H Google, ο μεγαλύτερος πελάτης ανανεώσιμης ενέργειας

Η Google ανακοίνωσε την μεγαλύτερη αγορά ανανεώσιμης ενέργειας από εταιρεία που δεν είναι οργανισμός κοινής ωφέλειας, φτάνοντας με αυτή την προμήθεια συνολικά 2 Gigawatt, ποσότητα που για το κλίμα ισοδυναμεί με την απομάκρυνση σχεδόν ενός εκατομμυρίου αυτοκινήτων από τον σύγχρονο κόσμο. Η ενέργεια αυτή είναι ικανή να τροφοδοτήσει κατά μέσο όρο 2 εκατομμύρια ευρωπαϊκά νοικοκυριά, τονίζει η εταιρεία.

Με σειρά προγραμμάτων αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε όλο τον κόσμο, η Google σημειώνει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της να τριπλασιάσει την αγορά ανανεώσιμης ενέργειας μέχρι το 2025.

Οι συμφωνίες της 3ης Δεκεμβρίου '15 θα προσθέσουν 842 megawatts ανανεώσιμης ενέργειας -από ένα αιολικό πάρκο στη Σουηδία μέχρι μια φάρμα ηλιακής ενέργειας στη Χιλή- για να τροφοδοτήσουν τα κέντρα δεδομένων του ιντερνετικού κολοσσού. Σε τρεις χώρες σχεδόν διπλασιάζει την ποσότητα ανανεώσιμης ενέργειας που έχει προμηθευτεί έως σήμερα.

google

Αναφερόμενη στην συμβολή της προς αυτή την κατεύθυνση, η Google επισημαίνει ότι τέτοια συμβόλαια, μακρόπνοα (διάρκειας 10 έως 20 χρόνων) παρέχουν οικονομική σταθερότητα και τέτοιο μέγεθος επένδυσης ώστε να κατασκευαστούν αιολικές και ηλιακές εγκαταστάσεις, που βάζουν την ανανεώσιμη ενέργεια στο χάρτη και σε αυτές τις περιοχές. Για την Google, αυτές οι συμφωνίες όχι μόνο βοηθούν στη μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος, αλλά επίσης έχουν νόημα επιχειρηματικά αφού εξασφαλίζουν καλές τιμές για τις υπηρεσίες της.

Επίσης, η Google τονίζει ότι εκτός από την προμήθεια ανανεώσιμης ενέργειας για τα δικά της κέντρα δεδομένων, έχει επενδύσει 2,5 δισεκατομμύρια δολάιρα σε μεγάλα έργα από την Γερμανία μέχρι το Κάνσας και την Κένυα. Στόχος της, «να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας τόσο σαν πελάτης όσο και επενδυτής, και να μειώσουμε τα κόστη για όλους».

«Από τότε που ανοίξαμε το δικό μας κέντρο δεδομένων το 2006, εργαζόμαστε για να προωθήσουμε την ανανεώσιμη και βιώσιμη ενέργεια με ποικίλους τρόπους:

* Πρώτα, χτίζουμε την πιο αποτελεσματική υποδομή υπολογιστών σχεδιάζοντας τα κέντρα δεδομένων μας για να χρησιμοποιούμε όσο λιγότερη ενέργεια είναι δυνατό.

* Δεύτερον, οδηγούμε την βιομηχανία των ανανεώσιμων ένα βήμα πιο μπροστά δεσμευόμενοι πλήρως στις ανανεώσιμες πηγές. Το 2010, συνάψαμε το πρώτο μας σύμφωνο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ένα αιολικό πάρκο στην Αιόβα και ακολούθως συμπληρώσαμε έναν αριθμό όμοιων μεγάλων αγορών τα τελευταία πέντε χρόνια. Η σημερινή ανακοίνωση είναι ακόμη ένα ορόσημο σ’ αυτό τον τομέα.

* Τρίτον, έχουμε εργαστεί με τους συνεργάτες σε υπηρεσίες κοινής ωφελείας για να βοηθήσουμε την προώθηση της αλλαγής σε αυτές τις υπηρεσίες. Το 2013 δημιουργήσαμε ένα νέο πρόγραμμα το οποίο επιτρέπει σε πελάτες όπως η Google να προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες ανανεώσιμης ενέργειας απευθείας από τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας. Η σημερινή ανακοίνωση περιλαμβάνει το πρώτο ηλιακό έργο σε αυτό το πρόγραμμα. Και το περασμένο καλοκαίρι ανακοινώσαμε ότι το νέο κέντρο δεδομένων μας βρίσκεται σε ένα ανθρακωρυχείο που δεν λειτουργεί πλέον και τροφοδοτείται κατά 100% με ανανεώσιμη ενέργεια από την πρώτη μέρα.

Ταυτόχρονα εργαζόμαστε πάνω σε νέες τεχνολογίες και ιδέες, από το Project Sunroof έως το Makani Power και την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα, τα οποία ελπίζουμε ότι θα δημιουργήσουν ένα καθαρότερο μέλλον για την ενέργεια και μια επιλογή για πολύ περισσότερους ανθρώπους.

Δεν υπάρχει καταλληλότερη στιγμή για να εστιάσουμε στην ανανεώσιμη ενέργεια. Ελπίζουμε ότι οι προσπάθειες μας συμβάλλουν στο να κινητοποιούμαστε όλοι στον αγώνα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση