Ελληνικό «σφουγγάρι» εξαφανίζει τις πετρελαιοκηλίδες

Τη λύση του μέλλοντος ενάντια στη μόλυνση των θαλασσών φιλοδοξούν να δώσουν δύο Ελληνίδες ερευνήτριες στην Ιταλία.

Οι δύο ερευνήτριες, μέλη της ομάδας «Εξυπνων Υλικών» του Ιταλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Γένοβα, κ.κ. Αθανασία Αθανασίου και Δέσποινα Φραγκούλη με τον συνεργάτη τους, Χαβιέ Πιντό, ανέπτυξαν μία νέα, πατενταρισμένη ήδη, μέθοδο -ένα τεχνητό... «σφουγγάρι»- για την απορρόφηση πετρελαιοκηλίδων και άλλων ελαιωδών, τοξικών υλικών από την επιφάνεια της θάλασσας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, πρόκειται για νέο, χαμηλού κόστους, πορώδες υλικό, κατασκευασμένο από πολυουρεθάνη, το οποίο μπορεί να διαχωρίσει σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα το πετρέλαιο από το νερό και, επομένως, να λειτουργήσει ως «μαγνήτης» προς τις ρυπαντικές ουσίες που ρίπτονται στη θάλασσα.

«Η ικανότητα αυτού του υλικού να απορροφά επιλεκτικά το πετρέλαιο είναι πολύ στενά συνυφασμένη, αφενός με τις διαστάσεις των πόρων της πολυουρεθάνης και αφετέρου με το ότι οι πόροι συνδέονται μεταξύ τους», αναφέρει στο «Εθνος» η επικεφαλής της ομάδας, Αθανασία Αθανασίου. «Ανακαλύψαμε, δε, ότι συνδεόμενοι πόροι, με μέση διάμετρο 500 μικρόμετρα (σ.σ.: εκατομμυριοστά του μέτρου) ο καθένας, επιτυγχάνουν τη βέλτιστη απορρόφηση πετρελαίου, δηλαδή 40 λίτρα πετρελαίου για κάθε λίτρο πολυουρεθάνης» συμπληρώνει.

Η ανακάλυψη του νέου υλικού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα, σχετικά με τον καθαρισμό των ρυπασμένων υδάτων από πετρελαιοειδή, βαριά μέταλλα και τοξικές χρωστικές, ενώ η πορώδης πολυουρεθάνη ή άλλα πορώδη υλικά τροποποιούνται με την προσθήκη νανοϋλικών στην επιφάνειά τους (νανοτεχνολογία).

Αλληλεπιδρώντας με συγκεκριμένους ρύπους, τα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για τον καθαρισμό ρύπων στο νερό, όπως οργανικές βαφές, φάρμακα, ιόντα βαρέων μετάλλων κ.ά. όσο και για την απομάκρυνση ή την ανίχνευση των διάφορων οργανικών και ανόργανων ρύπων από την ατμόσφαιρα ή από το έδαφος. Και όλα αυτά, με την αξιοποίηση φυσικών πόρων, όπως τα υπολείμματα του καφέ ή τσαγιού, τα οποία έχουν την ικανότητα να απορροφούν ιόντα βαρέων μετάλλων.

Εως σήμερα, οι μέθοδοι για τον καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων αφορούσαν τη χρήση χημικών ουσιών, οι οποίες δρούσαν στην επιφάνεια του νερού (επιφανειοδραστικές ουσίες) και μπορούσαν να διαλύσουν μια πετρελαιοκηλίδα, ώστε μετά να είναι ευκολότερη η καταστροφή της από μικροοργανισμούς.

Φιλικό για το οικοσύστημα

Ωστόσο, οι συνέπειες για όλο το οικοσύστημα αποδεικνύονται εξαιρετικά αρνητικές, με αποτέλεσμα τη σταδιακή εγκατάλειψή τους και την αντικατάστασή τους από απορροφητικά υλικά. «Μελετώντας τη δομή των πορωδών υλικών του πολυουρεθανίου διαπιστώσαμε ότι στη συγκεκριμένη δομή, η απορρόφηση του πετρελαίου μπορεί να τριπλασιαστεί. Επίσης, παρατηρήσαμε ότι η ανάκτηση του απορροφούμενου πετρελαίου από το πολυουρεθάνιο είναι πολύ πιο εύκολη και αποτελεσματική», υπογραμμίζει η κ. Αθανασίου.

Εξάλλου, ενδιαφέρον για το «σφουγγάρι» πολυουρεθάνης έχει ήδη εκδηλωθεί από εταιρείες εξόρυξης υδρογονανθράκων, εκ των οποίων μία ως χρηματοδότης. Στόχος τους αποτελεί ο καθαρισμός της θάλασσας σε όσο το δυνατόν συντομότερους χρόνους, μετά από μία διαρροή πετρελαίου, ενώ το τελικό υλικό προγραμματίζεται προς χρήση μέσα στα δύο προσεχή χρόνια. «Τα πορώδη υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν, επίσης, από βιοτεχνίες ή βιομηχανίες που στα απόβλητά τους περιλαμβάνεται και νερό ρυπασμένο από ελαιώδη υγρά, το οποίο, όμως, μπορεί -με τη μέθοδο του σφουγγαριού- να καθαριστεί και να χρησιμοποιηθεί εκ νέου στην παραγωγή ή για άλλους σκοπούς» προσθέτει.

Δέκα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για εφευρέσεις νέων υλικών

Η εξαιρετικά δραστήρια ομάδα διαθέτει στο ενεργητικό της δέκα ακόμα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε μία ευρεία γκάμα κατηγοριών, όπως σύνθετων νανοϋλικών, ανθεκτικών στην υγρασία ινωδών υλικών, βιοδιασπώμενων πλαστικών, αλλά και στην κατηγορία ιατρική-φάρμακα-καλλυντικά. Τα υλικά που έχουν αναπτυχθεί είναι τα ακόλουθα:

• Πορώδες υλικό με νανοσωματίδια στην επιφάνειά του για την επιλεκτική απορρόφηση ρύπων διαφορετικής προέλευσης και φύσης.

• Διαλύματα ακρυλικών πολυμερών ακτινοβολημένα με νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου για την παραγωγή παρμπρίζ αυτοκινήτων, γυαλιών όρασης κ.ά.

• Υδρόφοβα ινώδη υλικά, όπως χαρτί ή υφάσματα, για την κατασκευή ανθεκτικότερων στην υγρασία συσκευασιών, με μεγαλύτερο χρόνο ζωής και ικανότητα να βιοδιασπώνται.

• Συσκευασίες φαγητού, με ανακυκλωμένο χαρτί που φράζουν τη μεταφορά των ορυκτελαίων στην τροφή, που είναι ασφαλείς για την ανθρώπινη υγεία.

• Υδρόφοβο και βιοδιασπώμενο υλικό σιλικόνης με ενσωματωμένο άμυλο, το οποίο διαθέτει μηχανικές ιδιότητες και αντοχή στο νερό και την υγρασία.

• Βιοδιασπώμενο πλαστικό υλικό από απόβλητα φυτικής προέλευσης, τα οποία, λόγω προέλευσης, δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

• Βιοδιασπώμενα υλικά για την παραγωγή φαρμάκων ή άλλων ενεργών ουσιών ως επιθεμάτων πληγών ή ως καλλυντικών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση