ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΡΟΥΦΑΣ

του Νίκου Αβουκάτου

H γαστρονομική και η θρεπτική αξία της τρούφας σε συνδυασμό με τη σπανιότητά της την καθιστούν ως ένα από τα πλέον περιζήτητα εδέσματα παγκοσμίως. Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr, το Μέτρο 8.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά τη συγκεκριμένη καλλιέργεια θα ανοίξει στα μέσα του 2016.

Με το μέτρο 8.2 του ΠΑΑ «στήριξη για την εγκατάσταση και συντήρηση γεωργοδασοκομικών συστημάτων» μπορούν να εγκατασταθούν δενδρώδεις καλλιέργειες οι οποίες είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη ειδών τρούφας στο ριζικό τους σύστημα. Η καλλιέργεια της τρούφας απευθύνεται σε ορεινές, ημιορεινές περιοχές και άγονα κτήματα.

Αποτελεί μια αγροτική δραστηριότητα με λίγη χειρωνακτική εργασία και με δυνητικά μεγάλες αποδόσεις. «Η τιμή πώλησης ποικίλλει ανάλογα με το είδος, το μέγεθος και την εποχή. Ουσιαστικά πρόκειται για χρηματιστηριακό είδος για το οποίο η χονδρική τιμή πώλησης ξεκινά από τα 150 ευρώ ανά κιλό και φθάνει μέχρι τις 2.500 ευρώ ανά κιλό για τα σπανιότερα είδη», τόνισε ο Δημήτρης Μπαρδακίδης, Γεωπόνος –Σύμβουλος επιχειρήσεων στη Ξάνθη.

Η καλλιέργεια αρχίζει με την προμήθεια δενδρυλλίων των οποίων το ριζικό σύστημα έχει εμβολιασθεί  με το μυκήλιο μυκήτων του γένους Tuber. Σημαντικό στάδιο για την καλλιέργεια τρούφας, αποτελεί η σωστή εκλογή του αγρού. «Η είσοδος σε παραγωγική ηλικία πραγματοποιείται κατά το 8ο έτος, ενώ η απόδοση ανά στρέμμα ανέρχεται σε 15-20 κιλά. Η διάρκεια παραγωγικής ζωής της τρούφας είναι τουλάχιστον 30 έτη», ανέφερε ο κ. Μπαρδακίδης.

Ποιοι και πώς μπορούν να επιδοτηθούν για την εγκατάσταση μίας φυτείας με δασικά δέντρα, τα οποία θα είναι και εμβολιασμένα με το μύκητα της τρούφας;

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι ιδιώτες καλλιεργητές γης, οι Δήμοι και οι ενώσεις αυτών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν τρία διαφορετικά είδη ενίσχυσης ως εξής:

Κόστος εγκατάστασης

Αφορά την εγκατάσταση κατάλληλων δασοπονικών ειδών. Η ενίσχυση θα ανέλθει στο 80% των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών εγκατάστασης. Το κόστος εγκατάστασης είναι επιλέξιμο με την προϋπόθεση ότι έχει γίνει η εγκατάσταση στο πλαίσιο του μέτρου.

Δαπάνες εγκατάστασης:

- εδαφολογική ανάλυση,
- γεωργοδασοκομική μελέτη,
- βελτίωση εδάφους,
- προετοιμασία χώρου εγκατάστασης, (π.χ. άνοιγμα λάκων, φύτευση, υποστήλωση κ.λ.π.)
- προμήθεια φυταρίων,
- δαπάνες άρδευσης, λίπανσης
- προστατευτικοί σωλήνες
- εγκατάσταση σκιάστρων και ποτιστρών
- περίφραξη

Το ύψος της ενίσχυσης θα καθοριστεί με την πρόσκληση του προγράμματος.

Κόστος συντήρησης

Το κόστος συντήρησης είναι επιλέξιμο μόνο στην περίπτωση που στο μέτρο έχει ενταχθεί και το κόστος εγκατάστασης. Χορηγείται ετήσια πριμοδότηση ανά δασωμένο εκτάριο για την κάλυψη των δαπανών συντήρησης, για περίοδο μέγιστης διάρκειας πέντε ετών.

Δαπάνες συντήρησης:

- Άρδευση
- Δαπάνες για φυτοπροστασία
- Λίπανση
- Πότισμα
- Καλλιεργητικές φροντίδες
-Συντήρηση εξοπλισμού προστασίας (όπως φράκτες ή προστατευτικοί σωλήνες, κ.λπ.)

Το ύψος της ενίσχυσης θα καθοριστεί με την πρόσκληση του προγράμματος.

Ενδιαφέροντα tips

Ελάχιστο μέγεθος του προς δάσωση αγροτεμαχίου: 1 εκτάριο.
Γεωργοδασικά συστήματα: Μέγιστη πυκνότητα 250 δέντρα ανά εκτάριο.
Δασολιβαδικά συστήματα: Ελάχιστη πυκνότητα 5 δέντρα ανά εκτάριο – Μέγιστη πυκνότητα 40 δέντρα ανά εκτάριο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση