Συμφωνία αγροτών-ΔΕΗ για τις αποζημιώσεις λόγω των ζημιών από την υπερχείλιση φράγματος στην λίμνη του Άγρα-Βρυττών

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ-ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΆΓΡΑ-ΒΡΥΤΤΩΝ

Ευδοκίμησε η διαπραγμάτευση με συμβιβαστική λύση μεταξύ της ΔΕΗ και των αγροτών από τα δημοτικά διαμερίσματα Βρυττών, Άγρα και Νησίου, για το χρόνιο πρόβλημα των αποζημιώσεων για τις ζημιές από την υπερχείλιση φράγματος στην Λίμνη του Άγρα-Βρυττών. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της πολύωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα υπό την Υφυπουργό Οικονομίας αρμόδιας για θέματα βιομηχανίας και βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΔΣ της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) ΑΕ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, του Διευθυντή Κλάδου Ρυθμιστικού Πλαισίου και Περιουσίας της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών της ΔΕΗ ΑΕ Χάρη Συνοδινού, του Διευθυντή Υδροηλεκτρικής Παραγωγής της ΔΕΗ Ιωάννη Αργυράκη, αντιπροσωπείας των παραγωγών από τα τρία δημοτικά διαμερίσματα, των νομικών τους συμβούλων και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

Οι συμμετέχοντες, μετά την επιμονή της Υφυπουργού Θεοδώρας Τζάκρη για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης και την ουσιαστική διάθεση συνεργασίας και υπέρβασης των δυσκολιών από την πλευρά του Προέδρου της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, συμφώνησαν σε οριστική επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος με άμεση εφάπαξ καταβολή αποζημίωσης στους αγρότες – παραγωγούς των τριών οικισμών και ταυτόχρονη παραίτησή τους από κάθε άλλη σχετική αξίωση έναντι της ΔΕΗ για τις ζημιές μέχρι σήμερα, προκειμένου τόσο οι κάτοικοι όσο και η ΔΕΗ να αποφύγουν έναν πολύχρονο δικαστικό αγώνα και να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των αποζημιώσεων εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων αποτελεί πρόβλημα πολλών ετών, καθώς η υπόθεση ξεκίνησε από το 2002 και το πρόβλημα παρατηρείται μέχρι σήμερα ακόμη σε 1.500 περίπου αγροτεμάχια παραγωγών που βρίσκονται στα τρία δημοτικά διαμερίσματα προκαλώντας ζημιές στις καλλιέργειες που βρίσκονται εντός αυτών (δενδρώδεις καλλιέργειες κερασιάς, ροδακίνων, μηλιάς κ.α.). Το πρόβλημα αφορά έκταση περίπου δύο χιλιάδων στρεμμάτων στην περιοχή των τριών οικισμών στην οποία δραστηριοποιούνται αγροτικά περίπου 400 οικογένειες.

Για την υπόθεση έχουν ασκηθεί αγωγές εκατοντάδων παραγωγών εναντίον της ΔΕΗ και έχουν εκδοθεί αποφάσεις που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν καταστεί ήδη αμετάκλητες, τις οποίες η ΔΕΗ αμφισβητεί και ήταν διατεθειμένη να εξαντλήσει κάθε δικαστική οδό προκειμένου να αμφισβητήσει την υπαιτιότητά της.

Ωστόσο μπροστά στο κοινωνικό πρόβλημα και τη διάθεση επίλυσης που επέδειξε η Πολιτεία, μέσω της Υφυπουργού Οικονομίας Θεοδώρας Τζάκρη, τόσο η ΔΕΗ όσο και οι παραγωγοί της περιοχής επέδειξαν διάθεση αμοιβαίων υποχωρήσεων ώστε να επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Η συμφωνία που επιλύει αυτό το χρόνιο πρόβλημα θα επιβεβαιωθεί επισήμως τις επόμενες ημέρες με την υπογραφή των σχετικών εγγράφων, αφού προηγηθεί σχετική απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ και η συμφωνία όλων των εμπλεκομένων αγροτών της περιοχής.

Σχετικά με το θέμα η Υφυπουργός Οικονομίας αρμόδια για θέματα βιομηχανίας και βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη δήλωσε:

«Είναι μια ιστορική στιγμή για την περιοχή, καθώς επιλύεται ένα πρόβλημα που συμπληρώνει σε λίγο μια δεκαπενταετία. Χωρίς υπαιτιότητα των αγροτών τα χωράφια τους πλημμυρίζουν και καταστρέφονται καλλιέργειες, για τα οποία ευλόγως διεκδικούν αποζημίωση. Νομίζω ότι με τον συμβιβασμό στα ποσά και στην άμεση εφάπαξ καταβολή αποζημίωσης, όλα τα μέρη κερδίζουν. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Εμμανουήλ Παναγιωτάκη για την συμβολή του και τους αγρότες και τη ΔΕΗ για την διάθεση αμοιβαίων υποχωρήσεων και συμβιβασμών προκειμένου να βρούμε λύση στο χρόνιο αυτό ζήτημα. Με τη σημερινή συμφωνία αποδεικνύουμε στην πράξη ότι όταν υπάρχει θέληση και διάθεση συνεργασίας μπορούν να βρεθούν λύσεις στα δύσκολα προβλήματα της οικονομίας και του αγροτικού κόσμου, με αμοιβαία αποδεκτούς και επωφελείς όρους για όλους».

Για το θέμα θα ενημερώσει αναλυτικά τους κατοίκους των περιοχών η Υφυπουργός την Κυριακή σε σχετική συνάντηση που προγραμματίζεται.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση