Εφιαλτικό σενάριο ανόδου της θάλασσας λόγω των υψηλών εκπομπών του CO2

Ομάδα επιστημόνων προειδοποιεί  για  ανυπολόγιστες  και καταστροφικές  ζημιές από την άνοδο της  στάθμης θάλασσας λόγω  των υψηλών  εκπομπών  διοξειδίου του άνθρακα  από την χρήση των ορυκτών καυσίμων τις επόμενες δεκαετίες. Έως και 9 μέτρα κάτω από το νερό κινδυνεύουν να καλυφθούν παράκτιες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Κάιρο, η Καλκούτα, η Τζακάρτα και η Σαγκάη.

Ακόμη και αν εκπληρωθούν οι στόχοι για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και παραμείνει η παγκόσμια θερμοκρασία κάτω  από τους 2 βαθμούς Κελσίου, υπάρχει ο κίνδυνος από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Αποτέλεσμα αυτού, το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού θα αναγκαστεί τελικά να μεταναστεύσει μακριά από τις ακτές καθώς θα κατακλυστούν από την άνοδο των ωκεανών.

Δεν πρόκειται για ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Τα παραπάνω αφορούν τις εκτιμήσεις των επιστημόνων μιας σημαντικής νέας έρευνας που δημοσιεύθηκε στη μηνιαία δημοσιογραφική έκδοση «Nature Climate Change» όπου παρουσιάζονται σημαντικές μελέτες  που αφορούν την Κλιματική Αλλαγή.

Όπως υποστηρίζει η ομάδα των επιστημόνων ακόμα και αν εκπληρωθούν οι στόχοι για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και παραμείνει το όριο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, κάτω από το 2 ° C η κατάσταση δείχνει να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Βασιζόμενοι σε ένα μοντέλο προσομοίωσης του μέλλοντος διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά του διοξειδίου του άνθρακα από την ανθρώπινη δραστηριότητα συνδέονται  με την αύξηση του επίπεδου της θάλασσας παγκοσμίως.

Το θέμα είναι ότι τα στρώματα πάγου λιώνουν πολύ αργά, αλλά επειδή το διοξείδιο του άνθρακα παραμένει στην ατμόσφαιρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ενδεχόμενη τήξη θα προκαλέσει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι:

Eξαιτίας της μόλυνσης του διοξειδίου του άνθρακα, η οποία εκπέμπεται τόσο γρήγορα  θα σημειωθεί ανησυχητική άνοδο της στάθμης της θάλασσας έως και τα 1,7 μέτρα.

Αν  συγκρατηθεί ο προϋπολογισμός της μόλυνσης στο 1 τρισεκατομμύριο τόνους και η παγκόσμια υπερθέρμανση κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με  τα  επίπεδα της  προβιομηχανικής εποχής  η συνολική αύξηση  της στάθμης της θάλασσας  θα φθάσει  τα 9 μέτρα.

Όμως αν συνεχιστεί η επιβαρυντική χρήση των ορυκτών καυσίμων  θα μπορούσε να σημειωθεί τους επόμενους αιώνες  η  συγκλονιστική ανησυχητική άνοδο  της στάθμης της θάλασσας ακόμη και στα 50 μέτρα!!!

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση