ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΤΟΛΟΥ ΜΕ «ΠΡΑΣΙΝΑ» ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ

Σε τροχιά συνολικής αναβάθμισης του «στόλου» των οχημάτων, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος από τους εκπεμπόμενους ρύπους, όπως και τη μείωση του λειτουργικού κόστους, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.

Η ολοκληρωμένη μελέτη, που εκπόνησε η Τεχνική Υπηρεσία, σε συνεργασία με το Γραφείο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, εξελίχθηκε σε ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος  Ανάπτυξη 2007-2013» (ΕΣΠΑ), με εγκεκριμένη χρηματοδότηση 1,91 εκατ. ευρώ. Αυτό άρχισε να υλοποιείται τμηματικά, δίνοντας κατ' αρχήν βαρύτητα στα απορριμματοφόρα και ακολούθως στα «ελαφρά» δημοτικά οχήματα.

Ήδη στους δρόμους του δήμου κυκλοφορούν τα πρώτα 11 απορριμματοφόρα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που παραλήφθηκαν σε αντικατάσταση ισάριθμων παλιών μοντέλων που αποσύρθηκαν. Πρόκειται για σύγχρονα «πράσινα» οχήματα διαφόρων «μεγεθών» που τέθηκαν στην υπηρεσία των πολιτών μεταφέροντας το μήνυμα «Καθαρή Πόλη-Πράσινη Πόλη, Συμμετέχουμε Όλοι».

«Ένας ακόμη αγώνας,μια ακόμη προσπάθεια τεσσάρων  και πλέον χρόνων, έφεραν αποτέλεσμα που μας δικαίωσε πλήρως. Στον αρχικό  σχεδιασμό του ΕΣΠΑ δεν προβλεπόταν χρηματοδότηση των δήμων μας για την αγορά  απορριμματοφόρων. Η τεκμηριωμένη πρότασή μας και ο επίμονος αγώνας μας είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα για τους δήμους της πόλης της Θεσσαλονίκης  για την αγορά νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας οχημάτων απορριμματοφόρων, φορτηγών, κ.ά.», δηλώνει για το θέμα ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Όπως επισημαίνει, η επιτυχία αυτή έχει πολλαπλά οφέλη, όπως μεταξύ άλλων είναι:

• η προστασία της δημόσιας υγείας που τόσο επιβαρύνεται στην Θεσσαλονίκη από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια,
• η προστασία του περιβάλλοντος από επικίνδυνους ρύπους,
• η εξασφάλιση ευκολότερης, γρηγορότερης και αποτελεσματικότερης συγκέντρωσης και αποκομιδής των απορριμμάτων, διευκολύνοντας τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Καθαριότητας,
• η μηδενική επιβάρυνση των ανταποδοτικών τελών για την αγορά εξοπλισμού,
• η σημαντική μείωση του ετήσιου λειτουργικού κόστους της Υπηρεσίας Καθαριότητας λόγω των νέων απορριμματοφόρων

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Θόδωρο Κυζιρίδη, τα νέα αντιρρυπαντικά οχήματα καταναλώνουν 50% λιγότερα καύσιμα από τα παλαιότερα συμβατικά, εκπέμπουν τους λιγότερους ρύπους, είναι αθόρυβα και δεν προκαλούν οχλήσεις στις γειτονιές, ενώ η τεχνολογία κατασκευής τους, αυτόματα ή ημιαυτόματα,εξασφαλίζει δραστική μείωση των βλαβών.

«Πρόκειται για απορριμματοφόρα 6ης  γενιάς, δηλαδή είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα. Ήδη τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα ενισχύουν την αισιοδοξία μας για πολλαπλά οφέλη, τόσο σε επίπεδο οικονομίας με τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, όσο και σε επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος με την ελαχιστοποίηση, σχεδόν εκμηδένιση  των εκπεμπόμενων ρύπων. Με την ολοκλήρωση της αντικατάστασης του 50% του στόλου των απορριμματοφόρων του δήμου μας,καταφέραμε σήμερα να είμαστε από τους λίγους δήμους που ο μέσος όρος  ηλικίας των οχημάτων είναι 3-4 χρόνια. Διαθέτουμε πλέον ένα νέο και φιλικό προς το περιβάλλον στόλο, με αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια για αντικατάσταση και συντήρηση οχημάτων  να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση από τα ανταποδοτικά τέλη, καθώς αυτό είναι το  βασικό και μεγαλύτερο κόστος του τομέα καθαριότητας», δηλώνει ο Θ. Κυζιρίδης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση