«Ατραξιόν» στην Αλβανία οι αρκούδες σε αιχμαλωσία (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Στην Αλβανία αποτελεί μια δυσάρεστη καθημερινότητα αρκετές καφέ αρκούδες να κυκλοφορούν σε κεντρικούς δρόμους, αλλά και στις παραλίες, ως ατραξιόν κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Το «αφεντικό» τους, με μια φωτογραφική μηχανή προσπαθεί  να βγάλει  το μεροκάματο. Ακόμη, κάποιες άλλες αρκούδες... εκτίθενται σε μπαρ και εστιατόρια κάποιων ξενοδοχείων για να εντυπωσιάσουν τους θαμώνες!

Αυτές οι πρακτικές συνεχίζονται στη γειτονική χώρα με αποτέλεσμα τα μεγαλόσωμα θηλαστικά να αντιμετωπίζουν μια μορφή αγχώδους διαταραχής, πέρα από την καθημερινή κούραση τους. Υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός τους στην Αλβανία δεν ξεπερνά τις 200, ένας αριθμός αρκετά μικρός, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για την προστασία της Αρκούδας.

33

Η παράνομη κατοχή αρκούδων και αιχμαλωσία αρκούδων στην Αλβανία είναι αρκετά διαδεδομένη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και τοπικών οργανώσεων υπολογίζεται ότι ο αριθμός των αιχμάλωτων αρκούδων σήμερα ανέρχεται σε 30-40.

«Δυστυχώς συνεχίζεται ακόμη και σήμερα η πρακτική της αρκούδας-χορεύτριας, ενώ υπάρχουν και αρκετές αρκούδες που βρίσκονται αιχμάλωτες σε κλουβιά ως αξιοθέατα σε αυλές εστιατορίων ή ξενοδοχείων. Παρόλο που η αρκούδα προστατεύεται από τη νομοθεσία ήδη από το 2007 οπότε και εκπονήθηκε σχέδιο δράσης για την προστασία του είδους το φαινόμενο συνεχίζεται», επισημαίνει στη Greenagenda.gr o υπεύθυνος Γραφείου Τύπου και Social Media του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ», Πάνος Στεφάνου.

11

Υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες για την προστασία της καφέ αρκούδας καθώς εντάσσεται στην κόκκινη λίστα των  απειλούμενων ειδών στην Αλβανία. Ωστόσο, στην πράξη, σχεδόν κανείς δεν τις λαμβάνει υπόψη. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με την παράνομη φύση και  τις καταστροφικές συνέπειες αυτών των πρακτικών. Η κακή εκπαίδευση και η ανεπάρκεια σε ελέγχους και κυρώσεις είναι μερικοί από τους κύριους λόγους για τους οποίους αυτή η άθλια κατάσταση συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση EuroNatur.

Η βασική αιτία είναι η απουσία ενός κέντρου περίθαλψης και αποκατάστασης άγριων ζώων αντίστοιχο με αυτό που λειτουργεί ο Αρκτούρος στο Νυμφαίο. Ο Αρκτούρος συνεργάζεται με τοπικές οργανώσεις και τις αρμόδιες αρχές της Αλβανίας και όπου είναι εφικτό επεμβαίνει για να δώσει λύσεις αναλαμβάνοντας τη φιλοξενία πρώην αιχμάλωτων αρκούδων.

Πριν από λίγους μήνες τρία ανήλικα αρκουδάκια ηλικίας δύο ετών μεταφέρθηκαν στο Περιβαλλοντικό Κέντρο  για να ζήσουν στο εξής στο περιφραγμένο δάσος οξιάς που αποτελεί φυσικό βιότοπο αρκούδας.

44

Πρόκειται για δύο θηλυκά και ένα αρσενικό αρκουδάκι ηλικίας μόλις δύο ετών που είναι αδέλφια και έπειτα από πολύμηνες προσπάθειες του Αρκτούρου και των αρμόδιων αρχών στην Αλβανία μεταφέρθηκαν την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου στην Ελλάδα.

Οι τρεις αρκούδες ήταν αρχικά στην κατοχή ιδιώτη από τον οποίο και κατασχέθηκαν. Η κατοχή και αιχμαλωσία άγριων ζώων, αν και παράνομη, είναι μία συνηθισμένη πρακτική στην Αλβανία λόγω της έλλειψης ενός χώρου αντίστοιχου με το Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας του Αρκτούρου για να τις φιλοξενήσει.

Οι αρχές της γειτονικής χώρας επικοινώνησαν με τον Αρκτούρο ζητώντας του να φιλοξενήσει τις τρεις αρκούδες, οι οποίες δεν μπορούν να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον καθώς έχουν μεγαλώσει χωρίς τη μητέρα τους και υπό συνθήκες αιχμαλωσίας με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν πώς να επιβιώσουν ελεύθερες.

Η ένταξή τους στο Καταφύγιο ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες καθώς ξύπνησαν από το χειμέριο ύπνο.

Πηγή φωτογραφιών: Λαμπριανίδης Χρήστος

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση