«ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ιστορικό και άνευ προηγουμένου χαρακτηρίζεται το σημερινό συμβολικό λουκέτο σε όλα τα οινοποιεία της χώρας, καθώς ζητείται η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, που επιβλήθηκε στο κρασί, καθώς εκτιμάται ότι πλήττει την βιωσιμότητα ιδιαίτερα των μικρών οινοποιητικών μονάδων.

Παράλληλα, σήμερα αντιπροσωπεία του κλάδου με επικεφαλής τους προέδρους των τριών οργανώσεων (ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ και ΣΕΟ) πρόκειται να μεταβεί στη Βουλή για να επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας. Ακόμη, έχουν προσφύγει στο ΣτΕ καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, καθώς και αίτηση αναστολής εκτέλεσης του μέτρου.

«Τη Δευτέρα 25/1 τα εκατοντάδες οινοποιεία της χώρας θα παραμείνουν κλειστά , σε μια συμβολική πράξη διαμαρτυρίας, με αναρτημένες μαύρες σημαίες στις εισόδους τους. Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που υπερσύγχρονες επιχειρήσεις όπως τα οινοποιεία, ταυτόσημες με την ύπαρξη και την ανάδειξη του κρασιού, ενός εκ των βασικών ελληνικών προϊόντων με μοναδική ιστορική διαδρομή και συμβολή στην οικονομία, εξαναγκάζονται ουσιαστικά, από μια παράλογη και άδικη απόφαση της πολιτείας, να προβούν σε μια τέτοια δραματική διαμαρτυρία», επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).

Για να μπορέσει να λειτουργήσει ένα μικρό οινοποιείο, το οποίο δεν επιθυμεί και δεν μπορεί να κάνει φορολογική αποθήκη πρέπει να προκαταβάλει όλο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το σύνολο των αποθεμάτων που κατέχει, προτού πραγματοποιήσει την παραμικρή συναλλαγή. Έτσι, ένα μικρό οινοποιείο αυτή την περίοδο μπορεί να έχει για παράδειγμα 100 τόνους κρασί, που σημαίνει ότι χρειάζεται να καταβάλει άμεσα περίπου 27.000 ευρώ για να μπορέσει να πωλήσει έστω και ένα μπουκάλι οίνου.

«Ο κλάδος έδινε με αξιώσεις, και παρά το δυσμενές περιβάλλον της κρίσης, τη μάχη της ανταγωνιστικότητας και της βελτίωσης του ελληνικού κρασιού στις ξένες αγορές. Η επιβολή του ΕΦΚ μεταβάλλει τα δεδομένα, οδηγώντας σε εσωστρέφεια και απειλώντας την επιβίωση πολλών οινοποιητικών μονάδων, συνακόλουθα και της αμπελουργίας. Γι αυτό και ο αγώνας για την κατάργηση της απόφασης που τον επέβαλε είναι μονόδρομος» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΟΑΟ.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση