ.λπ.

- Ποια εργαλεία θα έχουν στη διάθεση τους  οι νέοι αγρότες, κτηνοτρόφοι και ψαράδες (χρηματοδοτικά-προγράμματα);

Η ενίσχυση των νέων αγροτών είναι βασικός άξονας του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα ξεκινήσει εμπροσθοβαρώς από την αρχή του 2016. Πρέπει εδώ να πούμε ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση  επιφυλάσσει προνομιακή αντιμετώπιση στους νέους αγρότες. Θα έλεγα με την ευκαιρία αυτή στους νέους που θέλουν να μπουν στην αγροτική παραγωγή να το τολμήσουν και να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες που τους δίνονται. Θέλουμε να ασχοληθούν με τη γεωργία, όχι μόνον τα παιδιά που δεν μπόρεσαν να σπουδάσουν και να κάνουν κάτι άλλο, αλλά η ενασχόληση με τη γεωργία να είναι μια επιλογή των άξιων και μορφωμένων νέων.

Οι ευκαιρίες είναι μεγαλύτερες από άλλους τομείς της οικονομίας και της αγοράς εργασίας. Το αγροτικό επάγγελμα έχει και στη χώρα μας μέλλον, αρκεί να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και βέβαια να έχουν πάντα οι αγρότες το μυαλό τους στην αγορά και όχι μόνο στις –απαραίτητες βεβαίως- επιδοτήσεις.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση