Εξασθένηση του Ελ Νίνιο το δεύτερο τρίμηνο του έτους εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο που προκάλεσε θερμοκρασίες- ρεκόρ, ξηρασία και πλημμύρες το 2015 ξεπέρασε τη μέγιστη δύναμη του αλλά θα συνεχίσει να έχει επιπτώσεις στον άνθρωπο και τους επόμενους μήνες, αναφέρει ο ΟΗΕ. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του Οργανισμού προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι 100 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, ως αποτέλεσμα του Ελ Νίνιο.

Το Ελ Νίνιο έχει παίξει καθοριστικό ρόλο, μαζί με την αλλαγή του κλίματος, στην εξέλιξη των θερμοκρασιών παγκοσμίως σε επίπεδα ρεκόρ το 2015 αλλά και τον Ιανουάριο του 2016. Ωστόσο η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρει ότι τα σφοδρά  καιρικά φαινόμενα  αναμένεται  να εξασθενήσουν στο δεύτερο  τρίμηνο του 2016.

Στο μεταξύ η νέα γενική γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO), η κ.Τααλάς δήλωσε ότι: «από μετεωρολογικής άποψης, το Ελ Νίνιο είναι πλέον σε εξασθένηση. Αλλά τόνισε ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, καθώς εξακολουθεί να είναι αρκετά ισχυρός με ανθρωπιστικούς και οικονομικούς όρους και οι επιπτώσεις του φαινομένου θα συνεχίζονται για πολλούς μήνες».

Μάλιστα, ανέφερε ότι «αρκετές περιοχές της νότιας Αμερικής και στην ανατολική Αφρική προσπαθούν να βρουν τους κανονικούς ρυθμούς από τις καταστροφικές καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες. Η οικονομική και οι ανθρώπινες ζωές από την ξηρασία γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς στο Κέρας της Αφρικής, την Κεντρική Αμερική κα άλλες περιοχές».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση