Οι «μικροί» της βιομάζας καταγγέλλουν αποκλεισμό τους από το ν/σ για ΑΠΕ

του Νίκου Αβουκάτου

Έντονες διαμαρτυρίες εκφράζουν οι ιδιοκτήτες μονάδων βιομάζας ισχύος έως και 1 ΜW προς την ομάδα εργασίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την αυθαίρετη και χωρίς καμία λογική πρωτοβουλία της, όπως τη χαρακτηρίζουν, να εισηγηθεί την αφαίρεση της «μικρής κατηγορίας» βιομάζας από το προσχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ.

Οι φορείς των μονάδων υποστηρίζουν ότι σκοπός είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων μεγάλων εταιρειών του κλάδου, πράξη άκρως αντίθετη με τα μέχρι τώρα διατυπωμένα σχέδια του ΥΠΕΝ περί ενίσχυσης των μικρών μονάδων βιομάζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr, τις επόμενες ημέρες και μέσα στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης που λήγει στις 14 Μάρτιου για το προσχέδιο νόμου, θα επιδιωχθεί πληθώρα συναντήσεων μεταξύ επενδυτών βιομάζας και μελών της ομάδας εργασίας, για να συζητηθεί το επίμαχο θέμα που βάζει φρένο στους πολύχρονους και πολυέξοδους αγώνες των ενδιαφερομένων φορέων.

Η διαφωνία των επενδυτών επικεντρώνεται στην σελίδα 20, στις τιμές αναφοράς του πίνακα 2, από όπου η ομάδα αποφάσισε να εισηγηθεί την αφαίρεση από τον πίνακα των ΑΠΕ όπως αυτός υπάρχει στον Νόμο 4254/2014,  την κατηγορία βιομάζα έως και 1 MW. Η απόφαση αυτή είναι ξεκάθαρα αποτρεπτική για μονάδες έως και 1 MW, καθώς η τιμή αποζημίωσης αφορά τις μονάδες έως και 5 MW.

Είναι η μόνη κατηγορία ΑΠΕ που προτείνεται να αφαιρεθεί, κάτι που θα οδηγήσει στην κατασκευή μόνο πολύ μεγάλων μονάδων βιομάζας. Δηλαδή, δεν θα απαγορεύει μεν, αλλά θα αποτρέπει δε, καθώς μικρή μονάδα με αποζημίωση μεγάλης (δηλαδή με χαμηλή τιμή) δεν θα είναι βιώσιμη, αναφέρουν οι μικροεπενδυτές βιομάζας.

Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία του ΔΕΔΔΗΕ μεγάλος αριθμός ιδιωτών επενδυτών έχει αιτηθεί για την αδειοδότηση μονάδας βιομάζας έως και 1 MW. Όλους αυτούς τους επενδυτές τους παγώνει και μόνο η δημοσίευση αυτή, με κίνδυνο να ακυρωθεί το αίτημά τους από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Οι μονάδες βιομάζας προσφέρουν άμεσα και έμμεσα θέσεις εργασίας στην τοπική αγορά, ενισχύουν και σταθεροποιούν το τοπικό δίκτυο ενέργειας τροφοδοτώντας όλο το 24 ωρο και όλο τον χρόνο, δίνουν ξεκάθαρη λύση στο χρόνιο πρόβλημα της υπολειμματικής βιομάζας και συνδυάζονται με καινοτόμες εφαρμογές αξιοποίησης των υποπροιόντων τους, όπως π.χ θερμοκήπια, ξηραντήρια κτλ..

Οι απαιτήσεις σε ποσότητες α' ύλης είναι βασικό κριτήριο της επιλογής ισχύος του εκάστοτε σταθμού βιομάζας, με επικρατέστερα μεγέθη ισχύος από 100 kw έως 1000 kw . Μονάδες μεγαλύτερης ισχύος είναι μη βιώσιμες λόγω του πολύ μεγάλου ρίσκου στις απαιτούμενες ποσότητες α΄ υλών, εκτός και εάν ο φορέας του έργου δεν προσβλέπει στην κερδοφορία του έργου αλλά απλά και μόνο στην λειτουργία του.

Στον τομέα της βιομάζας, βιώσιμες μονάδες είναι μόνο οι μικρές μονάδες (στην αεριοποίηση από 100-1000kw και στην καύση από 600-1000kw) λόγω του κόστους εγκατάστασης και λόγω των απαιτούμενων ά υλών.

Αναστάτωση έχει δημιουργηθεί και στις πολύ μικρές μονάδες έως και 500kw, καθώς υπάρχει μεγάλη ασάφεια και σε άλλα σημεία της εισήγησης.

Συγκεκριμένα, στην σελίδα 32 αναφέρεται ότι μονάδες έως και 500kw μπορούν να λαμβάνουν εγγυημένες τιμές (για την βιομάζα σήμερα 198€/mw) αλλά  στην σελίδα 23, συνδέει τις εγγυημένες τιμές με τις τιμές του πίνακα 2 , όπου δεν υπάρχει μικρή κατηγορία έως και 1mw, αλλά η μεγάλη των 162€ /mw.

Διαβάστε ολόκληρο το προτεινόμενο σχέδιο για τις ΑΠΕ, πατώντας ΕΔΩ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση