Έντονο το ενδιαφέρον Ελλήνων παραγωγών για το ρωσικό Ιπποφαές

του Νίκου Αβουκάτου

Η αγορά του Ιπποφαούς σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται σε 50 δισ. δολάρια. Η ελάχιστη τιμή του κυμαίνεται από 2-3 ευρώ το κιλό ανάλογα με την ποιότητα και τον τρόπο διανομής ενώ η πλήρης παραγωγή στις ρωσικές ποικιλίες χωρίς αγκάθια προσδιορίζεται στους 1,5-2 τόνους το στρέμμα ανάλογα με την ποικιλία.

Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη καλλιέργεια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των παραγωγών και αυτό φαίνεται πως συνεχώς αυξάνεται. Η Ομάδα Παραγωγών από την Θεσσαλία ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και σήμερα συμμετέχουν σε αυτήν μέχρι στιγμής 85 παραγωγοί οι οποίοι καλλιεργούν περισσότερα από 1.100 στρέμματα. Οι καλλιέργειες συνεχίζονται σε Μακεδονία, Θράκη και Ήπειρο.

Η ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Ομάδα Παραγωγών, στο πλαίσιο της 26ης AGROTICA, είχε μεγάλη συμμετοχή από νέους οι οποίοι αναζητούν να επιλέξουν μια εναλλακτική και κερδοφόρα καλλιέργεια. Η διαφοροποίηση που προσφέρει η αποκλειστική καλλιέργεια των ποικιλιών του MA Lisavenko institute of Siberia λόγω της πολύ υψηλής παραγωγικότητας, των ποιοτικών χαρακτηριστικών του προϊόντος και του χαμηλού κόστους παραγωγής λόγω της έλλειψης αγκαθιών αποτελεί σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ομάδας παραγωγών στην παγκόσμια αγορά.

«Το κόστος παραγωγής ανέρχεται σε 60 λεπτά το κιλό, η παραγωγή είναι περίπου 2 τόνοι το στρέμμα ενώ  η κερδοφορία φθάνει το 2500 ευρώ το στρέμμα», διαβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής της Ομάδας Νίκος Δούκας.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης παρουσίασαν χρήσιμες πληροφορίες αλλά και τα ποιοτικά στοιχεία της καλλιέργειας. Τα μέλη της ομάδας παραγωγών μετέφεραν τις εμπειρίες τους. Ακόμη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκαν και συμφωνίες για πώληση της παραγωγής.

«Πελάτες μας είναι εταιρείες μεταποίησης και η αγορά των τροφίμων, μάλιστα λόγω της διαφοροποίησης του καρπού των συγκεκριμένων ποικιλιών μπορούμε να έχουμε πολύ καλύτερες τιμές πώλησης. Αποτελεί μια σημαντική  προοπτική για τους παραγωγούς αλλα και  μια επιτυχημένη αναπτυσσομένη καλλιέργεια», υπογράμμισε ο κ. Δούκας.

Σύμφωνα με το κ. Δούκα, παρουσιάζεται και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Στην ημερίδα συμμετείχαν και  ενδιαφερόμενοι που θέλουν να επενδύσουν στην Ομάδα Παραγωγών και στη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

3 comments

 1. MARIOS 2 Μαρτίου, 2016 at 13:45 Απάντηση

  Αγκαθια εχουν κ οποιος λεει το αντιθετο σας λεει ψεματα ‘η εμενα μου δωσανε αλλα φυτα κ μου τα πωλησανα για ρωσικα, κ οποιος ενδιαφερετε ασ ερθει να τα δει γιατι απο την ιπποφαες ελλας δεν ερχονται ,παρα μονο πηραν τα λεφτα μου…

 2. Νίκος Δούκας 11 Φεβρουαρίου, 2016 at 09:38 Απάντηση

  Καλημέρα.

  Οι Ρώσικες ποικιλίες δεν έχουν αγκάθια. Σε κάποιεςποικιλίες υπάρχει στο τέλος του κλαδιού αλλά σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την ικανότητα συλλογής (150 κιλά το 8ωρο/εργάτη. “Ref: The main directions of sea-buckthorn breeding program in Siberia, Yury A. Zubarev”)

 3. marios 7 Φεβρουαρίου, 2016 at 18:12 Απάντηση

  δεν μας λεει κ για τις τεραστιες απωλειες απο ασθενειες ο κ Δουκας,χωρις καμια υποστηριξη στον αγοραστη καλλιεργητη απο τη ν εταιρεια του…
  κ τα ρωσσικα τους εχουν ΑΓΚΑΘΙΑ.10000 ε κόστος ta 10 στρ.εμ πως να μην ειναι χρυσωρυχείο!

Αφήστε μια απάντηση