Ηλεκτροδότηση και θέρμανση από αγριαγκινάρα

του Νίκου Αβουκάτου

Τις ανάγκες 300 νοικοκυριών σε ηλεκτρισμό θα μπορούσε να εξυπηρετήσει η κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από καλλιεργούμενη βιομάζα αγριαγκινάρας. Επιπλέον, με τη λειτουργία της θα εξασφαλιζόταν η θέρμανση  σε 200 σπίτια. Η BIOELECTRA ΑΕ, θυγατρική εταιρεία της Ανώνυμης Εταιρείας Αξιοποίησης Πόρων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει εξασφαλίσει την άδεια παραγωγής Η/Ρ ισχύος 1 ΜWe, αλλά αναμένει να βρεθεί επενδυτής για την υλοποίηση του έργου.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα συμβάλει με 100.000 ευρώ ενώ με μικρότερο ποσό φέρεται ότι θα συμμετάσχει και ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Κάρλας. «Αναμένουμε την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων. Η μονάδα θα λειτουργεί 8.000 ώρες ετησίως και θα παράγει 8.000 MWhe. Για τη συγκεκριμένη ισχύ λειτουργίας, η τιμή πώλησης της KWhe σύμφωνα με την σύμβαση θα ανέρχεται τελικά στα 230 €/MWhe. Επομένως προϋπολογίζεται ετήσια πρόσοδος 1.840.000 €», υπογράμμισε ο Νίκος Δαναλάτος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η εταιρεία σκοπεύει στη δημιουργία καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από καλλιεργούμενη βιομάζα. Με τον όρο καθετοποιημένη εννοείται η εγκατάσταση ενεργειακών καλλιεργειών, η συλλογή της βιομάζας ως πρώτης ύλης, και η λειτουργία του εργοστασίου για παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας.

agri1

 

Σύμφωνα με τον κ. Δαναλάτο, άμεση προτεραιότητα είναι η καλλιέργεια, συγκομιδή και αποθήκευση βιομάζας, είτε από συγκροτημένη βιολογική καλλιέργεια, π.χ. αγριαγκινάρας, είτε από υπολείμματα παραδοσιακών καλλιεργειών στα πλαίσια συμβολαιακής γεωργίας με το Πανεπιστήμιο, ενώ μεγάλες ποσότητες καυσίμου θα παράγονται από την καλαμιά που θα συλλέγεται από τα κανάλια γύρω από τη λίμνη της Κάρλας, επιτρέποντας έτσι και την πιο αποτελεσματική κίνηση του νερού στο δίκτυο.

Ο κ. Δαναλάτος θεωρεί ότι η κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας είναι μεγάλης αποδοτικότητας επενδυτική πρόταση για τους παρακάτω λόγους:

  • Βρισκόμαστε στα πρώτα βήματα μιας τεράστιας -όπως προβλέπεται- ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα, το οποίο σημαίνει ότι ο διαθέσιμος «χώρος» είναι τεράστιος.
  • Το κομμάτι της αγοράς που μπορεί να αντιστοιχήσει στην δικιά μας επιχείρηση είναι αρκετά μεγάλο με την δημιουργία πολλών μονάδων.
  • Είμαστε γνώστες της τεχνολογίας και της εφαρμογής τέτοιων συστημάτων.
  • Αυτή την στιγμή υπάρχουν τεράστια προς διάθεση κεφάλαια για την δημιουργία τέτοιων επιχειρήσεων.

Το παρόν έργο είναι το πρώτο στην Ελλάδα και θα στηριχθεί στην κατασκευή του βασικού εξοπλισμού από ελληνικές επιχειρήσεις. Η κατασκευή του καυστήρα και ατμολέβητα στηρίζεται σε πολύχρονη εμπειρία κατασκευής, βαθμονόμησης και λειτουργίας, χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη (βιομάζα καλλιεργούμενης αγριαγκινάρας) με υψηλό βαθμό απόδοσης σε προηγούμενες εφαρμογές στη Ρουμανία.

Ο ατμοστρόβιλος θα κατασκευαστεί επίσης από ελληνική εταιρεία εξειδικευμένη στην κατασκευή στροβίλων, τουρμπινών, κλπ και μόνο η ηλεκτρο-γεννήτρια θα αγοραστεί από γνωστό έγκυρο οίκο του εξωτερικού.

Το συνολικό κόστος κατασκευής της μονάδας δεν θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο €.

Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προκύπτει ότι:

α) Η αγριαγκινάρα μπορεί να αντικαταστήσει παραδοσιακές καλλιέργειες (π.χ. χειμερινών σιτηρών) ιδίως σε επικλινή, μικρότερης γονιμότητας εδάφη παρέχοντας μεγαλύτερο κέρδος στον παραγωγό και αποτελεί παράγοντα  ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.

β) Η αντικατάσταση παραδοσιακών καλλιεργειών με αγριαγκινάρα είναι σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή προοπτική σχετικά με την μείωση εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων και μείωση φόρων ρύπανσης με CO2.

γ) Η αντικατάσταση χειμερινών σιτηρών καθώς και άλλων συμβατικών καλλιεργειών με αγριαγκινάρα ιδίως σε επικλινή, άγονα και αβαθή εδάφη των λοφωδών περιοχών αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα  καταπολέμησης της νιτρορύπανσης των υπόγειων υδάτων καθώς και της διάβρωσης εδαφών και της ερημοποίησης γαιών.

Σύμφωνα με τον κ. Δαναλάτο, τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης δραστηριότητας και τεχνολογίας, είναι τα παρακάτω:

▪        Υψηλή απόδοση παραγωγής

▪        Γρήγορη και εύκολη εξασφάλιση πρώτης ύλης

▪        Απλή και εύκολη επεξεργασία της πρώτης ύλης

▪        Διαθέτουμε όλο το απαιτούμενο know-how σε αυτόν τον τομέα δραστηριότητας, με εμπειρία στην παραγωγή πρώτων υλών, έκδοσης αδειών και περιβαλλοντικών όρων, αλλά και τις διάφορες τεχνολογίες που προσφέρονται στην διεθνή αγορά με τις αποδόσεις τους.

Τα μειονεκτήματα είναι:

▪        Θα μπορούσε να αποτελέσει γενικά μειονέκτημα η δυνατότητα προμήθειας των πρώτων υλών για την λειτουργία της μονάδας. Στην περίπτωσή μας όμως, αυτό έχει λυθεί με την διάθεση ήδη 2.000 στρεμμάτων, όπου ήδη καλλιεργείται αγριαγκινάρα που από τώρα έχουμε ήδη διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου για τον πρώτο χρόνο παραγωγής.

▪        Δεδομένης της οικονομικοπολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, ελλοχεύει ο κίνδυνος μείωσης των τιμών πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό κράτος.

Ο χώρος εγκατάστασης του εργοστασίου βρίσκεται στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας σε μια  περιοχή που θα μπορούσε να είναι ιδανική για  τη προμήθεια γεωργικών και δασικών υπολειμμάτων με έκταση άνω των 40.000 στρεμμάτων.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση