Σε τρεις μήνες τα εγκαίνια του TAP στη Θεσσαλονίκη

του Θοδωρή Καραουλάνη

Η τελετή για την έναρξη εργασιών του αγωγού TAP πρόκειται να γίνει στα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, όπως αποκάλυψε ο διευθυντής της κοινοπραξίας, Ίαν Μπράντσο. Ο ίδιος δήλωσε ότι «έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο στην Ελλάδα. Με τη συνδρομή της κυβέρνησης, οι σωλήνες θα παραδοθούν μέχρι τα τέλη Απριλίου και οι εργασίες θα ξεκινήσουν στα μέσα του έτους. Σε όρους πρόσβασης, η Ελλάδα έχει παρέχει τις απαραίτητες συνθήκες για την έναρξη του έργου». Παράλληλα, τόνισε ότι οι προμήθειες σωλήνων στην Αλβανία επίσης αναμένονται στα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου. Θέμα χρόνου εξάλλου αποτελεί η υπογραφή των συμβάσεων για την κατασκευή των τμημάτων  του αγωγού TAP που θα διέρχεται από την Ελλάδα, η οποία αποτελεί την ουσιαστική εκκρεμότητα σε επίπεδο ανάθεσης έργων. Σημειώνεται πως σύμβαση με την κοινοπραξία έχουν υπογράψει και τα Σωληνουργεία Κορίνθου, για την προμήθεια περίπου 270.000 τόνους χαλυβδοσωλήνων, διαμέτρου 48'' σε συνεργασία με την ιαπωνική Marubeni-Itochu Steel. Υπενθυμίζεται ότι το τμήμα του αγωγού που θα διέρχεται από την Ελλάδα θα έχει μήκος 550 χλμ., ξεκινώντας από τους Κήπους κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγοντας στα σύνορα με την Αλβανία, νοτιοδυτικά της Ιεροπηγής. Στον TAP συμμετέχουν οι ενεργειακές εταιρείες BP (μερίδιο 20%), Socar (Αζερμπαϊτζάν, 20%), SNAM (Ιταλία, 20%), Fluxys (Βέλγιο, 19%), Enagás (Ισπανία, 16%) και Axpo (Ελβετία, 5%).

Παράλληλα, ο Υπουργός ΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης συναντήθηκε με εκπροσώπους των τριών Περιφερειών της Μακεδονίας και εκπροσώπους της εταιρείας ώστε να εξευρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος διαχείρισης του ποσού που θα διαθέσει η εταιρεία του αγωγού στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμενοποίηση της σχετικής πρόθεσης της εταιρείας, όσο και ο υπερδιπλασιασμός του ποσού στα 32 εκατ. ευρώ, επιτεύχθηκε έπειτα από επίπονες και εποικοδομητικές συνομιλίες του υπουργείου με την εταιρεία για την επανεκκίνηση του έργου.

Στη συνάντηση επικράτησε κλίμα συνεργασίας, στο έδαφος της συμφωνίας κυβέρνησης – TAP για την κοινωνική στόχευση και εξειδίκευση της ΕΚΕ. Τρία βασικά θέματα διευθετήθηκαν:

- Τα βασικά πεδία για τα οποία μπορούν να υποβάλλονται έργα προς χρηματοδότηση, έχουν ως εξής: α) Περιβάλλον, β) Εκπαίδευση και Κατάρτιση (με έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση και τον ενεργειακό τομέα), γ) Κοινωνικοοικονομική Ανάπτυξη (με έμφαση στην αγροτική οικονομία και τον τουρισμό), δ) Ποιότητα Ζωής των τοπικών Κοινοτήτων (με έμφαση στην κοινωνική στήριξη και συνοχή).
- Η διαδικασία με την οποία οι αρμόδιοι φορείς και τα λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλλουν προς την εταιρεία ΤΑP AG προτάσεις για έργα ή προγράμματα προς έγκριση χρηματοδότησης στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) της εταιρείας και προς όφελος των τοπικών κοινωνιών κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού. Στο ανωτέρω πλαίσιο αποφασίστηκε και η συγκρότηση, με ευθύνη του υπουργείου, Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου, στην οποία θα συμμετέχουν  εκπρόσωποι της TAP AG και των Περιφερειών και των Δήμων από τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός.
- Τα εδαφοκοινωνικά κριτήρια για την κατανομή του ποσού ανά Περιφέρεια στα πλαίσια ενός τετραετούς επιχειρησιακού σχεδίου 2016-2019 και σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους Δήμους ανά Περιφέρεια.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση