Τα κωνοφόρα δένδρα της Ευρώπης υπερθερμαίνουν τον πλανήτη

Μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας προκαλούν τα κωνοφόρα δένδρα, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Εργαστήριο Κλίματος Επιστήμης και Περιβάλλοντος στο Gif - sur – Yvette της Γαλλίας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν με την χρήση ενός διαχειριστικού μοντέλου που χρησιμοποιεί δεδομένα 260 ετών από τα δάση της Ευρώπης.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην ευρωπαϊκή διαχείριση των δασών και διαπίστωσαν ότι παρά την αύξηση κατά 10% των δασικών εκτάσεων της Ευρώπης παρατηρείται μικρή αύξηση των περιφερειακών θερμοκρασιών από το 1750. Σύμφωνα με την κατανομή των ειδών δένδρων και τις μεθόδους που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για την συλλογή του ξύλου από το 1750 έως το 2010, διαπιστώθηκε ότι στην Ευρώπη προστέθηκαν σχεδόν 200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους και σημειώθηκε άνοδος 0,12 ° C στη θερμοκρασία .

Οι ερευνητές προσδιορίζον ότι για την  αύξηση της θερμοκρασίας ευθύνεται η μετατόπιση από τα πλατύφυλλα είδη δέντρων όπως ο δρυς στα κερδοφόρα κωνοφόρα δένδρα όπως της ελάτης και της πεύκης.«Με την αλλαγή του δάσους, μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στο ποσοστό της ακτινοβολίας, το νερό, και την ενέργεια που το δάσος απελευθερώνει», επεσήμανε η επικεφαλής συγγραφέας και περιβαλλοντολόγος Kιμ Νάουντς. Και συνέχισε «τα κωνοφόρα είναι χειρότερα για το κλίμα, επειδή απορροφούν περισσότερο φως με το σκούρο χρώμα τους, παγιδεύοντας τη θερμότητα που θα μπορούσε αλλιώς να αντανακλάται πίσω στο διάστημα. Επίσης απελευθερώνουν λιγότερο νερό δροσισμού στην ατμόσφαιρα. Μαζί, αυτοί οι δύο παράγοντες αυξάνουν  περίπου 0,08 ° C τη θερμοκρασία μιας περιοχής».

Η αναδάσωση και η διαχείριση των δασών θα μπορούσαν να θεωρηθούν λοιπόν τα βασικά κλειδιά για την ελάφρυνση της κλιματικής αλλαγής. Η αναδάσωση είναι υπεύθυνη για την αύξηση του ορίου ακτινοβολίας και η μετατόπιση των ειδών  για την αύξηση  της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας. Έτσι για 2,5 αιώνες με τη συγκεκριμένη διαχείριση των δασών δεν έχει υποβληθεί σε ψύξη το κλίμα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση