18 Μαρτίου-Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης

Κάθε χρόνο, η Γη αποδίδει δισεκατομμύρια τόνους φυσικών πόρων και κάποια στιγμή, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα εξαντληθεί.

Γι' αυτό πρέπει να σκεφτούμε ξανά τι πετάμε – όχι να βλέπουμε σπατάλη, αλλά ευκαιρίες.

Η τελευταία δεκαετία ήταν η πιο καυτή που έχει καταγραφεί και τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κλιματική έκτακτη ανάγκη απαράμιλλων διαστάσεων. Αν δεν κάνουμε σημαντικές και γρήγορες αλλαγές, θα δούμε συνεχιζόμενη άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, λιώσιμο των παγετώνων, ηπείρους που καίγονται και ταχεία αποψίλωση των δασών.

Αυτό επηρεάζει άμεσα την ανθρωπότητα με την αυξημένη φτώχεια, τη μετανάστευση από εκτοπισμένες κοινότητες, την απώλεια θέσεων εργασίας, τα απόβλητα βουνά και τους φυσικούς οικοτόπους που εξαφανίζονται. Έχουμε τη δύναμη να κάνουμε μόνιμες αλλαγές για να το καταπολεμήσουμε και καθώς η ανακύκλωση αναγνωρίζεται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030, βλέπουμε ήδη πολλά άτομα, κυβερνήσεις και οργανισμούς να αναλαμβάνουν άμεση δράση για να υποστηρίξουν την παγκόσμια πράσινη ατζέντα.

Η ανακύκλωση είναι βασικό μέρος της κυκλικής οικονομίας, συμβάλλοντας στην προστασία των φυσικών μας πόρων. Κάθε χρόνο ο «έβδομος πόρος» (ανακυκλώσιμα) μειώνει πάνω από 700 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 και προβλέπεται να φθάσει το 1 δισεκατομμύριο τόνους έως το 2030. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανακύκλωση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου για να σώσει το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης δημιουργήθηκε το 2018 για να βοηθήσει στην αναγνώριση και τον εορτασμό της σημασίας που παίζει η ανακύκλωση για τη διατήρηση των πολύτιμων πρωταρχικών μας πόρων και τη διασφάλιση του μέλλοντος του πλανήτη μας. Είναι μια μέρα για τον κόσμο να ενωθεί και να βάλει τον πλανήτη πρώτα.

Η αποστολή της Παγκόσμιας Ημέρας Ανακύκλωσης, όπως ορίζεται από το Παγκόσμιο Ίδρυμα Ανακύκλωσης, είναι διπλή:

  1. Να πούμε στους παγκόσμιους ηγέτες ότι η ανακύκλωση είναι απλώς πολύ σημαντική για να μην είναι παγκόσμιο ζήτημα και ότι χρειάζεται επειγόντως μια κοινή, ενωμένη προσέγγιση για την ανακύκλωση.
  2. Να ζητήσουμε από τους ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη να σκεφτούν τους πόρους και όχι τα απόβλητα, όταν πρόκειται για τα αγαθά γύρω μας – μέχρι να συμβεί αυτό, απλά δεν θα απονέμουμε στα ανακυκλωμένα αγαθά την πραγματική αξία και τον επαναχρησιμοποιούμενο σκοπό που τους αξίζει.

Πηγή: globalrecyclingday.com

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση