ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΠΕΚΕΠΕ: Η ΝΕΑ ΚΑΠ ΠΡΟΩΘΕΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ

του Νίκου Αβουκάτου

«Χρειάζεται να μπει μια νέα σειρά και να ανασυντάξουμε τον αγροτικό χώρο» τόνισε στη greenagenda.gr ο πρόεδρος του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε Αντώνης Μωϋσίδης.

«Η ΚΑΠ αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα» ωστόσο όπως διευκρίνισε ο κ. Μωϋσίδης «στην ενδιάμεση αναθεώρηση της το 2017 θα πάμε ως χώρα - μέλος να προτείνουμε αλλαγές, συγκεντρώνουμε στοιχεία που θα εισηγηθούμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

«Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι οι νέοι αγρότες με τον προηγούμενο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης είχαν αδικηθεί» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

«Με τη νέα ΚΑΠ προωθούνται οι καινοτομίες, οι συλλογικές προσπάθειες. Είναι ένα καλό πρώτο βήμα για την ανασύνταξη του αγροτικού τομέα» σημείωσε ο κ. Μωϋσίδης.

Για τις ακαλλιέργητες εκτάσεις και της εκμετάλλευσης τους από νέους, ανέργους στόχος της νέας κυβέρνησης είναι  ένας νέος χρηματοδοτικός οργανισμός.«Αναζητούνται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, γίνονται σοβαρές συζητήσεις για την ανεύρεση τους. Πρόκειται για έναν εθνικό χρηματοδοτικό οργανισμό».

Όπως είπε ο κ. Μωυσίδης γίνονται στα αρμόδια υπουργεία οι συζητήσεις για τη δημιουργία του χρηματοδοτικού οργανισμού που θα στηρίξει όσους αναζητούν να βρουν διέξοδο στην αγροτική παραγωγή. Στόχος της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση του χρηματοδοτικού οργανισμού. Πρόσφατα εξετάστηκαν οι πτυχές αυτού του ζητήματος και ευελπιστώ ότι οι προσπάθειες μας θα έχουν θετικό αποτέλεσμα» επεσήμανε στο greenagenda.gr ο κ. Μωυσίδης

Πληθώρα από ερωτήματα για τα δικαιώματα, τις ενισχύσεις, την υποβολή δηλώσεων, τις βασικές αρχές και στόχους της νέας ΚΑΠ τέθηκαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό πληρωμών και ελέγχου κοινοτικών ενισχύσεων προσανατολισμού και εγγυήσεων (Ο. Π.Ε. Κ.Ε. Π.Ε. ), στο πλαίσιο της 26Ης AGROTICA.

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι οι αγρότες ζήτησαν να μάθουν πώς να δηλώσουν τα χωράφι. «Για να μην χάνουν τα χρήματα τους. τους είπαμε τι πρέπει να κάνουν καθώς είναι αυστηρότατοι οι κοινοτικοί έλεγχοι. Έγινε μια ενδελεχής ενημέρωση του παραγωγικού κόσμου για να ξέρουν τι έχει αλλάξει με την  προηγούμενη  αναθεώρηση» τόνισε ο  Γιώργος Κέντρος, διευθυντής περιφερειακής διεύθυνσης του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στην Αττική και  το Αιγαίο.

Αρκετοί από τους παρευρισκόμενους έθεσαν ερωτήματα για τα νέα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης-πρασίνισμα-συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Για το πρασίνισμα, δηλαδή τιςπρακτικές για το περιβάλλον, πρέπει να γνωρίζουν ότι το δικαιούνται όλοι αγρότες ως ένα ποσοστό των δικαιωμάτων τους. Π.χ. αν ένας αγρότης παίρνει  δικαιώματα 2000 ευρώ θα πρέπει να υπολογίζει ότι εφόσον τηρεί τις υποχρεώσεις πρασινίσματος ότι θα πάρει επιπλέον 1000 ευρώ. «Υποχρεώσεις έχουν μόνο οι μεγάλοι παραγωγοί με πάνω από 100 στρέμματα ανέφερε» ο  Νικόλαος Γαλάνης προϊστάμενος του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση