Η Λιουμπλιάνα γιόρτασε τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Σε μια λαμπρή τελετή στη «Stozice Arena» η Λιουμπλιάνα, η πρωτεύουσα της Σλοβενίας έλαβε επισήμως τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2016. Με αυτή την τιμητική διάκριση ευοδώθηκαν οι προσπάθειες πολλών ετών για τη βιώσιμη ανάπτυξή της πόλης από τις τοπικές αρχές και άλλους φορείς.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Μίρο Τσεράρ αναφέρθηκε στις φυσικές ομορφιές της Λιουμπλιάνα και της Σλοβενίας , λέγοντας ότι είναι η τρίτη πιο πυκνά δασώδης χώρα στην Ευρώπη, και μία από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης σε ποταμούς και βιοποικιλότητα.

«Σήμερα, όταν πολλές πόλεις είναι όλο και πιο μολυσμένες, η Λιουμπλιάνα είναι πιο καθαρή και πιο πράσινη. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που η Λιουμπλιάνα ανήκει σε μια ομάδα πόλεων που έχει ένα όραμα και γνωρίζει την έννοια της  βιώσιμης διαχείρισης των πόρων» επεσήμανε ο κ. Τσεράρ.

Η σλοβενική πρωτεύουσα γιόρτασε το «πράσινο» τίτλο με μια σειρά εκδηλώσεων με αποκορύφωμα την εναρκτήρια τελετή την οποία παρακολούθησαν επιφανείς προσκεκλημένοι ,συμπεριλαμβανομένων, πολιτικών και δύο Ευρωπαίων Επιτρόπων.

«Ο φυσικός πλούτος παρέχει υψηλή ποιότητα ζωής την ίδια στιγμή που προσφέρει σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες» τόνισε ο Σλοβένος πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη σημασία του πλαισίου- προγράμματος της πράσινης οικονομίας της  κυβέρνησης  το οποίο υιοθέτησε τον περασμένο χρόνο.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπούλτς σημείωσε ότι η Λιουμπλιάνα υπήρξε ηγέτιδα σε καινοτόμα έργα, συμπεριλαμβανομένης της αστικής κινητικότητας . Τόνισε ότι, προκειμένου να διασφαλιστεί η αειφόρος ανάπτυξη, μια πράσινη πόλη θα πρέπει επίσης να είναι μια έξυπνη πόλη και ανοιχτή στην καινοτομία. Η κ. Μπούλτς συνεχάρη τους διοργανωτές και εξήγησε ότι ο τίτλος της πράσινης πόλης δεν ήταν ο στόχος αλλά ορόσημο στην πορεία προς τη δημιουργία ιδανικών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση