Αποσύρθηκε η προσφυγή της Κομισιόν για την ενεργειακή απόδοση

Την παραίτηση της Κομισιόν από την προσφυγή της στο Δικαστήριο ΕΕ σε βάρος της Ελληνικής Δημοκρατίας,  αναφορικά με τη μη μεταφορά στο Εθνικό Δίκαιο, της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ, για την ενεργειακή απόδοση, γνωστοποίησε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η Οδηγία εκδόθηκε το 2012 και έπρεπε να ενσωματωθεί στο ελληνικό Δίκαιο έως τις 5 Ιουνίου 2014. Στα μέσα του 2015 η υπόθεση εκκρεμούσε ακόμη, παρ’ ότι μέχρι τότε είχαν τεθεί σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης δύο Σχέδια Νόμου χωρίς να υπάρξει νομοθέτηση, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε Προσφυγή στο Δικαστήριο ΕΕ σε βάρος της Ελλάδας, με την απειλή επιβολής προστίμου 29.145,6 ευρώ ημερησίως μέχρι η χώρα να συμμορφωθεί με την απόφαση.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, συνεχίζει το υπουργείο, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  έδρασε άμεσα για την προώθηση του θέματος. Αποτέλεσμα ήταν ο ν.4342/2015 του περασμένου Νοεμβρίου, με τον οποίο ενσωματώθηκε η Οδηγία 2012/27/ΕΕ.

«Σήμερα βρισκόμαστε στη φάση της πραγματικής εφαρμογής της Οδηγίας, η οποία στοχεύει στην εξοικονόμηση της ενέργειας σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας», σημειώνεται. Ενδεικτικά, κατά το ΥΠΕΝ, έχουν ήδη εκδοθεί τέσσερις (4) Υπουργικές αποφάσεις σχετικά με:

  • τον ενδεικτικό εθνικό στόχο ενεργειακής απόδοσης για το 2020
  • την έγκριση ετήσιας έκθεσης προόδου για την επίτευξη του ενδεικτικού εθνικού στόχου
  • την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΣΔΕΑ)
  • την έγκριση έκθεσης μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την κινητοποίηση επενδύσεων για την ανακαίνιση του εθνικού κτιριακού αποθέματος
Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση