Η λαθροθηρία αφανίζει τη Νανόχηνα

του Νίκου Αβουκάτου

Το μεγάλο ταξίδι της Νανόχηνας από τη Σκανδιναβία προς τον Νότο εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους και το παράνομο κυνήγι της αποτελεί τη βασικότερη αιτία θανάτωσης του είδους.

Όπως εξηγεί στη Greenagenda.gr ο Κώστας Παπαδόπουλος, συντονιστής της ομάδας φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, «κινδυνεύει να εξαφανιστεί το είδος, σίγουρα το κομμάτι της εποπτείας, η καθημερινή παρατήρηση και η καταμέτρηση του είδους έχουν μεγάλη βαρύτητα στην προστασία της Νανόχηνας. Σε συνεργασία με τους Φορείς Διαχείρισης σε Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία παρακολουθούμε αυτές τις διαδρομές για να μπορούμε να παρέχουμε τις απαραίτητες συνθήκες για την ασφάλεια της».

Η Νανόχηνα κινδυνεύει από τη λαθροθηρία κατά μήκος αυτής της μεταναστευτικής της διαδρομής, η οποία έχει αναγνωριστεί από το Διεθνές Σχέδιο Δράσης ως η κυριότερη απειλή για το είδος. Στη λίμνη της Κερκίνης και το Εθνικό Πάρκο του Έβρου διαχειμάζει το σύνολο του Ευρωπαϊκού πληθυσμού της Νανόχηνας το οποίο αριθμεί μόλις περίπου 130 με 140, το οποίο λόγω του ελαχίστου του αριθμού του, κινδυνεύει σοβαρά από τη λαθροθηρία.

«Επειδή ο πληθυσμός είναι μικρός και τα ζευγάρια πολύ λίγα ακόμη και ο κίνδυνος να θανατωθεί  ένα  ενήλικο άτομο που αναπαράγεται πρέπει να μηδενιστεί, για αυτό επιμένουμε στον έλεγχο του παράνομου κυνηγιού στη Κερκίνη και τον Έβρο. Η διαχείμαση των πουλιών των Νανόχηνων είναι μια κρίσιμη περίοδος στο κύκλο ζωής του είδους γιατί  όταν θα φύγουν από την Ελλάδα για την περιοχή αναπαραγωγής  θα πρέπει να είναι εύρωστα  ώστε να είναι επιτυχής η αναπαραγωγή τους. Επομένως, θα πρέπει να εξασφαλίζεται στις περιοχές διαχείμασης η διατροφή και η ασφάλεια τους», επισημαίνει η Ελένη Μακρυγιάννη, συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου.

«Σύμφωνα με το διεθνές σχέδιο δράσης για τη Νανόχηνα υπ' αριθμόν 1 απειλή τους είναι το λαθραίο κυνήγι», υπογραμμίζει η ίδια.

Η λαθροθηρία της Νανόχηνας είναι μία σοβαρή απειλή για το είδος στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το 2007 βρέθηκε νεκρή από σκάγια αρσενική ενήλικη δακτυλιωμένη Νανόχηνα εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής στη Λίμνη Κερκίνη.

Η Ορνιθολογική δέχεται συχνά κλήσεις από πολίτες, οι οποίοι καταγγέλλουν περιστατικά λαθροθηρίας, ενώ περιστατικά καταγράφονται, καταγγέλλονται και διαχειρίζονται αρμοδίως από τις δασικές υπηρεσίες.

«Περιστατικά λαθροθηρίας καταφθάνουν σχεδόν καθημερινά σε κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων σε περίοδο που συμπίπτει με την περίοδο του κυνηγιού, τα περισσότερα από τα οποία είναι αρπακτικά. Δηλαδή, φαίνεται πως οι λαθροθήρες κρύβονται πίσω από τους νόμιμους κυνηγούς, κυκλοφορούν την περίοδο του κυνηγιού όπου και εγκληματούν εις βάρος της άγριας φύσης αλλά και των ίδιων των νόμιμων κυνηγών», επισημαίνει η Ρούλα Τρίγκου, συντονίστρια ενημέρωσης  δράσεων διατήρησης της  Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Χρήσιμες πληροφορίες από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Η λαθροθηρία είναι η παράβαση της εθνικής νομοθεσίας για τη θήρα, δηλαδή το κυνήγι ζώων. Οι «κανόνες» ορίζονται κυρίως  με την Υπουργική Απόφαση, η οποία εκδίδεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ετησίως λίγο πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, η οποία είναι στις 20 Αυγούστου, και ονομάζεται «Ρυθμιστική».

Χαρακτηριστικά παραδείγματα λαθροθηρίας είναι τα εξής:

-       η θήρα πριν και μετά από το επιτρεπόμενο ωράριο, το οποίο είναι μισή ώρα πριν και μισή ώρα μετά από την ανατολή και τη δύση του ηλίου αντίστοιχα

-       η θήρα εντός Καταφυγίων Άγριας Ζωής

-       η θήρα με χρήση ομοιωμάτων (συνήθως πάπιας και χήνας) και με τη χρήση ηχομιμητικών συσκευών (οι οποίες προσελκύουν τα πουλιά)

-       η θήρα με χρήση όπλου που δύναται να φέρει πάνω από 3 φυσσίγια

-       η θήρα ειδών τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των θηρεύσιμων ειδών (όπως τα προστατευόμενα και απειλούμενα είδη)

-       η θήρα χωρίς τη σχετική άδεια

-       η θήρα εκτός της κυνηγετικής περιόδου

-       η θήρα αριθμού ειδών άνω του επιτρεπόμενου ορίου

-       η θήρα πτηνών με σκάγια τα οποία περιέχουν μόλυβδο σε υγροτοπικά οικοσυστήματα

Τα κατά τόπους Δασαρχεία και Διευθύνσεις Δασών έχουν τη δικαιοδοσία να ορίζουν περαιτέρω διατάξεις για τις περιοχές ευθύνης τους όπως για παράδειγμα η απαγόρευση της θήρας λόγο ισχυρής χιονόπτωσης.

Το φαινόμενο είναι αρκετά διαδεδομένο, κάτι το οποίο είναι φανερό σε οποιονδήποτε βρεθεί ο ίδιος στους υγροτόπους τον χειμώνα, ή για παράδειγμα στα Ιόνια νησιά την άνοιξη και έχει μία βασική γνώση των κυνηγητικών διατάξεων.

Ποιος είναι υπεύθυνος για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας;

Για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας καθόλα αρμόδιες είναι οι δασικές υπηρεσίες, δηλαδή οι Διευθύνσεις Δασών και τα Δασαρχεία. Ανακριτικά δικαιώματα έχουν εκχωρηθεί και σε θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων όπως οι κυνηγητικές ομοσπονδίες και σύλλογοι. Σε παράκτιες περιοχές ευθύνη φέρει και το λιμενικό σώμα όπως και η αστυνομία.

Πώς θα σταματήσει η λαθροθηρία;

Η λαθροθηρία όπως και κάθε άλλη παράνομη δραστηριότητα μπορεί να σταματήσει με δύο τρόπους, την πρόληψη και την καταστολή. Όσον αφορά την πρόληψη αναφερόμαστε στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας αλλά και της ίδιας της κυνηγητικής κοινότητας για τις επιπτώσεις της λαθροθηρίας στο οικοσύστημα. Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας είναι μεν μια χρονοβόρα διαδικασία, αλλά είναι ταυτόχρονα ο μοναδικός τρόπος για να παταχθεί οριστικά η μάστιγα της λαθροθηρίας. Ταυτόχρονα, απαραίτητη είναι και η καταστολή της, έτσι ώστε να προφυλαχθούν σπάνια είδη, τα οποία ήδη βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης όπως η Νανόχηνα. Καταστολή της λαθροθηρίας επιτυγχάνεται με την τακτική παρουσία ελεγκτικού μηχανισμού στην ύπαιθρο, δηλαδή με ενεργή παρουσία δασοφυλάκων και θηροφυλάκων.

Τι μπορώ να κάνω εγώ;

Όλοι μπορούν να συνεισφέρουν στην καταπολέμηση της λαθροθηρίας και να προστατέψουν τους δικούς τους αγαπημένους χώρους στην ύπαιθρο. Με σχετική επικοινωνία με το τοπικό δασαρχείο ή/και δ/νση δασών μπορεί να ενημερωθεί για τις διατάξεις οι οποίες ισχύουν στην περιοχή αυτή, και σε υποψία παράβασης αυτών μπορεί να καλέσει στην ειδική γραμμή -1591- του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για σχετική καταγγελία. Επίσης μπορεί να επικοινωνήσει σχετικά με το τοπικό Δασαρχείο, τη Θηροφυλακή αλλά και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Ποιος λαθροθηρεύει και γιατί;

Οποιοσδήποτε βρίσκεται στην ύπαιθρο φέροντας σχετικό όπλο μπορεί να γίνει ακούσια ή/και εκούσια λαθροθήρας,. Ακούσια, όμως καθόλα παράνομη και άρα καταδικαστέα, είναι για παράδειγμα η θήρα εντός του ορίου ενός Καταφυγίου Άγριας Ζωής, το οποίο όριο όμως μπορεί να μην είναι διακριτό και άλλα ο λαθροθήρας μπορεί να ισχυριστεί πως δεν το γνώριζε (παρόλο που όφειλε). Ο λαθροθήρας ενδέχεται να έχει άγνοια της κυνηγετικής νομοθεσίας, και να αδυνατεί να αναγνωρίσει τα θηρεύσιμα είδη από τα μη θηρεύσιμα. Ενδέχεται επίσης να έχει πλήρη γνώση των παραπάνω, αλλά παρόλα αυτά να μη τα θεωρεί άξια προσοχής. Η απουσία ισχυρού ελεγκτικού μηχανισμού στην ύπαιθρο, όπως επίσης και η δυσκινησία της απόδοσης δικαιοσύνης διευκολύνει την δράση λαθροθηρών και καθίσταται εμπόδιο στην πάταξη της λαθροθηρίας.

Λόγος λαθροθηρίας μπορεί να είναι και χρηματικός όπως το παράδειγμα του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού όπου παρανόμως θηρευμένα είδη υδροβίων πουλιών πωλούνται σε ταβέρνες.

Ποιον επηρεάζει η λαθροθηρία και πώς;

Η λαθροθηρία επηρεάζει την άγρια πανίδα αλλά και την ίδια την κοινωνία. Καθώς η λαθροθηρία αφαιρεί άτομα από πληθυσμούς απειλούμενων ειδών συμβάλλει άμεσα προς την εξαφάνισή τους. Επίσης, ενώ για παράδειγμα η νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση σκαγιών τα οποία περιέχουν μόλυβδο για τη θήρα πτηνών στους υγροτόπους, πολύ μεγάλες ποσότητες μολύβδου εναποθέτονται ακόμα στους υγροτόπους. Ο μόλυβδος είναι τοξικό μέταλλο για το οποίο πολυάριθμές μελέτες έχουν αποδείξει τις επικίνδυνες συνέπειές του στα ζώα αλλά και στον άνθρωπο και συνεπώς η χρήση του στους υγροτόπους επηρεάζει άμεσα τη δημόσια υγεία.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση