Διατήρηση της αυτοτέλειας του ΟΓΑ εξετάζει ο υπουργός Εργασίας

Εισηγήσεις για τη διατήρηση του ΟΓΑ ως αυτοτελούς ταμείου ασφάλισης των αγροτών δέχεται ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος από στελέχη με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», οι προτάσεις για τη διατήρηση του ΟΓΑ ως ξεχωριστού ταμείου έχουν γίνει προς τον υπουργό πολύ πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών.

Ήδη στο τραπέζι των σεναρίων του υπουργείου Εργασίας εξετάζονται εναλλακτικές προσεγγίσεις για τον ΟΓΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Στο πλαίσιο αυτό βασική αρχή παραμένει η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το πραγματικό εισόδημα των αγροτών, αλλά υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου εφαρμογής του μέτρου, για τις κατηγορίες των αγροτών που θα αφορά, αλλά και για τις προϋποθέσεις.

Για παράδειγμα, εξετάζεται το ενδεχόμενο σύνδεσης της ασφαλιστικής ενημερότητας με την απορρόφηση των επιδοτήσεων.Η σκέψη είναι να πιστώνονται στις τράπεζες οι λογαριασμοί των αγροτών με τα ποσά των επιδοτήσεων που δικαιούνται, αλλά για να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων θα πρέπει ο αγρότης να έχει ασφαλιστική ενημερότητα και να έχει προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών του προς τον ΟΓΑ. Ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά οι αγρότες θα προσέλθουν στον διάλογο και παρουσίασε στοιχεία για την ασφαλιστική κατάσταση των αγροτών σήμερα.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο «το 55% των αγροτών είναι στην τρίτη ασφαλιστική κλάση και πληρώνει 954 ευρώ τον χρόνο. Το 2017 θα είναι 150 ευρώ παραπάνω τον χρόνο. Και σε αντάλλαγμα θα πάρουν εθνική σύνταξη». Με δεδομένη την εικόνα που έχει ο ΟΓΑ λόγω του ύψους των κρατικών επιχορηγήσεων που εισπράττει κάθε χρόνο, ο κ. Κατρούγκαλος αναρωτήθηκε εάν «είναι βιώσιμη η κατάσταση για τους αγρότες. Ο ΟΓΑ εισπράττει 3,3 δισ. ευρώ από το κράτος και 390 εκατ. ευρώ από αγρότες».

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση