ΠΚΜ: 1,5 εκατ. ευρώ για την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω του EMPOWERING

Τρεις προτάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εγκρίθηκαν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «HORIZON 2020», με σημαντικότερη εξ αυτών το έργο EMPOWERING. Πρόκειται για έργο με συνολικό προϋπολογισμό 1.497.003,75 ευρώ και διάρκεια 36 μήνες και καλύπτεται σε ποσοστό 100% από τα κονδύλια του HORIZON 2020.

Συγκεκριμένα:

1.Έργο EMPOWERING: Ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία ολοκληρωμένων και βιώσιμων ενεργειακών στρατηγικών.

Το έργο EMPOWERING πρόκειται να συμβάλλει στην αλλαγή έξι Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέσω της βελτίωσης των ικανοτήτων των δήμων και των περιφερειακών εκπροσώπων στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων ενεργειακών στρατηγικών και σχεδίων. Συμμετέχει κοινοπραξία εταίρων από την Ισπανία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία, την Κροατία, την Ουγγαρία και την Ελλάδα. Το έργο πρόκειται να συμβάλλει στη γεφύρωση του χάσματος των δεξιοτήτων που απαιτούνται για το σχεδιασμό ενεργειακών μέτρων στο νέο πλαίσιο 2030 για την Κλιματική και Ενεργειακή Πολιτική όσον αφορά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση. Το έργο αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας από τις τοπικές δημοτικές και περιφερειακές αρχές με ορθές διακρατικές ανταλλαγές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι πέντε Δήμοι που θα συμμετάσχουν στο έργο EMPOWERING και θα υποστηριχθούν είναι οι Δήμοι Έδεσσας, Πυλαίας-Χορτιάτη, Καλαμαριάς, Νεάπολης-Συκεών και Παύλου Μελά.
Συνολικός προϋπολογισμός έργου: 1.497.003,75 ευρώ.
Προϋπολογισμός ΠΚΜ: 110.350 ευρώ (συγχρηματοδότηση 100%).
Διάρκεια έργου: 36 μήνες.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έσπευσε να αξιοποιήσει την πρόσκληση που εκδόθηκε από το πρόγραμμα ‘HORIZON 2020’ και πέτυχε να εντάξει προς χρηματοδότηση και υλοποίηση τρία σημαντικά έργα καινοτομίας. Το ένα έργο αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας και συμμετέχουν πέντε Δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας, το δεύτερο στην παροχή σύγχρονων δημόσιων υπηρεσιών στους ηλικιωμένους και το τρίτο στην ‘έξυπνη εξειδίκευση’. Πάγιος στόχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 είναι να αξιοποιήσει με το βέλτιστο τρόπο όλες τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για καινοτόμες δράσεις και έργα και να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια, προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα ζωής στην Κεντρική Μακεδονία και να συμβάλει στην έξοδο της Περιφέρειας από την πολυετή κρίση», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση