Δεσμεύσεις του ICAO για τη μείωση των ρύπων από τα αεροσκάφη

Σε νέα πρότυπα και δεσμευτικά όρια για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα συμφώνησαν οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, κατά τη συνεδρίαση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) στο Μόντρεαλ του Καναδά. Τα μέλη του κλάδου των αερομεταφορών από όλο τον κόσμο με τις δεσμεύσεις τους αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στον αγώνα για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αν εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις τους, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά περισσότερο από 650 εκατομμύρια τόνους από το 2020 έως το 2040. Αυτό ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 140 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τους δρόμους για ένα χρόνο.

Η αεροπορική βιομηχανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες της κλιματικής αλλαγής. Σε όλο τον κόσμο, τα αεροσκάφη εκπέμπουν περίπου το 11% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις μεταφορές. Εάν δε ληφθούν μέτρα, οι εκπομπές από τα εμπορικά αεροσκάφη προβλέπεται να αυξηθούν κατά σχεδόν 50%.

Η συμφωνία έρχεται μετά την πρόσφατη κλιματική συνθήκη του Παρισιού με στόχο να μειωθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον. Τα νέα πρότυπα θα υιοθετηθούν από τις αεροπορικές εταιρείες για τα νέου τύπου αεροσκάφη που θα σχεδιάζονται από το 2020.

«Οι εκπομπές άνθρακα από τις αερομεταφορές αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, με τον αριθμό των πτήσεων σε όλο τον κόσμο να αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 15 χρόνια. Οι νέοι κανόνες του ICAO έρχονται μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων και πρόκειται για την πρώτη φορά που οι κυβερνήσεις έχουν θέσει πρότυπα εκπομπών για τον κλάδο των αερομεταφορών», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση