«Επικίνδυνα» ζεστοί οι πρώτοι μήνες του 2016

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο έσπασαν τα ρεκόρ θερμοκρασίας. Ο πρώτος μήνας του έτους χαρακτηρίστηκε ως ο πιο ασυνήθιστος στην ιστορία σύμφωνα με τη NASA. Όσον αφορά τον μήνα Φεβρουάριο παρατηρήθηκε «ανωμαλία» καθώς ο υδράργυρος κινήθηκε στον μέσο όρο των επιπέδων της προ-βιομηχανικής εποχής δηλαδή ανάμεσα στους 1.15 και 1.4 βαθμούς Κελσίου.

Να σημειωθεί εδώ ότι στην διάσκεψη για το κλίμα που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Παρίσι οι ηγέτες συμφώνησαν μεταξύ άλλων στον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε επίπεδα ικανά για να συγκρατήσουν  την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους +2˚C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Την περασμένη Τετάρτη, στο βόρειο ημισφαίριο ο υδράργυρος σκαρφάλωσε ακόμη και πάνω από το μέσο όρο των 2 βαθμών Κελσίου, για πρώτη φορά από το 1880 οπότε και υπάρχουν μετεωρολογικά δεδομένα. Για αυτό και  οι επιστήμονες θεωρούν πλέον την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας ως «επικίνδυνη».

Στην Αρκτική, στη διάρκεια του χειμώνα, επεκράτησαν ασυνήθιστες θερμοκρασίες. Ο Βόρειος Πόλος βίωσε ένα κύμα «καύσωνα», καθώς ένα ασυνήθιστο άλμα θερμοκρασίας κατέστησε την περιοχή της Αρκτικής θερμότερη από ορισμένες μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη και την Αμερική!

Η αύξηση της θερμοκρασίας έφτασε σε ορισμένες περιοχές έως και τους 35 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του διευθυντή του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου, Μάρκ Σέριζ ο οποίος περιέγραψε τις συνθήκες ως «παράλογες» και υπογράμμισε ότι η «θερμότητα ήταν αδυσώπητη καθ 'όλη της σεζόν .Έχω μελετήσει το Αρκτικό κλίμα για 35 χρόνια και ποτέ δεν έχω δει κάτι τέτοιο πριν».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση