Συνέντευξη στον Νίκο Αβουκάτο

Στους τρόπους και τις πρακτικές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την προστιθέμενη αξία των προϊόντων, αναφέρεται ο αντιπεριφέρειαρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Ιωάννης Ταχματζίδης, μιλώντας στη Greenagenda.gr, εν όψει της 25ης DETROP BOUTIQUE 2016 που αρχίζει αύριο στη ΔΕΘ και θα διαρκέσει έως την Κυριακή.

– Θα ήθελα να μας πείτε για τη στρατηγική προώθησης των παραγόμενων προϊόντων.

Στη Περιφέρεια προβάλλουμε και προωθούμε τα προϊόντα μας. Με την ίδρυση της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης» έχουμε σαν κύριο στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων  της ΠΚΜ, με πιστοποιήσεις προϊόντων με το Σήμα Ποιότητας Προϊόντων ΠΚΜ, με καθιέρωση τους ως ΠΟΠ, ΠΓΕ και με ανάλογες δράσεις προώθησης και προβολής.

Με τη θεσμοθέτηση και ανάδειξη της Mακεδονικής  κουζίνας επιχειρούμε να συνδέσουμε τον αγροδιατροφικό τομέα με τον τουρισμό. Στόχος της καμπάνιας είναι η δημιουργία μηχανισμού καταγραφής, αξιολόγησης και εγγραφής συνταγών σε μητρώο συνταγών.

– Τι ακριβώς θα είναι το Σήμα Ποιότητας;

Με το Σήμα Ποιότητας επιδιώκουμε την αύξηση  παραγωγής αλλά και την καλύτερη ποιότητα με το χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Θα απονέμεται από την Περιφέρεια στις επιχειρήσεις που θα αξιολογούνται επιτυχώς ως προς την εφαρμογή του πρωτοκόλλου ποιότητας το οποίο θα θέσει η Περιφέρεια για την παραγωγή ασφαλών και  ανώτερων ποιοτικώς προϊόντων.

– Μιλήστε μας για την συμμετοχή της ΠΚΜ στην 25Η DETROP BOUTIQUE 2016;

Ευελπιστούμε ότι θα είναι μια επιτυχημένη έκθεση. Πέρσι είχαμε 66 συμμετοχές φέτος υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και θα ανέλθουν σε 88. Για αυτό φέτος πήραμε μεγαλύτερο χώρο ώστε να φιλοξενηθούν περισσότερες εταιρείες της Περιφέρειας όπου παράγονται  τα πάντα στην γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία.

– Ποιες είναι οι παρεμβάσεις και οι πρακτικές για την επόμενη ημέρα στον πρωτογενή τομέα;

Αναγκαία είναι η αποτύπωση του συνόλου της υφιστάμενης κατάστασης του αγροτικού τομέα της ΠΚΜ και των υποδομών με ένα δυναμικό σύστημα καταγραφής σε Γεωχωρικό Σύστημα Πληροφορικής για να σχεδιάζουμε ανάλογα με τις ανάγκες. Με το προτεινόμενο αυτό εργαλείο θα έχουμε τη δυνατότητα συνεχούς επικαιροποίησης και σύνδεσης με υφιστάμενα μητρώα του ΥΠΑΑΤ, του ΥΠΕΚΑ και της ΠΚΜ. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μπορούμε να προωθήσουμε στοχευμένες δράσεις και έργα υποδομών καθώς και των διαρθρωτικών διαδικασιών που θα επιφέρουν τόσο τη βελτίωση της παραγωγής του πρωτογενή τομέα όσο και τη δυνατότητα εφαρμογής της Γεωργίας ακριβείας, με απώτερο σκοπό πάντα τη σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες και ταυτόχρονα την προστασία του περιβάλλοντος και την υψηλή προστιθέμενη αξία των παραγόμενων προϊόντων( π.χ. προϊόντα που παρήχθησαν με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα). Το Γεωχωρικό Σύστημα Πληροφορικής είναι ένας ηλεκτρονικός χάρτης για να γνωρίζουμε άμεσα όλα τα αγροτεμάχια με το είδος καλλιέργειας τους, τις υποδομές. Κάθε καλλιέργεια έχει συγκεκριμένες ανάγκες π.χ. για το πότισμα θα λαμβάνουμε απαραίτητες πληροφορίες. Με αυτοματισμούς μπορούμε να παράγουμε με αειφόρο τρόπο. Επιπλέον είναι ένα εργαλείο αποτύπωσης της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου. Να γνωρίζουμε τις χρήσεις γης και έτσι ο επενδυτής θα μπορεί κάνει μια μονάδα μεταποίησης. Αποτελεί μια πρόταση μας στον Περιφερειάρχη και για την υλοποίηση του θα απαιτηθεί η χρηματοδότηση του από το ΕΣΠΑ ή το ΠΑΑ.

«Με το Σήμα Ποιότητας επιδιώκουμε την αύξηση  παραγωγής αλλά και την καλύτερη ποιότητα με το χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα», τονίζει ο Ι. Ταχματζίδης
«Με το Σήμα Ποιότητας επιδιώκουμε την αύξηση παραγωγής αλλά και την καλύτερη ποιότητα με το χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα», τονίζει ο Ι. Ταχματζίδης

Ακόμη, η δημιουργία ενός εδαφολογικού χάρτη μας βοηθά να έχουμε δεδομένα της σύστασης των εδαφών. Έτσι ο αγρότης θα γνωρίζει τη σύσταση του εδάφους και αναλόγως θα λιπαίνει το χωράφι του με αποτέλεσμα να έχει καλύτερη ποιότητα του προϊόντος. Προετοιμάζουμε ήδη τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας ανάρτησης της νομοθεσίας για τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα με σκοπό την ενίσχυση της διοικητικής αποτελεσματικότητας για τις υπηρεσίες της ΠΚΜ.

– Με την ανάληψη των καθηκόντων σας επιχειρήσατε να αλλάξετε νοοτροπίες του παρελθόντος. Αυτή η προσπάθεια δίνει προοπτική στο αγροδιατροφικό τομέα;

«Σκοπός μας είναι να πάμε μπροστά την Περιφέρεια μας και αυτό θα γίνει εφικτό εφόσον αποτυπώσουμε και αξιολογήσουμε την παρούσα κατάσταση έχοντας στη διάθεση μας συνολικά όλα τα δεδομένα. Ανάλογα με τις ανάγκες σχεδιάζουμε, διαφορετικά αν δεν υπάρχει συλλογικός σχεδιασμός δεν θα έχουμε αποτελέσματα, δεν θα αξιοποιούνται οι πόροι. Μας ενθαρρύνει ότι όλο και περισσότερα νέα άτομα ασχολούνται με την αγροδιατροφικό τομέα, χρειάζεται όμως να εκπαιδευτούν και να κάνουν χρήση νέων τεχνολογιών. Με τους νέους αγρότες προσπαθούμε να λύσουμε ένα θέμα εκπαίδευσης τους. Ένα μέρος του προβλήματος θα το λύσουμε με  τις ομάδες παραγώγων που ασχολούνται με αρωματικά φυτά. Θα ξεκινήσουμε δράσεις ενημέρωσης του κόσμου. Με συνέργειες προχωράμε σε συγκεκριμένους κλάδους. Αυτό που επιδιώκουμε είναι η σωστή πληροφόρηση. Προσπαθούμε λοιπόν να βάλουμε τις σωστές βάσεις. Πλέον ο νέος αγρότης πρέπει να σκέφτεται σε επιχειρηματική βάση για να υπάρχουν τα οικονομικά οφέλη.