του Νίκου Αβουκάτου
Περισσότεροι από 8.000 τόνοι απορριμμάτων πλημμυρίζουν σήμερα στους δρόμους του Πύργου της Ηλείας. Μια πόλη 50.000 κατοίκων που βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με τον εφιάλτη των απορριμμάτων.
«Τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας είναι πολλά και καθημερινά, τα παιδιά μας αναγκάζονται να περνούν δίπλα από σκουπίδια. Υπάρχουν περιοχές του δήμου μας που έχουν να μαζευτούν ακόμη και 2 χρόνια τα σκουπίδια», τονίζει με απόγνωση στη Greenagenda.gr κάτοικος της πόλης.
Από την πλευρά του, ο δήμος υποστηρίζει ότι προσπαθεί να διαχειριστεί αυτό το πρόβλημα των σκουπιδιών εδώ και πολλά χρόνια. «Δυστυχώς συνεχίζουν κάποιοι δήμοι που έχουν ΧΥΤΑ να μην δέχονται να πάρουν τα απορρίμματα από το δήμο μας ώστε να γίνει αποσυμφόρηση της κατάστασης», επισημαίνει στη Greenagenda.gr ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης Διονύσης Μπέλτσος.
Αυτή είναι η άσχημη πλευρά της πόλης του Πύργου, όμως φαίνεται πως οι δημότες και κυρίως οι νέοι δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα ανακύκλωσης με αποτέλεσμα να καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά, που ανέρχεται σε 23%.
Πριν από δυο μήνες λειτούργησε το πρώτο «πράσινο» σημείο τύπου γειτονιάς έκτασης 130 τ.μ. «Είμαστε περήφανοι για αυτό, οι συμπολίτες μου καθημερινά γεμίζουν τους κάδους ανά υλικό. Σύντομα θα λειτουργήσει και ένα δεύτερο σημείο ενώ ευελπιστώ ότι έως τα τέλη Αυγούστου θα έχουμε φτιάξει και ένα κεντρικό «πράσινο» σημείο στο δήμο μας», αναφέρει o κ. Μπέλτσος.
Όμως, παρά τη δημιουργία «πράσινου» σημείου και τα μεγάλα ποσοστά ανακύκλωσης δεν υπάρχει στο νομό Ηλείας ΚΔΑΥ. «Το κόστος για τη μεταφορά των υλικών στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της Πάτρας είναι μεγάλο και επιβαρύνει τα οικονομικά μας», σημειώνει.
Στην Ελλάδα τα «πράσινα» σημεία ανακύκλωσης υιοθετούνται ως ένα μέτρο για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων μέσω του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων. Ως «πράσινο σημείο» αποκαλείται ένας χώρος, όπου ο κάθε πολίτης θα μπορούσε να μεταφέρει διάφορα ογκώδη υλικά, προς επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση).
Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) αναφέρει ότι κάθε ΟΤΑ θα πρέπει να διαθέτει και να λειτουργεί τουλάχιστον ένα «πράσινο σημείο» ανακύκλωσης, το οποίο θα πρέπει να εντάξει στο Τοπικό Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) του. Σε πιλοτικό στάδιο εφαρμογής το πρώτο πράσινο σημείο γειτονιάς δημιουργήθηκε στο Δήμο Πύργου του νομού Ηλείας τύπου γειτονιάς.
Ήδη πολλοί είναι οι δήμοι της χώρας οι οποίοι προτείνουν στα τοπικά τους σχέδια τη ένταξη της χωροθέτησης τους. Ωστόσο, εκδηλώνεται σκεπτικισμός από φορείς για το κατά πόσο είναι εφικτό να δημιουργηθούν άμεσα τα «πράσινα» σημεία σε κάθε δήμο της χώρας.
«Αποτελεί ένα έργο που έχει δύσκολο δρόμο μπροστά του και θα χρειαστεί να γίνουν πολλά και να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές διαδικασίες από τα αρμόδια υπουργεία. Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις αποτελεί μια καθημερινότητα οι πολίτες πηγαίνουν σε κάποιο πράσινο σημείο, με αυτή την ενέργεια τους δεν επιδιώκουν ανταποδοτικό οικονομικό όφελος αλλά το κάνουν για την προστασία του περιβάλλοντος», επισημαίνει η Τ. Χαριτοπούλου, δ/ντρια Εναλλακτικής Διαχείρισης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.
«Είμαστε στην αρχή της προσπάθειας μας, σίγουρα είναι ένας μεγαλόπνοος στόχος και απαιτείται από όλες τις πλευρές να δείξουν ουσιαστικό ενδιαφέρον», υπογραμμίζει η ίδια και προσθέτει:
«Βασικά απαιτείται ο καθορισμός των διατάξεων χωροταξικού και αυτό πρέπει άμεσα να το λύσουν τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών».
Ακόμη, για τη χρηματοδότηση των «πράσινων» σημείων προβλέπεται να εξευρεθούν πόροι από περιφερειακούς σχεδιασμούς αλλά και από κάποια θεματικά επιχειρησιακά προγράμματα.
Στα τέλη Φεβρουαρίου διοργανώνεται στη Χαλκίδα ημερίδα για τη δημιουργία των πράσινων σημείων που διοργανώνεται από τον ΕΟΑΝ και τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.