Ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του φόρου στο φυσικό αέριο

Στα μείζονα θέματα της αγοράς ενέργειας αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο υπουργείο.

Στο θέμα των τιμολογίων φυσικού αερίου, ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε όσα είπε χθες στα Φάρσαλα και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας (δεν έχει κλείσει ακόμα), αλλά ανέφερε ότι οι τιμές θα είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλότερες από πέρυσι. «Ακόμη και να μπει φόρος στο αέριο», είπε ο υπουργός, σημειώνοντας πως «πάλι η επιβάρυνση δεν θα αντιστρέψει την πραγματικότητα της χαμηλότερης τιμής σε σχέση με πέρυσι».

Όσον αφορά τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο υπουργός προανήγγειλε μειώσεις για όλες τις κατηγορίες οικιακών καταναλωτών εφόσον κριθεί επιτυχημένη η νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην οποία προχώρησε η Επιχείρηση κι εφόσον παραμείνουν χαμηλές οι τιμές του πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πάντως, αναγνώρισε ότι οι αποσβέσεις και τα μεγάλα ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔEΗ έχουν επιδεινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα της Επιχείρησης, η οποία σημείωσε ζημίες 102 εκατ. ευρώ πέρυσι, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η μείωση των τιμολογίων άμεσα. Παράλληλα, ενώ χαρακτήρισε «νοικοκύρεμα» τις αυξημένες αποσβέσεις και επισφάλειες που πέρασε στα αποτελέσματά της η ΔΕΗ που οδήγησαν σε ζημιές, άφησε να εννοηθεί ότι αυτό δημιουργεί μια εικόνα που δεν ευνοεί τις μειώσεις στα τιμολόγια και υποννόησε (χωρίς να το πει ρητά) ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτή τη στιγμή. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο να έχουν πέσει τα εισοδήματα μέχρι και 45% τα τελευταία χρόνια και την ίδια περίοδο τα τιμολόγια ρεύματος να έχουν αυξηθεί μίσως και περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τα ανοιχτά ενεργειακά θέματα (κυρίως NOME και ΑΔΜΗΕ) και εκτίμησε ότι θα κλείσουν με την έλευση του κουαρτέτου, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία επιπλέον ιδιωτικοποίηση στην ενέργεια. Υπογράμμισε, δε, ότι οι μετοχές της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ, και ΔΕΠΑ θα μεταβιβαστούν από το ΤΑΙΠΕΔ στο νέο ταμείο για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας αλλά κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες αυτές θα πουληθούν.

Aναφορικά με τον ΔΕΣΦΑ και τη στάση της Socar, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της πώλησης έχει βρει εμπόδιο στο ύψος των τελών χρήσης δικτύου, τα οποία αποτελούν το έσοδο της εταιρίας και τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αυξηθούν στα επίπεδα 35% και 45% και 60% που προδιέγραφαν τα αρχικά σενάρια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης έχει αποσταλεί στους Αζέρους και αναμένεται η απάντησή τους.

Παράλληλα, ο ΥΠΕΝ αποκάλυψε ότι υπεγράφη η περιβαλλοντική αδειοδότηση για το γήπεδο της ΑΕΚ, ενώ σημείωσε ότι εξετάζεται η μεταφορά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του υπουργείο Οικονομικών στο κτήριο του Κεράνη.

Για την πρόοδο στα θέματα των αγωγών, ανακοίνωσε ότι στις 17 Μαΐου θα γίνουν τα εγκαίνια του TAP στη Θεσσαλονίκη, ενώ επανέφερε στο προσκήνιο το μνημόνιο που υπεγράφη, στη Ρώμη, μεταξύ ΔΕΠΑ, Gazprom, Edison, που αναζητά δρόμους εναλλακτικής όδευσης για το ρωσικό αέριο και το οποίο είναι απολύτως συμβατό με τη στρατηγική της ΕΕ για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και οδεύσεων, όπως είπε.

Ακόμη, επιβεβαίωσε ότι προχωρεί πιο γρήγορα η μικρή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης.

Ο κ. Σκουρλέτης, τέλος, προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες τόσο για το νέο πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρισμού, όσο και για τις ΑΠΕ. Είπε, επίσης, ότι υλοποιείται το μέτρο της διακοψιμότητας που μαζί με το θέμα των ΑΔΙ, αποτελούν εργαλεία άσκησης της βιομηχανικής πολιτικής, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες με τη βιομηχανία, για το πώς θα ρυθμιστεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Επίσης, ο υπουργός ανήγγειλε κι επίσημα την προώθηση μοντέλου των κοινοπρακτικών σχημάτων ΔΕΗ και ιδιωτών, υποστηρίζοντας ότι είναι ανοιχτή η ατζέντα σε σχέση με τη συνεισφορά της ΔΕΗ (λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, αλλά και μέρος του πελατολογίου).

Τέλος, αναφορικά με τις Σκουριές, ο ΥΠΕΝ είπε ότι είναι ανάγκη όλα τα εμπλεκόμενα μέρη εταιρεία, τοπική κοινωνία και υπουργείο, να κάνουν υποχωρήσεις. Είπε ότι είναι απαραίτητος ένας αμοιβαίος συμβιβασμός και τόνισε ότι εμμένει στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος, του περιβάλλοντος και στην τήρηση της νομιμότητας.

«Η στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι σταθερή, από την πρώτη ημέρα, και στοχεύει στη διασφάλιση της νομιμότητας τους δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας του περιβάλλοντος. Υπάρχουν, βεβαίως, και πολιτικά ζητήματα σε σχέση με την ιστορία, το παρόν και το μέλλον της επένδυσης στις Σκουριές. Μια τόσο μεγάλη επένδυση, για να προσχωρήσει, πρέπει, πέραν των άλλων, να διασφαλίζει και την κοινωνική ειρήνη», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Πώς μπορεί να προχωρήσει η επένδυση στις Σκουριές όταν είναι συνυφασμένη με τον κοινωνικό διχασμό; Θα έβλεπα, λοιπόν, έναν συμβιβασμό που προϋποθέτει η μία πλευρά να μπορεί να αναγνωρίζει στην άλλη, ότι κάνει ένα βήμα πίσω. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το υπουργείο μπορεί να συμβάλλει», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης, ωστόσο έσπευσε να επισημάνει ότι «δεν θα βάλει νερό στο κρασί του».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση