Το project της ενεργειακής αξιοποίησης βρόχινου νερού διακρίθηκε στην Ecoweek

του Νίκου Αβουκάτου

Ένας νέος αρχιτέκτονας, ο Astrit Rraci από το Κόσοβο, ήταν ο νικητής του διαγωνισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιήθηκαν οι ημερίδες, στο πλαίσιο της ECOWEEK ( 5-12 Μαρτίου). Η πρόταση του κ. Rraci με τίτλο «A Sustainable Solution to Floods» εστιάζει στην επίλυση του πλημμυρικού πρoβλήματος της Πρίστινα, με τη δημιουργία μιας υπόγειας δεξαμενής συλλογής βρόχινου νερού και την επαναχρησιμοποίηση του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το συγκεκριμένο project αφορά τη λεωφόρο «Μητέρα Τερέσα» της Πρίστινα.

Μετά την Αθήνα τη σκυτάλη πήρε η Θεσσαλονίκη. Η ημερίδα διεξήχθη στην ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ Θεσσαλονίκης με την συμμετοχή καταξιωμένων και νέων επαγγελματιών και παρουσιάστηκαν ιδέες από την Ελλάδα, το Κόσοβο και τη Βοσνία, ενώ πραγματοποιήθηκε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σε υποστήριξη των νέων ιδεών. Στο τέλος της εκδήλωσης ψηφίστηκε η καλύτερη νέα και πολλά υποσχόμενη ιδέα της ημέρας όπου έλαβε ένα μικρό χρηματικό βραβείο, ενώ θα πραγματοποιηθεί και μια συνεδρία συμβούλων από τη Νέα Υόρκη.

διαγωνισμος ecoweek 2

Η Δέσποινα Κουίνογλου, εκπρόσωπος της ECOWEEK, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας της παρουσίασε τις δράσεις της οργάνωσης και αναφέρθηκε στη βασική της αποστολή που είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση αλλά και η προώθηση των αρχών της αειφορίας μέσω του σχεδιασμού. Ένα από τα θέματα  του φετινού φεστιβάλ είναι ο σχεδιασμός για το κοινό καλό – DESIGN FOR PUBLIC GOOD.

«Πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει η αειφορική προσέγγιση των ιδεών και εξίσου σημαντικό είναι και ένα νέο μοντέλο με την εισαγωγή της μεθοδολογίας του design», τόνισε ο Γιάννης Τσιτσόπουλος, υπεύθυνος Δημοσιότητας και Πληροφόρησης του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης.

Ακόμη, ο κ. Τσιτσόπουλος υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να δώσουμε μια νέα διάσταση στην επιχειρηματικότητα σε ολόκληρο τον κύκλο της. Πρώτον το κέρδος για την επιχείρηση, δεύτερον τον σεβασμό στην κοινωνία και το περιβάλλον και τρίτον να δημιουργηθεί η προστιθεμένη αξία για τη χώρα».

Ο κ. Τσιτσόπουλος ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τα χρηματοδοτικά  εργαλεία υλοποίησης των ιδεών από το ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ αναφέρθηκε σε προγράμματα  υλοποιήθηκαν με επιτυχία και έχουν πλέον σημαντική πορεία στην πράξη.

«Οι εκδηλώσεις της ECOWEEK μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και ανταλλαγής των ιδεών. Προσπαθούμε να συνδυάσουμε  τη νανοτεχνολογία με δομές φιλικές προς το περιβάλλον», τόνισε ο Νίκος Κεχαγιάς, ιδρυτής και CEO της  ΝΑΝΟΤΥΠΟΣ, ο οποίος μεταξύ άλλων είναι διευθυντής του εργαστηρίου Νανοκατασκευών στο Καταλανικό Ινστιτούτο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογίας.

Αρχιτέκτονες, φυσικοί, χημικοί και μηχανολόγοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις ερευνών αλλά και καινοτόμες ιδέες. Συνολικά διαγωνίστηκαν τέσσερα projects.

Η ημερίδα έγινε σε συνδιοργάνωση με την εταιρεία NANOTYPOS στο πλαίσιο της νέας συναρπαστικής συνεργασίας της ΜΚΟ ECOWEEK με την 92Y της Νέας Υόρκης που ονομάζεται SEVEN DAYS OF GENIUS. Κατά τη διάρκεια της ECOWEEK το 92Y και οι συνεργάτες τους σε όλο τον κόσμο διερευνούν την ιδέα της ιδιοφυΐας και πώς εκδηλώνεται μέσα από την καινοτομία, την επιστήμη, την τεχνολογία και το σχεδιασμό.

Μέσα από τις συζητήσεις, διαλόγους, ομάδες εργασίας και εισηγήσεις θα δοθούν απαντήσεις  που αφορούν τα παρακάτω ερωτήματα:

Πώς οι ιδιοφυΐες και οι καινοτομίες αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του μέλλοντος;

Πώς αυτές οι ιδέες μπορούν να έχουν θετικό και συνεχή αντίκτυπο;

Πώς μπορούν να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν;

Το SEVEN DAYS OF GENIUS απευθύνεται κατ' αρχάς σε αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, εφευρέτες, επιχειρηματίες, μηχανικούς και επιστήμονες στη νανοτεχνολογία και το ICT που ήδη έχουν εφαρμόσει τις ιδέες τους με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Απευθύνεται επίσης σε νέους, που έχουν μια λαμπρή ιδέα και θέλουν να τη μοιραστούν, ώστε η ιδέα τους να μαθευτεί και τελικά να πραγματοποιηθεί.

Η ECOWEEK δραστηριοποιείται σε 15 χώρες και το ECOWEEK ΝΕΤ έχει ένα διεθνές δίκτυο σε 54 χώρες .

Η ημερίδα στη Θεσσαλονίκη διοργανώθηκε από τον αρχιτέκτονα και σύμβουλο περιβάλλοντος Δρ. Ηλία Μεσσίνα, τον φυσικό Νίκο Κεχαγιά, την γεωπόνο Δέσποινα Κουίνογλου και τον αρχιτέκτονα Δημήτριο Νάνο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση