Γεωργία ακριβείας: Μια ολοκληρωμένη βιώσιμη διαχείριση της γης

του Νίκου Αβουκάτου

Η ψηφιακή γεωργία είναι ελπιδοφόρα για έναν πιο βιώσιμο, παραγωγικό και ανταγωνιστικό γεωργικό τομέα της ΕΕ», επισήμανε πριν λίγες ημέρες ο Φιλ Χόγκαν, Επίτροπος της ΕΕ για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη.

«Έχουμε δει λύσεις που έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν σημαντικά την αποδοτικότητα των πόρων, την υγεία των ζώων, το αποτύπωμα άνθρακα και τη θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού. Αυτό εννοούμε με τον όρο γεωργία ακριβείας», υπογράμμισε ο κ. Χόγκαν.

FRANCE-WINE-SCIENCE-TECHNOLOGY

Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 26ης Agrotica, αναδείχθηκε η έξυπνη καλλιέργεια μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας, με τη χρήση drone, γεωπληροφορικών εφαρμογών και λογισμικού διαχείρισης γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Ενδεικτική ήταν η ομιλία του Χρήστου Μουρτζιόπουλου, διευθυντή διασφάλισης ποιότητας της εταιρείας  «Μπάρμπα Στάθης», ο οποίος σημείωσε ότι με τη Γεωργία Ακριβείας «οι προοπτικές είναι τεράστιες».

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «εμείς ως εταιρεία έχουμε τρεις πυλώνες ανάπτυξης της γεωργίας:

-    O πρώτος πυλώνας είναι η βέλτιστη γεωργία - ολοκληρωμένη αγροτική διαχείριση.

-    Ο δεύτερος πυλώνας είναι Συμβολαιακή Γεωργία, δηλαδή το συμβόλαιο ανάμεσα στον παραγωγό και την εταιρεία μας.

-    Ο τρίτος πυλώνας η Γεωργία Ακριβείας την οποία έχουμε ξεκινήσει και συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε δυναμικά».

«Το συμβόλαιο της εταιρείας με τον παραγωγό είναι η εγγύηση μας, εφόσον ο παραγωγός ακολουθήσει όλες τις αρχές και τις αξίες της ολοκληρωμένης αγροτικής διαχείρισης και της γεωργίας ακριβείας .Ο παραγωγός  θα έχει την ποσότητα που θα καλλιεργήσει με σίγουρο και ασφαλή τρόπο ενώ θα αυξηθεί τη στρεμματική απόδοση σε επίπεδα ποιότητας και ποσότητας», συνέχισε ο κ. Μουρτζιόπουλος και υπογράμμισε ότι «η Γεωργία ακριβείας είναι το μέλλον του πρωτογενή τομέα».

Η Γεωργία Ακριβείας βασίζεται στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των εισροών σε έναν αγρό ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των καλλιεργειών. Περιλαμβάνει τεχνολογίες που βασίζονται σε δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων δορυφορικού εντοπισμού θέσης, όπως το GPS, της τηλεπισκόπησης και του Διαδικτύου, για τη διαχείριση των καλλιεργειών και τη μείωση της χρήσης λιπασμάτων, εντομοκτόνων και υδάτων.

«O εντοπισμός σταδίου ωρίμανσης και stress σε καλλιέργειες υψηλής προσόδου με τηλεσκοπικά δεδομένα», ήταν ο τίτλος ενός ακόμη θέματος της εκδήλωσης. Στην εισήγηση του, ο γεωπόνος Ζώης Ζαρταλούδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Γεωργία Ακριβείας αποτελεί τη στοχευμένη διαχείριση της καλλιέργειας με οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «για τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών είναι ένα εύχρηστο μέσο». «Το στάδιο ωρίμανσης μιας καλλιέργειας έχει μεγάλη αξία και αποτελεί ζητούμενο για τον παραγωγό, π.χ. σε κάποιο προϊόν με την χαρτογράφηση είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την  ομοιόμορφη ωρίμανση και έτσι  το προϊόν μας αποκτά ποιότητα και υπεραξία», πρόσθεσε και συμπλήρωσε:

«Ακόμη, μπορούμε να ελέγξουμε την υπερλίπανση του χωραφιού  αλλά και την υγιεινή του δένδρου σε σχέση με τον δείκτη του stress. Όλα τα διαχειριστικά μέτρα που υποστηρίζουμε σχετίζονται με τους φυσικούς παράγοντες».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση