Σκουπιδότοπος το «Ανάχωμα» της Τούμπας (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Πλαστικά μπουκάλια, σακούλες και άλλα αντικείμενα «διακοσμούν» την περιοχή «Ανάχωμα» της Τούμπας, που βρίσκεται  στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Η εικόνα που παρουσιάζεται είναι ιδιαίτερα άσχημη σε αρκετά σημεία της.

Άνθρωποι που κάνουν καθημερινά τον περίπατο τους στην περιοχή τόνισαν στη Greenagenda.gr ότι έχει αφεθεί σε πλήρη εγκατάλειψη και ζητούν από τους αρμόδιους να επιληφθούν της συντήρησης και καθαρισμού του.

Χρειάστηκε να διανύσουμε μια απόσταση περίπου 400 μέτρων για να κάνουμε την καταγραφή της κατάστασης. Όσοι μας μίλησαν εξέφρασαν ανάμεικτα συναισθήματα οργής και απογοήτευσης και, βέβαια, δεν είχαν άδικο. Το σκηνικό της εγκατάλειψης συνθέτουν σκουπίδια, οι αγωγοί ομβρίων (ανοιχτοί και κλειστοί), τα βρόμικα νερά μέσα στο ρέμα, πλαστικά, αλλά και κάθε λογής συσκευασίες.

ana2

Η εικόνα γρήγορα μας απογοήτευσε. Η απαράδεκτη συμπεριφορά των ασυνείδητων συμπολιτών μας δεν σταματά. Δυστυχώς, θεωρούν τους χώρους πρασίνου ως ιδανικούς για τη ρίψη σκουπιδιών.

ana3

Λόγω του λιγοστού νερού, δεν υπάρχει ίχνος ζωής. Συναντήσαμε έναν ηλικιωμένο κάτοικο της περιοχής. «Ήμουν για πολλά χρόνια στη Γερμανία, τέτοια μέρη δεν τα εγκαταλείπουν αντίθετα αποτελούν ένα ιδανικό τόπο αναψυχής», είπε ο Παύλος Ηλιόπουλος, 72 ετών, ο όποιος συχνά κάνει τον περίπατό του κατά μήκος του ρέματος.

ana4

Ένας άλλος κάτοικος θυμάται ότι μέχρι τη δεκαετία του '90, οπότε και υπήρχε νερό, ζούσαν νεροχελώνες, κουνοπόψαρα και άλλα είδη πανίδας που συνέχιζαν να διαβιούν λόγω των ιδανικών κλιματολογικών συνθηκών και της βιοποικιλότητας της περιοχής.

ana6

Ένας φυσικός πνεύμονας ανάμεσα στο τσιμέντο της πόλης αποτελεί σίγουρα μια ιδανική πρόταση αναψυχής.  Ένα τέτοιο μέρος προσελκύει τους κατοίκους των πόλεων, αρκεί, βέβαια, οι αρμόδιοι φορείς να του παρέχουν την κατάλληλη προσοχή...

ana5

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση