Σέφκοβιτς σε Τσίπρα: Η Κομισιόν στηρίζει τους αγωγούς TAP και IGB

Η Ελλάδα παίζει κρίσιμο ρόλο στους ενεργειακούς δρόμους του μέλλοντος, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και καταβάλουμε προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για θέματα Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενεργητική και δραστήρια εξωτερική πολιτική της χώρας και την προσπάθεια της να αξιοποιήσει πλεονεκτήματα, όπως και πρωτίστως αυτό που αφορά το έργο του αγωγού TAP, για το ελληνικό τμήμα του οποίου η έναρξη των εργασιών κατασκευής του θα εγκαινιαστεί, τον Μάη στη Θεσσαλονίκη.

Σε δήλωση του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σέφκοβιτς είπε ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης τους αφορούσε στη δυνατότητα της Ελλάδας να καταστεί πολύ σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη, «πύλη» των νέων προμηθειών αερίου που έρχονται από την περιοχή της Κασπίας.

Σε αποκλειστική δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ευρωπαίος Επίτροπος εκφράζει την ικανοποίησή του για την πορεία της Ελλάδας προς τους στόχους της ενεργειακής απόδοσης στο πλαίσιο του ευρύτερου στόχου της Ενεργειακής Ένωσης της ΕΕ.

Σημειώνει ότι ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα και δηλώνει ότι θα συμβάλει στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών Ταμείων για επενδύσεις σε έργα ενεργειακής απόδοσης. Τονίζει ότι η Επιτροπή υποστηρίζει δύο μεγάλα έργα υποδομής -τον Διαδριατικό αγωγό φυσικού αερίου (TAP) και τη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB).

Τέλος, δήλωσε ότι αναζητά τρόπους με τους Έλληνες συναδέλφους του για την τόνωση της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, των Ελλήνων πολιτών και της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Σέφκοβιτς έχει ως εξής:

«Εξέφρασα στον κ. Πρωθυπουργό, την ελληνική κυβέρνηση και τους Έλληνες πολίτες την υποστήριξή μου για τη σκληρή δουλειά και την προσπάθεια που κατέβαλαν σε πολύ δύσκολες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος και όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική.

Ενεθάρρυνα την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις ώστε να επωφεληθεί πλήρως από τα πλεονεκτήματα της Ενεργειακής Ένωσης. Έχουν γίνει πολλά, αλλά απομένουν ακόμη και πολλά που πρέπει να γίνουν.

Η Ελλάδα προχωρεί κανονικά προς την επίτευξη των στόχων της για το 2020 όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, κάτι που αποτελεί μια από τις βασικές πολιτικές διαστάσεις της Ενεργειακής Ένωσης. Αυτά είναι πολύ καλά νέα δεδομένου ότι η ενεργειακή απόδοση μειώνει την εξάρτηση από εισαγωγές ενέργειας και από την αστάθεια στις τιμές της ενέργειας. Θα χρησιμοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά Ταμεία για να διοχετεύσουμε επενδύσεις σε ελληνικά έργα ενεργειακής απόδοσης. Αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στους λογαριασμούς κατανάλωσης ενέργειας των καταναλωτών και στον κλάδο των κατασκευών.

Η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα είναι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα όλα τα κράτη μέλη και όχι μόνο η Ελλάδα. Και εδώ, η ενεργειακή ένωση μπορεί να αποδειχτεί επωφελής: η πλήρης ενσωμάτωση της Ελλάδας στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της ΕΕ θα εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα απολαμβάνει επίσης όλα τα πλεονεκτήματα του ανταγωνισμού.

Ανέφερα ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό στρατηγικό εταίρο όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική. Η Επιτροπή υποστηρίζει δύο μεγάλα έργα υποδομής -τον Διαδριατικό αγωγό και τη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας. Όταν τα έργα αυτά ολοκληρωθούν θα ενισχύσουν σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Επαναλαμβάνω ότι χαίρομαι που είμαι εδώ σήμερα για να ανταλλάξω απόψεις με τους Έλληνες συναδέλφους σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις πολιτικές της Ενεργειακής Ένωσης για να τονώσουμε την καινοτομία, να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα. Προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, των Ελλήνων πολιτών και ολόκληρης της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας».

Νωρίτερα, ο κ. Σέφκοβιτς συναντήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη και ξεναγήθηκε στον τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη νήσο Ρεβυθούσα, όπου παρουσιάστηκε η πρόοδος της κατασκευής της τρίτης δεξαμενής αποθήκευσης ΥΦΑ (LNG).

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση