ΦΡΕΝΗΡΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΛΟΓΩ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΩΝ ΑΙΤΙΩΝ

Nέα στοιχεία για τον φρενήρη ρυθμό εξέλιξης της ανθρωπογενούς Κλιματικής Αλλαγής φέρνει στην επιφάνεια μια νέα μελέτη του Ινστιτούτου Κάμποτ στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, η οποία συγκρίνει τις φυσικές κλιματικές μεταβολές εκατομμυρίων ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης, τα οποία επικαλείται η εφημερίδα «Ημερησία», οι ερευνητές επιχείρησαν να υπολογίσουν τις ραγδαίες μεταβολές στο ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα (pCO2) που συνέβησαν πριν από 120 εκατομμύρια χρόνια, επιτυγχάνοντας το χάρη στα νέα γεωχημικά στοιχεία. Στις μετρήσεις, επιβεβαιώνεται ότι τα επίπεδα του pCO2 αυξήθηκαν εξαιτίας ηφαιστειακών εκρήξεων και παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα για 1,5 με 2 εκατομμύρια χρόνια, έως ότου μεγάλοι όγκοι οργανικής ύλης θαμμένοι σε έναν ωκεανό με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου προκάλεσαν μια επιστροφή στα πρότερα επίπεδα.

«Προηγούμενες κλιματικές μεταβολές θα πρέπει να εντοπιστούν και να περιγραφούν ενδελεχώς εάν θέλουμε να καταλάβουμε πώς η Κλιματική Αλλαγή επηρέασε στο παρελθόν ή θα επηρεάσει μελλοντικά τα οικοσυστήματα» γράφει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Ντέιβιντ Νάαφς, τονίζοντας πως «εικάζεται ότι το γεγονός που μελετήσαμε είναι ανάλογο με ό,τι συμβαίνει σήμερα εξαιτίας της ανθρωπογενούς δραστηριότητας και ότι μια ταχεία άνοδος του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα προκάλεσε οξίνιση των ωκεανών και έθεσε σε κίνδυνο μια ομάδα ασβεστοποιημένων θαλασσίων φυκών. Η εργασία μας επιβεβαιώνει αυτή τη μεγάλη αύξηση του pCO2».

Όπως διαπιστώνει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στις αρχές Ιανουαρίου στην επιθεώρηση Nature Geosciences, τα γεωλογικά αρχεία, δηλαδή τα γεωλογικά επίπεδα της Γης, χρησιμοποιούνται ευρέως στην κλιματική έρευνα.

Ωστόσο, ο προσδιορισμός των κινδύνων της σύγχρονης περιβαλλοντικής μεταβολής αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση, λόγω της απουσίας ανάλογων γρήγορων μεταβολών στη γεωλογική ιστορία. Κατά συνέπεια, οι εν λόγω κίνδυνοι, σε αυτή την περίπτωση αυτοί που ενσκήπτουν στα θαλάσσια οικοσυστήματα από τα οποία εξαρτώνται δισεκατομμύρια άνθρωποι, παραμένουν σε τεράστιο βαθμό άγνωστοι. Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως συμφωνήθηκε πρόσφατα στο Παρίσι, είναι απαραίτητη για την αποφυγή αυτών των κινδύνων».

Μετατόπιση πόλων

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πολλές, ποικίλες και αλυσιδωτές και δεν περιορίζονται στην άνοδο της στάθμης των ωκεανών και την απώλεια των φυσικών ενδιαιτημάτων. Μια πρόσφατη μελέτη του πυρήνα της Γης έδειξε ότι η μεταβολή της στάθμης των θαλασσών επιβραδύνει την περιστροφή της Γης.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science Advances δείχνει ότι τα τελευταία 3.000 χρόνια, ο πυρήνας της Γης επιταχύνει την ώρα που ο μανδύας και ο φλοιός (το σημείο όπου βρισκόμαστε εμείς) επιβραδύνει. Ένας από τους λόγους της επιβράδυνσης είναι το λιώσιμο των πολικών πάγων και μετατόπιση υδάτινων όγκων προς τη γραμμή του Ισημερινού.

Αυτή η σταδιακή επιβράδυνση της Γης κάποια στιγμή θα επιμηκύνει τις μέρες μας αναφέρει ο Μάθιου Ντάνμπερι από το καναδικό Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.

Σε 100 χρόνια, κάθε μέρα θα είναι μεγαλύτερη κατά 1,7 χιλιοστά του δευτερολέπτου, μια διαφορά που φαντάζει απειροελάχιστη, αλλά είναι μάλλον τεράστια εάν αναλογιστούμε ότι συμβαίνει μέσα σε λίγες ανθρώπινες γενιές.

Επίπεδα νερού

Στις επόμενες δεκαετίες, η κλιματική αλλαγή, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις στην ηλεκτροπαραγωγή καθώς οι υδάτινοι πόροι μειώνονται, σύμφωνα με νέα μελέτη του Ενεργειακού Προγράμματος του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων (IIASA) της Αυστρίας που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Climate Change.

Υδροηλεκτρικά εργοστάσια και θερμοηλεκτρικές μονάδες άνθρακα που εξαρτώνται από το νερό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αθροιστικά καλύπτουν το 98% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών. Όπως αναφέρει η μελέτη οι μεταβολές στις θερμοκρασίες του νερού ή η έλλειψη υδάτινων πόρων μπορεί να μειώσει την ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα των δύο τρίτων των εργοστασίων ηλεκτρισμού από το 2040 ως το 2069.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 25.515 υδροηλεκτρικά και 1.427 θερμοηλεκτρικά εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, και υπολόγισαν ότι το 60% των σταθμών αυτών θα απειληθούν με πτώση του δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής το διάστημα 2040-2069.

«Οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί δεν προκαλούν μόνο την κλιματική αλλαγή, αλλά μπορεί και να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το κλίμα» προειδοποιεί ο Κέιγουαν Ριάχι, επικεφαλής της μελέτης περιγράφοντας τον φαύλο κύκλο της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Οι πιο ευάλωτες περιοχές είναι οι ΗΠΑ, η Νότιος Αμερική, η νότια Αφρική και η Κεντρική και Νότια Ευρώπη και η νότια Αυστραλία.

Οι ερευνητές, πάντως, πιστεύουν ότι υπάρχουν λύσεις, όπως για παράδειγμα η καλύτερη, διασυνοριακή διαχείριση των υδάτινων πόρων, η αύξηση της αποδοτικότητας, η χρήση θαλασσινού νερού στα συστήματα ψύξης, αλλά και η αντικατάσταση των υδρόψυκτων συστημάτων με αερόψυκτα.

Οι επιπτώσεις

Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια βασίζονται στο νερό που κινεί τις γεννήτριες τους. Από την πλευρά τα πυρηνικά και τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια καταναλώνουν τεράστιους όγκους νερού για ψύξη των συστημάτων τους.

Το πρόβλημα θα οξύνεται κατά τους θερινούς μήνες, όταν η κατανάλωση ενέργειας κορυφώνεται -για τις ανάγκες του κλιματισμού-, η ποσότητα του νερού είναι μικρότερη και η θερμοκρασία του είναι υψηλότερη δυσχεραίνοντας την ψύξη των μονάδων. Σε μηνιαία βάση, ένα στα πέντε υδροηλεκτρικά εργοστάσια θα μειώσει σε ποσοστό άνω του 30% την ηλεκτροπαραγωγική του ισχύ, όπως και δύο στα τρία εργοστάσια άνθρακα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση