του Νίκου Αβουκάτου
Οι μετεωρολόγοι κατέγραψαν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια του χειμώνα. Η γενική εικόνα από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια περίοδος με παρατεταμένη σχετική καλοκαιρία και θερμοκρασίες που κατέγραψαν τιμές-ρεκόρ.
«Είναι εντυπωσιακό ότι η μέγιστη θερμοκρασία κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα για την εποχή του χειμώνα. Ακόμη, λόγω της αρκετής λειψυδρίας μας ανησυχεί η τάση παρατεταμένης ξηρασίας που σίγουρα έχει επηρεάσει το έδαφος», επισήμανε στη Greenagenda.gr o Θεόδωρος Καρακώστας, διευθυντής του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ.
Όπως μας εξήγησε ο κ. Καρακώστας, «όλη αυτή η αρρυθμία στις καιρικές συνθήκες οφείλεται στη κυκλοφορία της αέριας μάζας δυτικά της Ισπανίας στον Ατλαντικό Ωκεανό η οποία έχει μπλοκαριστεί, δηλαδή ένα δίπολο μεταξύ δυο βαρομετρικών συστημάτων, ενός αντικυκλώνα, τον αντικυκλώνα των Αζορών και μιας ύφεσης, του βαρομετρικού χαμηλού της Ισλανδίας. Τα συστήματα αυτά δυνάμωσαν και μετατοπίστηκαν κατά τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργήσουν το δίπολο μπλοκαρίσματος της κίνησης των αέριων μαζών. Οι αέριες μάζες θέρμες και υγρές από το Ατλαντικό κατευθύνονται κυρίως κεντρική και βόρεια Ευρώπη προκαλώντας έντονες βροχοπτώσεις και καταστροφικές πλημμύρες στην Αγγλία, ενώ στη Μεσόγειο ήρθαν ξερές και θερμές αέριες μάζες που δημιούργησαν τον μη φυσιολογικό καιρό με καλοκαιρία και λειψυδρία».
Το φαινόμενο αυτό είναι σπάνιο και οφείλεται σε δυο κυρίως λόγους:
(α) Οι προηγούμενες χρονιές, το 2014 και το 2015, ήταν από τις πιο θερμές χρονιές σε όλον τον πλανήτη, επομένως η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα θερμή.
(β) Επιπλέον από τα τέλη του Σεπτεμβρίου το φαινόμενο του Ελ Νίνιο έγινε ενεργό και μάλιστα το πιο ισχυρό από γνώσεως στοιχείων. Ως γνωστόν λαμβάνει χώρα στον Ειρηνικό Ωκεανό και εμπλουτίζει την ατμόσφαιρα με ζεστό και θερμό αέρα.
Τα παραπάνω προκάλεσαν αυτό το μπλοκάρισμα των αεριών μαζών με αποτέλεσμα να έχουμε έναν ζεστό χειμώνα ακόμη και από το 2014 και το 2007 που καταγράφηκαν επίσης υψηλές θερμοκρασίες.
Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο καταγράφηκαν θερμοκρασίες που έσπασαν προηγούμενα ρεκόρ. Πιο συγκεκριμένα ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε στους 22,4 βαθμούς Κελσίου, στις 13 Ιανουαρίου. Η προηγούμενη θερμοκρασία-ρεκόρ ήταν 21,6 βαθμούς Κελσίου στις 29 Ιανουαρίου το 1987.
Τον Φεβρουάριο το θερμόμετρο έσπασε δυο φορές το ρεκόρ. Την πρώτη στις 3 Φεβρουαρίου, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 23,4 βαθμούς Κελσίου και τη δεύτερη στις 16 Φεβρουαρίου, όπου έφθασε τους 24,7 κελσίου.
Το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας για τον μήνα Φεβρουάριο καταγράφηκε στις 15 Φεβρουαρίου το 1977 και ήταν 22,5 βαθμούς Κελσίου.
Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν την ξηρασία. Η κανονική μέση τιμή βροχόπτωσης τους χειμερινούς μήνες είναι 124 χιλιοστά σε 37 ημέρες βροχόπτωσης.
Όμως, τον φετινό χειμώνα καταγράφηκαν 43 χιλιοστά και αυτό συνέβη σε 14 ημέρες βροχής, άρα είχαμε λιγότερο νερό και μάλιστα σε πολύ λιγότερες ημέρες.
Αν θέλουμε να δούμε το έλλειμμα βροχής, τον Νοέμβριο είχαμε 63% έλλειμμα βροχής το Φεβρουάριο 72% έλλειμμα και το αποκορύφωμα είναι αυτό του Δεκέμβριου που έφθασε το 98%. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μοναδική βροχόπτωση ήταν τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς, όπου έβρεξε μόλις 1 χιλιοστό!