Ενεργειακός «θησαυρός» η κοπριά κτηνοτροφικών μονάδων

του Νίκου Αβουκάτου

Σημαντικά περιβαλλοντικά, ενεργειακά και οικονομικά οφέλη προκύπτουν με την αξιοποίηση της ενέργειας των υποπροϊόντων των γεωργοκτηνοτροφικών μονάδων, καθώς και ειδικών αγροτοβιομηχανικών οργανικών υποπροϊόντων.

Τα οικονομικό όφελος μιας κεντρικής μονάδας παραγωγής βιοαερίου με κύρια προϊόντα το βιοαέριο και το οργανικό λίπασμα βασίζεται κατ’ αρχάς στο γεγονός ότι η πρώτη ύλη (γεωργο-κτηνοτροφικά υποπροϊόντα, κλπ) έχει συχνά μηδενική ή αρνητική αξία και κατά δεύτερο λόγο, τα προϊόντα της μονάδας έχουν αναμφισβήτητα εμπορική αξία.

«Ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας το βιοαέριο εμπίπτει σε διατάξεις Νόμου για πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, η δε πώληση του πλεονάσματος της θερμότητας μπορεί να αποδώσει επιπρόσθετα έσοδα. Επιπλέον, η παραγωγή στερεού οργανικού λιπάσματος μπορεί να θεωρηθεί σημαντικότατη πηγή εσόδων στον αγροτικό τομέα», επισημαίνει  στη Greenagenda.gr ο Χρήστος Ζαφείρης, υπεύθυνος Δέσμης Έργων Βιοαερίου στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Το κόστος ανά εγκατεστημένο kWe εκτιμάται στα 4000-6000€, επιπλέον κάθε μονάδα δημιουργεί 10 νέες θέσεις εργασίας, μη συμπεριλαμβανομένου αυτές του πρωτογενή τομέα που θα προμηθεύουν με πρώτες ύλες τις μονάδες βιοαερίου.

Έως τις 4 Ιουνίου του 2010, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης ο Ν.3851/2010, η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων βιομάζας/βιοαερίου στην Ελλάδα ήταν 40,1 MW με ελάχιστες αιτήσεις για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να υπάρχουν στην ΡΑΕ την περίοδο εκείνη για διευθέτηση.

Από την ημερομηνία εκείνη μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στην ΡΑΕ για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα/βιοαέριο συνολικά 248 αιτήσεις συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 2041,4 MW.

«Αν αξιολογήσει κανείς τους αριθμούς θα διαπιστώσει ότι παρά την οικονομική κρίση οι προοπτικές του κλάδου, και η δυνατότητα ανάπτυξης του εντυπωσιάζουν. Στην πραγματικότητα όμως δεν γίνεται τίποτα, γιατί οι σοβαροί επενδυτές ενώ έχουν τα χρήματα να επενδύσουν και να δώσουν θέσεις εργασίας , βρίσκουν σοβαρά εμπόδια στην συλλογή και μεταφορά της βιομάζας όπως επίσης στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από πολλούς εμπλεκόμενους φορείς που βασίζονται στην άγνοια και στην ημιμάθεια», σημειώνει ο κ. Ζαφείρης .

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει δώσει προτεραιότητα σε 383 αιτήσεις συνολικής ισχύος 359,4 MW για προσφορά σύνδεσης με το δίκτυο.

Το περιβαλλοντικό όφελος μιας μονάδας:

  1. Παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ
  1. Μείωση ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων
  1. Μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου
  1. Μείωση παθογόνων οργανισμών
  1. Μείωση οσμών και οπτικής ρύπανσης
  1. Εξοικονόμηση χρημάτων στον αγροτικό πληθυσμό
  1. Αυξημένη απόδοση λίπανσης, (αύξηση της απορρόφησης των θρεπτικών στοιχείων από τις καλλιέργειες με αποτέλεσμα την αύξηση της απόδοσης και εξοικονόμηση ενέργειας με χρήση λιγότερων χημικών λιπασμάτων )
  1. Μείωση ζιζανίων
  1. Βελτίωση υγείας φυτών μείωση ‘ εγκαυμάτων’από χρήση χημικών λιπασμάτων
  1. Βελτίωση χαρακτηριστικών των εδαφών

Το μεγαλύτερο δυναμικό για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων αποβλήτων εντοπίζεται στην Κεντρική Μακεδονία. Τα απόβλητα 2000 -2500 αγελάδων απαιτούνται για τη λειτουργία μιας μονάδας ισχύος1 MW. «Θεωρώ ότι είναι  μια αναγκαία διαδικασία και μάλιστα αποτελεί την επόμενη  ημέρα», υποστηρίζει στη greenagenda.gr ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας & Περιβάλλοντος της ΠΚΜ Θεοφάνης Παπάς.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένεται τον Μάρτιο να γίνουν τα εγκαίνια της μονάδας αξιοποίησης των κτηνοτροφικών αποβλήτων στη περιοχή του Σοχού, μια περιοχή με σημαντικό ενεργειακό δυναμικό που αποτελείται από 8.000 βοοειδή και 35.000 αμνοερίφια.

Στον Πεντάλοφο ξεκίνησε η κατασκευή μιας από τις δυο επενδύσεις. Στο Παρθένιο του Δήμου Χαλκηδόνος έχει εκδοθεί άδεια εγκατάστασης μονάδας βιοαερίου. Μια ακόμη μονάδα αναμένεται να υλοποιηθεί στη Χαλάστρα ενώ έχουν κατατεθεί  επενδυτικά σχέδια  που αφορούν την Ημαθία και Πέλλα.

«Είναι άκρως απαραίτητη και χρήσιμη η αξιοποίηση τους.Σε δυο χρόνια, εφόσον υπάρξει η ανάλογη χρηματοδότηση των εταιριών για την υλοποίηση των σχεδίων τους, θα έχουμε μια νέα  πραγματικότητα», εκτιμά ο κ. Παπάς.

Εδώ και πολλές δεκαετίες στη Γερμανία λειτουργούν 5.000 μικρές μονάδες καθώς υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, αυτές υλοποιήθηκαν από τους κτηνοτρόφους και το όφελος για αυτούς ήταν μεγάλο.

Πρόκειται για μια επένδυση οικονομικά συμφέρουσα καθώς μπορεί να αναπτυχθεί γύρω από μια τέτοια μονάδα   έντονη παραγωγική  δραστηριότητα για παράδειγμα, ένα μεγάλο θερμοκήπιο. Τα οφέλη  είναι πολλαπλά και κυρίως περιβαλλοντικά καθώς όλον αυτόν το μεγάλο αριθμό των υπολειμμάτων δεν τον διαχειριζόμασταν για δεκαετίες. «Κάτι που μέχρι χθες το πετούσαμε τώρα  μπορούμε να αξιοποιήσουμε», τονίζει ο Κώστας Γιουτίκας, περιφερειακός σύμβουλος εντεταλμένος για θέματα περιβάλλοντος, φυσικών πόρων και ενέργειας της ΠΚΜ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση