ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΗ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΤΖΑΜΙΑ ΚΑΙ ΡΟΥΧΑ

Στην κατασκευή ενός διάφανου υμένιου (φιλμ) από πολυμερές, το οποίο απορροφά και αποθηκεύει την την ηλιακή ενέργεια, προκειμένου να την απελευθερώσει κατά παραγγελία υπό τη μορφή θερμότητας, προχώρησε ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσσέτης (MIT).

Το φιλμ αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως επίστρωση σε υαλοπίνακες ή υφάσματα ρούχων και να αποτελέσει μια περιβαλλοντικά φιλική πηγή θερμότητας το χειμώνα ή ακόμα και αντιπαγωτικό υλικό στα παράθυρα των αυτοκινήτων.

Περιέχει ειδικά χημικά στοιχεία των οποίων τα μόρια μετακινούνται προς ένα ηλεκτρικά φορτισμένο σημείο μόλις εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ένα απλό ερέθισμα, για παράδειγμα μια πτώση της θερμοκρασίας, τα αναγκάζει να αποκτήσουν το αρχικό τους σχήμα, σε μια διαδικασία που απελευθερώνει τη θερμική ενέργεια που έχει αποθηκευτεί.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το φιλμ μπορεί να αποθηκεύσει την ηλιακή ενέργεια επ' άπειρον.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ερευνητές κατασκευάζουν ένα χημικό υλικό αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας ή ηλιακό θερμικό καύσιμο. Ωστόσο, οι προηγούμενες απόπειρες βασίστηκαν σε υγρά υλικά και όχι σε ένα στερεό υμένιο όπως αυτή.

Η νέα προσέγγιση ευνοεί τη φορητότητα της τεχνολογίας και συνοδεύεται από ένα ευρύτερο φάσμα δυνητικών εφαρμογών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν εμπορικά.

Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να κάνουν το φιλμ ακόμα πιο διάφανο και να αυξήσουν την ποσότητα της θερμότητας που μπορεί να εκπέμψει.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση