Στο Δέλτα Αξιού γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων μαθητές από τη Χαλάστρα

Με τους μαθητές της Δ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χαλάστρας γιόρτασε σήμερα το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, όπως γνωστοποίησε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα.

Οι μαθητές, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ξεναγήθηκαν στη νέα ενημερωτική έκθεση του Κέντρου Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού, ενημερώθηκαν για το Εθνικό Πάρκο παρακολουθώντας το σχετικό ντοκιμαντέρ, ενώ έπαιξαν περιβαλλοντικά παιχνίδια με το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης.

Η 2α Φεβρουαρίου γιορτάζεται εδώ και πολλά χρόνια με εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο ως η Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων, υπό το συντονισμό της Γραμματείας της Σύμβασης Ραμσάρ για τους Υγροτόπους. Φέτος το θέμα του εορτασμού είναι «Υγρότοποι για το μέλλον μας – Αειφορικός βιοπορισμός» και πραγματεύεται τη δυνατότητα –και την ανάγκη- οι άνθρωποι να συμβιώνουν αρμονικά με τους υγροτόπους επωφελούμενοι από τα αγαθά που προσφέρουν, αλλά ταυτόχρονα διαφυλάττοντάς τους και για τις μελλοντικές γενιές.

«Όλοι μας εξαρτόμαστε από τους υγροτόπους για να εξασφαλίσουμε νερό για τις καθημερινές μας ανάγκες, ωστόσο, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται άμεσα από τους υγροτόπους για την εξασφάλιση του εισοδήματός τους με επαγγελματικές ασχολίες όπως το ψάρεμα, η καλλιέργεια του ρυζιού, η πώληση νερού και ο τουρισμός. Για τους ανθρώπους αυτούς οι υγιείς υγρότοποι είναι ουσιαστικής σημασίας για το βιοπορισμό τους και ζωτικοί για την ευημερία τους. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού, καθώς εδώ παράγεται περίπου το 80% τόσο του ρυζιού, όσο και των μυδιών της Ελλάδας», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται:

«Ωστόσο, οι παράκτιοι, οι θαλάσσιοι και οι υγρότοποι εσωτερικών υδάτων μειώνονται με γοργούς ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Από το 1900 έως σήμερα έχει εξαφανιστεί σχεδόν τον 65% των υγροτόπων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Σύμβασης Ραμσάρ, ενώ η πορεία υποβάθμισης και απώλειας υγροτόπων συνεχίζεται».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση