Στην ανάγκη για περισσότερη συνεργασία των κρατών της Μεσογείου αναφέρθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στη διάσκεψη για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσογείου. Θέμα της σημαντικής αυτής διάσκεψης : «40 χρόνια συνεργασίας για τη διασφάλιση της υγείας και της παραγωγικότητας της Μεσογείου και των ακτών της: συλλογική πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη».
Απευθυνόμενος στους υπουργούς Περιβάλλοντος των μεσογειακών κρατών/μερών ο κ. Τσιρώνης επεσήμανε ότι «μπροστά στις προκλήσεις για τη προστασία του περιβάλλοντος στη Μεσόγειο καλούμαστε να λάβουμε αποφάσεις για στρατηγικά θέματα, όπως η Μεσοπρόθεσμη Στρατηγική και η αναθεωρημένη Μεσογειακή Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που θα δώσουν κατευθύνσεις στο MAP για το μέλλον και που ευθυγραμμίζουν τη δουλειά μας με τις διεθνείς εξελίξεις, δηλαδή την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».
Ο κ. Τσιρώνης σημείωσε ότι «οι αυξανόμενες και διαρκώς εξελισσόμενες πιέσεις στο περιβάλλον της Μεσογείου είναι ένα μέτρο των προκλήσεων με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι».
Η αντιμετώπιση συγκεκριμένων, πιεστικών ζητημάτων, για τα οποία αυτή η Σύμβαση μπορεί να παίξει έναν αποτελεσματικό ρόλο:
- το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρακολούθησης και Αξιολόγησης της θάλασσας και των ακτών της Μεσογείου,
- το Σχέδιο Δράσης για τις Εξωχώριες Εγκαταστάσεις,
- το Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Παραγωγή και Κατανάλωση,
- την περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση χώρων μολυσμένων με υδράργυρο,
- τα θαλάσσια απορρίμματα,
- την ολοκληρωμένη διαχείριση ακτών,
- τα θαλάσσια είδη και τους οικοτόπους, κ.ο.κ.
«Το Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης και η Σύμβαση της Βαρκελώνης παρέχουν ένα πλαίσιο συνεργασίας, εντός του οποίου μπορούμε:
- να αντιμετωπίζουμε από κοινού τις κοινές μας προκλήσεις,
- να κατευθύνουμε τις προσπάθειές μας σε κοινά αποδεκτούς στόχους, με τρόπο συντονισμένο, ώστε να πολλαπλασιάσουμε τα οφέλη των θετικών μας δράσεων.
- Πάντα είναι δύσκολο να θέτεις προτεραιότητες στις δράσεις σου, και οι απαιτήσεις από αυτή τη Σύμβαση συνεχώς αυξάνονται. Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους περιορισμένους πόρους μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ειδικά τώρα που σιγά-σιγά αφήνουμε πίσω μας τα οικονομικά προβλήματα της Σύμβασης.
Η Ελλάδα είναι περήφανη που φιλοξενεί τη Συντονιστική Μονάδα του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης τα τελευταία 34 χρόνια. Εξακολουθούμε να είμαστε περήφανοι και ευτυχείς που συνεργαζόμαστε με εσάς, τους γείτονές μας, για ένα τόσο αξιόλογο σκοπό, προς όφελος τόσο της παρούσας όσο και των μελλοντικών γενεών» είπε ο κ. Τσιρώνης.
Η 19η συνάντηση των συμβαλλομένων μερών για τη σύμβαση της Βαρκελώνης, συμπίπτει χρονικά με τον επετειακό εορτασμό των 40 χρόνων της σύμβασης και πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.