«Δεν τραβάει» η ανακύκλωση γυαλιού στην Ελλάδα

του Νίκου Αβουκάτου

Σημαντικός αριθμός ποσοτήτων γυαλιού καταλήγει στα απορρίμματα, τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια τοποθετούνται σε κεντρικά σημεία των δήμων οι μπλε κώδωνες γυαλιού. Τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) τα προηγούμενα 5 χρόνια δεν είναι ενθαρρυντικά, αφού μόνον το 2012 πλησιάσαμε τον νέο ποσοτικό στόχο που ορίζει ποσοστό ανακύκλωσης 60% κατά βάρος των παραγόμενων υλικών συσκευασίας.

Αν και το 2012 ήταν μια καλή χρόνια, καθώς φτάσαμε το 55% της ανακύκλωσης γυαλιού, το 2014 το ποσοστό αυτό έπεσε κατακόρυφα στο 21% και τώρα αναμένονται με ενδιαφέρον τα πανελλαδικά στοιχεία για το 2015.

«Ένας από τους βασικούς λόγους που δεν έχουμε το επιθυμητό ποσοστό ανακύκλωσης είναι ότι δεν έχει καλή αξία το γυαλί σε αντίθεση με τη συλλογή  χαρτιού για αυτό και είναι περιορισμένο το ενδιαφέρον. Προσπαθούμε να τονώσουμε το ενδιαφέρον των πολιτών. Ειδικοί κώδωνες γυαλιού τοποθετούνται σε πρώτη φάση σε χώρους μαζικής εστίασης και κεντρικά σημεία, όπως πλατείες και πάρκα. Η ανάπτυξη του δικτύου των κωδώνων γυαλιού βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την πανελλαδική κάλυψη» ανέφερε στη Greenagenda.gr η Αργυρώ Ρεμούνδου, χημικός-μηχανικός της Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.

Ο Δήμος Τρικκαίων, ο οποίος είναι από τους πρωτοπόρους της ανακύκλωσης στη χώρα, έχει μηδενικό ποσοστό στην ανακύκλωση γυαλιού, αυτό όμως θα αλλάξει, καθώς αποφασίστηκε πρόσφατα να ξεκινήσει ένας αγώνας ευαισθητοποίησης  και ενημέρωσης των δημοτών. «Μείναμε αρκετά πίσω και από εδώ και πέρα θα  προσπαθήσουμε να κάνουμε πιο γρήγορα βήματα με σκοπό να αυξήσουμε το ποσοστό ανακύκλωσης γυαλιού», τόνισε ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ήδη υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας με την ΕΕΑΑ και σύντομα θα τοποθετηθούν σε 14 κεντρικά σημεία του δήμου οι μπλε κώδωνες ανακύκλωσης γυαλιού.

Ενδιαφέρον παρατηρείται από πολλούς δήμους της χώρας τον τελευταίο χρόνο. «Είμαστε σε πρωταρχικό στάδιο στο θέμα της ανακύκλωσης γυαλιού. Έχουμε κάνει διασπορά των μπλε κωδώνων σε 42 σημεία του δήμου μας ενώ κάναμε αίτημα για  άλλους 25 στη ΕΕΑΑ. Τον Απρίλιο ξεκινάμε εκστρατεία ενημέρωσης των δημοτών μας εν όψει του καλοκαιριού», επισήμανε ο Βασίλης Πασιαλής, γεωπόνος στην υπηρεσία Περιβάλλοντος του Δήμου Ερμιονίδας.

Εκστρατεία ενημέρωσης προς τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης για να αυξήσουν την ανακύκλωση γυαλιού ξεκίνησαν από κοινού και ο δήμος Θεσσαλονίκης με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο.

Στόχος είναι ο τετραπλασιασμός της ποσότητας γυαλιού που ανακυκλώνεται στον δήμο Θεσσαλονίκης από τους 30 με 40 τόνους, στους 150 το μήνα ή 1.800 το χρόνο.

Το 2014 ανακυκλώθηκαν 300 τόνοι γυαλιού στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Στη Θεσσαλονίκη τοποθετήθηκαν από το 2013, περισσότεροι από 300 ειδικούς κάδους για ανακύκλωση γυαλιού. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, του δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς, τόνισε ότι στον δήμο η ανακύκλωση γυαλιού κυμαίνεται από 3,1 έως 10%, έναντι 60% που είναι ο στόχος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση