Η καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα στο επίκεντρο της επίσκεψης Ντιρσέλ (φωτο)

Ένα έμπειρο στέλεχος της Κομισιόν, ο Δρ. Cyrill Dirscherl, συντονιστής πολιτικών της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας & Μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΕ και επιστήμονας με αξιόλογο συγγραφικό έργο, επισκέφθηκε πρόσφατα τη χώρα μας προκειμένου να δει από κοντά τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές αξιόλογων ελληνικών επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα. Τον Dr. Cyrill DIRSCHERL φιλοξένησε, για μια εβδομάδα περίπου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η ΑΝΚΟ, μέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης "Enterprise Europe Network" στο πλαίσιο του προγράμματος «Enterprise Experience Programme".

Ο Δρ. Cyrill Dirscherl, επισκέφτηκε τρεις επιχειρήσεις της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, δύο στην περιοχή της Κοζάνης και μία  στην περιοχή του Αμυνταίου Φλώρινας, οι οποίες δραστηριοποιούνται ενεργά στον αγροδιατροφικό κλάδο και έχουν σημαντικό πεδίο ή προοπτικές εξωστρέφειας. Οι επιχειρήσεις που επιλέχτηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος των επισκέψεων και σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια ήταν 1) η επιχείρηση «ΡΙΖΕΣ», εργαστήριο παραγωγής τροφίμων, ως νέα επιχείρηση, 2) ο Συνεταιρισμός Κρόκου και τα Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης ΑΕΒΕ, ως συνεταιρισμός με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα και 3) το οινοποιείο «ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ», που βρίσκεται στην περιοχή Αμυνταίου Φλώρινας, μία επιχείρηση στον κλάδο του οίνου με σημαντικές καινοτομίες και αξιόλογη παρουσία σε αγορές εντός και εκτός της ΕΕ.

2

Στο πλαίσιο της παραμονής του ο Dr. Cyrill Dirscherl είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί και να παραμείνει για αρκετές ώρες στις επιχειρήσεις, συζητώντας από κοντά με τους ιδιοκτήτες και στελέχη των επιχειρήσεων σημαντικά θέματα. Στις συζητήσεις αυτές αναλύθηκαν ζητήματα όπως η ποιότητα των προϊόντων των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, η παραγωγική διαδικασία, οι επιχειρηματικές συνεργασίες που συνάπτουν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τα προβλήματα ή οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με την νομοθεσία ή και τη φορολογία, θέματα καινοτομίας σε παραδοσιακούς τομείς (όπως για παράδειγμα είναι ο αγροδιατροφικός τομέας), η διασφάλιση της ποιότητας μέσω διαδικασιών και συστημάτων πιστοποίησης. Συζητήθηκαν επίσης διεξοδικά οι ειδικές συνθήκες, οι προϋποθέσεις εξαγωγών τα εμπόδια αλλά και οι ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν οι μικρές, ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν ή ήδη απευθύνονται σε αγορές τρίτων χωρών, όπως για παράδειγμα η Κίνα.

3

Όπως τόνισε ο Δρ. Dirscherl στο πλαίσιο της επίσκεψής του είχε την ευκαιρία να αντιληφθεί τις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, καθημερινά, στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν σ' ένα δύσκολο εθνικό περιβάλλον αλλά και σε μια παγκοσμιοποιημένη και ανταγωνιστική, ρευστή, αγορά. Παράλληλα εξέφρασε τις θετικές εντυπώσεις που αποκόμισε σημειώνοντας με έμφαση ότι είχε την ευκαιρία να αντιληφθεί, στην πράξη πλέον, τι σημαίνει καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα σε μια μικρή περιφέρεια της Ευρώπης όπως η Δυτική Μακεδονία.

Επίσης στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Dr. Dirscherl είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί, διεξοδικά, για τις υπηρεσίες που παρέχει η ΑΝΚΟ ως εταίρος του Ευρωπαϊκού δικτύου «Enterprise Europe Network»,  στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν οι μικρές επιχειρήσεις, για τις συνέργειες και τις συνεργασίες που έχει αναπτύξει η εταιρεία με φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα επιδιώξει εκ νέου μια νέα συνεργασία με την ΑΝΚΟ, με στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών και πρωτοβουλιών προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

4

Το πρόγραμμα «Enterprise Experience Programme», βάσει του οποίου επισκέφθηκε τη χώρα μας ο Δρ. Dirscherl είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της οποίας ανώτερα στελέχη της έχουν την δυνατότητα να αφήσουν τα γραφεία τους στις Βρυξέλλες και να επισκεφτούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλη στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια. Με τον τρόπο αυτό τα κοινοτικά στελέχη μπορούν να  βιώσουν για λίγο τον πραγματικό κόσμο των επιχειρήσεων, να συζητήσουν από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς,  όπως η καινοτομία ως «διαβατήριο» επιβίωσης και εξωστρέφειας, η προώθηση των προϊόντων σε αγορές εντός και εκτός συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υιοθέτηση σύγχρονων συστημάτων ποιότητας, κ.α.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση