του Νίκου Αβουκάτου
Αρκετοί είναι αυτοί που αναζητούν μια νέα επιχειρηματική προοπτική με την αξιοποίηση αγροτικών ή δασικών υπολειμμάτων και ενεργειακών φυτών. Όπως παρουσίασε πρόσφατα η Greenagenda.gr, σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα σχετικού βαρόμετρου του EurObserv'ER, η Ελλάδα βρίσκεται στους ουραγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χρήση βιομάζας (solid biomass) για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
«Οι προοπτικές είναι πολλές αλλά ο υποψήφιος επενδυτής για τη δημιουργία μιας μονάδας βιομάζας, όπως είναι φυσικό, θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει την πρώτη ύλη. Χωρίς αυτή δεν γίνεται τίποτε, γι'αυτό και τα σχετικά πιο ώριμα έργα προβλέπουν από την αρχή κάποιου είδους συμμετοχή των προμηθευτών (π.χ. αγροτών)», επισημαίνει στη Greenagenda.gr o Μανώλης Καραμπίνης, χημικός μηχανικός του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ).
Από εκεί και πέρα, απαιτείται φυσικά η ύπαρξη πόρων για την υλοποίηση της επένδυσης (δύσκολη σήμερα στην Ελλάδα η εξασφάλιση χρηματοδότησης) καθώς και κάποια μορφή οικονομικής ενίσχυσης για την παραγόμενη ενέργεια (π.χ εγγυημένες τιμές). Η χώρα μας υστερεί σε σχέση με το εξωτερικό σε θέματα οργάνωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας βιομάζας.
Τα κόστη υλοποίησης της επένδυσης εξαρτώνται από το μέγεθος της μονάδας, αλλά και την υλικοτεχνική υποδομή που θα εφαρμοστεί. Ακόμη, απαιτείται κάποιος χώρος υποδοχής του καυσίμου, συστήματα προεπεξεργασίας και τροφοδοσίας, τη μονάδα καύσης/αεριοποίησης, γεννήτριες, κτλ. Συνήθως, η μονάδα χωροθετείται σχετικά κοντά στην πηγή της πρώτης ύλης ώστε να μειωθούν τα κόστη μεταφοράς.
«Ξέρετε, η επένδυση σε έργα βιομάζας είναι πολύ διαφορετική από άλλες ΑΠΕ. Δεν είναι ούτε φωτοβολταϊκά ούτε αιολικά. Η ειδοποιός διαφορά είναι η πρώτη ύλη», τονίζει ο Γιώργος Διαμαντής, χημικός-μηχανικός.
Όπως εξηγεί, μάλιστα, ο κ. Διαμαντής, «ενώ στην περίπτωση των αιολικών ή των ηλιακών, η πρώτη ύλη είναι δωρεάν και άμεσα εκμεταλλεύσιμη, αντιθέτως, στην περίπτωση της βιομάζας είναι απαραίτητη η πρόσβαση σε καλής ποιότητας, οικονομική πρώτη ύλη».
Επίσης, η επένδυση σε βιομάζα απαιτεί πρόσληψη προσωπικού και συνεχή ενασχόληση. Αυτό που συνέβαινε με τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα όπου γινόταν κάποιος «εκ του μακρώθεν» επενδυτής, δεν μπορεί να υλοποιηθεί για τη βιομάζα. Αντιθέτως, βέβαια, κάποιος που έχει στη διάθεσή του αρκετή βιομάζα ή/και προτίθεται να ασχοληθεί με την επένδυση του από κοντά, είναι πολύ πιθανό να πετύχει, με αποδόσεις, μάλιστα, υψηλότερες από εκείνες άλλων ΑΠΕ.
«Επί της ουσίας, λοιπόν, η πρόσβαση σε πρώτη ύλη είναι το «κλειδί» για την υλοποίηση της επένδυσης», διευκρινίζει ο κ. Διαμαντής.
Οι κατηγορίες
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει μία επένδυση σε βιομάζα, αλλά πολλές δυνατότητες και κατηγορίες.
Συγκεκριμένα, μπορούμε να αναφερόμαστε σε:
- Ηλεκτροπαραγωγή από στερεή βιομάζα με καύση
- Συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας από βιομάζα με καύση
- Παραγωγή θερμότητας από βιομάζα με καύση
- Ηλεκτροπαραγωγή από βιοαέριο
- Συμπαραγωγή από βιοαέριο
- Παραγωγή θερμότητας από βιοαέριο
- Παραγωγή ηλεκτρισμού/θερμότητας/συμπαραγωγή από αεριοποίηση βιομάζας
- Παραγωγή στερεών βιοκαυσίμων (πέλλετ-μπρικέτες)
- Παραγωγή Βιοντίζελ
- Παραγωγή βιοαιθανόλης
Αναλόγως της παραπάνω επιλογής, διαφέρει και η υλικοτεχνική υποδομή, όπως και το κόστος επένδυσης.