26η Agrotica: Πάνω από 400 εκατ. ευρώ ετησίως οι εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς (vid)

του Νίκου Αβουκάτου

Προτάσεις αλλά και προβληματισμοί κατατέθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με θέμα «Προϊόντα της ελιάς: σταθερή αξία για την ελληνική οικονομία με την συμμετοχή των δυο μεγαλύτερων οργανισμών παραγωγής της ελιάς και μεταποίησης - τυποποίησης του ελαιολάδου». Αγρότες από Κομοτηνή, τις Σέρρες, την Ναύπακτο, το Αγρίνιο και άλλες περιοχές παρακολούθησαν την ημερίδα, στο πλαίσιο της 26ης AGROTICA.

«Η επιτραπέζια ελιά αυξάνει το εθνικό μας προϊόν κατά 400 εκατομμύρια ευρώ. Και παρότι είναι το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, αποτελεί έναν γνωστό άγνωστο κλάδο της αγροτικής οικονομίας», επισήμανε στη Greenagenda.gr ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), Γιώργος Ντούσιας.

Το 90% της επιτραπέζιας ελιάς εξάγεται με τζίρο που ξεπερνάει τα 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

«Πάνω από 80.000 οικογένειες ασχολούνται με τις εκμεταλλεύσεις του ελληνικού ελαιώνα. Την τελευταία δεκαετία η εξαγωγή διπλασιάστηκε από 85.000 τόνους σε 170.000», σημείωσε ο κ. Ντούσιας.

Όπως είπε, τα προβλήματα του προϊόντος απαιτούν άμεσες λύσεις με τη συνδρομή της Πολιτείας λόγω της απουσίας της ομαδοποίησης των παραγωγών. «Πρέπει η διοίκηση να συνδράμει σε αυτό. Χρειάζεται να αυξηθούν εκτάσεις βιολογικής διαχείρισης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ντούσια:

  • Απαιτούνται ακόμη η ομαλοποίηση της σχέσης προσφοράς και ζήτησης αλλά και τρόπο λειτουργίας εργόσημου ΟΓΑ
  • Δημιουργία μητρώου των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την επιτραπέζια ελιά

Δεν παρέλειψε, τέλος, να αναφερθεί και στη σύγχυση ονοματολογίας μεταξύ της ποικιλίας ΚΑΛΑΜΑΤΑ και ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση