Πέντε τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού στους Ωκεανούς

Τα πλαστικά απορρίμματα, ιδιαίτερα οι ποσότητες microplastics, έχουν αναγνωριστεί ως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα παγκοσμίως για τη δημόσια υγεία και τη θαλάσσια ζωή από τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ, και την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Τα πλαστικά απορρίμματα συσσωρεύονται από τους κυκλώνες σε μια συγκεκριμένη περιοχή μέσα στον ωκεανό.

Σύμφωνα με μελέτες έχει εκτιμηθεί ότι υπάρχουν σήμερα πέντε τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού στους ωκεανούς σε όλον το κόσμο!

Οι ευρωπαίοι καταναλώνουν ετησίως 11.000 τόνους microplastics από την κατανάλωση θαλασσινών, όπως δείχνει μελέτη του Boomerang Alliance, μιας συμμαχίας οργανώσεων για το περιβάλλον.

Πρόκειται για μια επιβλαβή μορφή πλαστικής ρύπανσης,τα microplastics,η οποία δεν είναι ευδιάκριτη από το ανθρώπινο μάτι. Τα microplastics είναι κομμάτια από πλαστικό μικρότερα του ενός χιλιοστού και μπορεί να καταναλωθεί από πολλούς μικροοργανισμούς και στη συνέχεια συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα.

Τα microplastics δημιουργούνται από τα μεγαλύτερα κομμάτια, όπως τσάντες και μπουκάλια, αλλά σπάνε σε μικρά και μικρότερα κομμάτια. Περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες , συμπεριλαμβανομένων της Δισφαινόλης Α ( BPA ) που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά  προβλήματα στον άνθρωπο.

Τα μεγάλα κομμάτια από πλαστικό αποτελούν τη βασική αιτία θανάτου για τη θαλάσσια ζωή συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, χελωνών και πτηνών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση