Τις προτάσεις του για το ασφαλιστικό κοινοποίησε ο πρώην βουλευτής Πέλλας της ΝΔ και νυν αγρότης, Ιορδάνης Τζαμτζής.

ΤΖΑΜΤΖΗΣ: ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Τις προτάσεις του για το ασφαλιστικό κοινοποίησε ο πρώην βουλευτής Πέλλας της ΝΔ και νυν αγρότης, Ιορδάνης Τζαμτζής.

Όπως επισημαίνει «οι αγρότες δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας». Μάλιστα κάνει λόγο για εισφορές που φθάνουν στα ύψη και παροχές που είναι ελλιπείς.
Με αφορμή τις δηλώσεις του Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων  Αναστάσιου Πετρόπουλου για την σύνταξη και τις παροχές υγείας  των αγροτών,  ο κ. Τζαμτζής τονίζει τα εξής:

Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών,  πέρα από την αδυναμία  πληρωμής τους , πέρα από το γεγονός ότι αφήνει ανασφάλιστα μέλη της οικογένειας  λόγω οικονομικής αδυναμίας,  επιπλέον, δεν εξασφαλίζει ούτε τις ίδιες παροχές με άλλα ταμεία.

Α. Είναι γνωστό σε όλους ότι για την χήρα αγρότισσα, δεν ισχύει το ίδιο με τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ ή στο Δημόσιο, όπου η χήρα του ασφαλισμένου παίρνει την σύνταξη του συζύγου της. Η αγρότισσα δεν έχει αυτό το δικαίωμα. Πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η αδικία και να ισχύει το ίδιο για τις χήρες των ασφαλισμένων αγροτών στον ΟΓΑ.

Β. Η αγρότισσα έχει το χαμηλότερο επίδομα τοκετού σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο ταμείο.
Πρέπει το επίδομα τοκετού για την αγρότισσα, να εξομοιωθεί με του ΙΚΑ.

Γ.  Οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ  αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι, εργάτες γης κ.α., για να δικαιωθούν αναπηρική σύνταξη πρέπει να πάρουν ποσοστό 67% τουλάχιστον, ενώ οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ που μπορεί να δουλεύουν σε γραφείο, μπορούν να δικαιωθούν μειωμένη σύνταξη με ποσοστά αναπηρίας  51%.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι οι αγρότες , κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι, εργάτες  γης, κ.α. εργάζονται σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, ότι δουλεύουν σε θερμοκρασίες κάτω από τους Ο βαθμούς Κελσίου, ή με 38 και 40 βαθμούς, πιάνουν αλλά και εισπνέουν φυτοφάρμακα και λιπάσματα, σηκώνουν βάρη, δουλεύουν χωρίς ωράριο κλπ,

Έτσι ένας καρδιοπαθής αγρότης με έμφραγμα , μπαλονάκια κ.α. ή ένας με προβλήματα στην μέση π.χ.  σπονδυλοπάθειες, σπονδυλοδεσίες  κλπ, δεν παίρνει σύνταξη διότι με τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Αναπηρίας στα ΚΕΠΑ δεν συγκεντρώνει 67%, ενώ ένας υπάλληλος γραφείου ασφαλισμένος του ΙΚΑ χωρίς να είναι βαριά και ανθυγιεινή η εργασία του,  βγαίνει στην σύνταξη με 51% ποσοστό αναπηρίας.Ο ασφαλισμένος στον ΟΓΑ πρέπει να έχει το δικαίωνα μειωμένης  σύνταξης αναπηρίας με ποσοστό  51%.

Δ. Οι αγρότες με λίγα στρέμματα γης, ενώ δεν μπορούν να εγγραφούν στον ΟΓΑ (έχουν λιγότερα από 12 στρέμματα δενδρωδών καλλιεργειών ή 15 στρέμματα άλλων καλλιεργειών), διαγράφονται και από τον ΟΑΕΔ και δεν έχουν την δυνατότητα ένταξης στο ταμείο ανεργίας.Οι αγρότες αδικούνται σε πολλές περιπτώσεις. Από το 1988 οι αγρότες πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και ο ΟΓΑ είναι κύριο ταμείο ασφάλισης των αγροτών και πρέπει να παραμείνει.

Ο κ. Τζαμτζής  καταθέτει  μάλιστα  τις προτάσεις του:

Α)  Διατήρηση του ΟΓΑ ως ασφαλιστικού φορέα  και λογική αύξηση των εισφορών.

Β)  Ανοικτή καρτέλα, ώστε ο αγρότης να βάζει χρήματα στον ΟΓΑ όταν έχει ή του περισσεύουν,   ώστε να κλείνει στο εξάμηνο την δόση του.

Γ)  Κατάργηση του τόκου υπερημερίας 8% που επιβάλλει ο ΟΓΑ στους αγρότες που καθυστερούν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Δ)  Εξαίρεση από τον ΟΓΑ των δεκάδων χιλιάδων ανασφάλιστων υπερήλικων. Ο ΟΓΑ επιβαρύνθηκε σοβαρά όταν εντάχτηκαν 212.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες στον οργανισμό.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Τζαμτζής  σημειώνει ότι: «oι αγρότες  δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας.  Όσα ισχύουν για άλλους ασφαλισμένους πρέπει να ισχύσουν και για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ αγρότες, κτηνοτρόφους , αλιείς , μελισσοκόμους, εργάτες γης κ.α.

Οι αυξήσεις στις εισφορές που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πέρα από άδικες, είναι αδύνατον να πληρωθούν, διότι οι αγρότες δεν έχουν αυτά τα χρήματα .

Έτσι θα μείνουν ανασφάλιστοι οι αγρότες και χωρίς χρήματα τα ταμεία».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση