Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Χελιδονίσματα» από το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΕΠΑΜΑΘ), σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τη συμμετοχή σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Καβάλας και ΠΕ Ξάνθης.
Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, τα «χελιδονίσματα» είναι μια εκδήλωση στην οποία γίνεται ένα πρώτο καλωσόρισμα στα χελιδόνια, τα οποία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν από το μακρινό τους ταξίδι και πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως και τις 21 Μαρτίου 2016 με την συμμετοχή μαθητών δημοτικών σχολείων.
Φέτος είχαμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή από κάθε άλλη χρονιά, με 230 μαθητές, που έφτιαξαν χελιδονοφωλιές από πηλό στα Κέντρα Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας–Ισμαρίδας και Δέλτα Νέστου.
Συγκεκριμένα συμμετείχαν:
• 100 μαθητές στο Κ.Π. Δέλτα Νέστου στην Κεραμωτή, από το 6ο 12/θ Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης και το 11ο 6/θ ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, και,
• 126 μαθητές στο Κ.Π. Λιμνών Βιστωνίδας – Ισμαρίδας από το Δημοτικό Σχολείο Ηλιόπετρας, το 1/θ νηπιαγωγείο Αυξεντίου, το Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο «Άξιον» και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης.
Το πρόγραμμα που παρακολούθησαν οι μαθητές φέτος ήταν εμπλουτισμένο με νέες δραστηριότητες και περιελάμβανε:
Αρχικά μια παρουσίαση (power point) σχετικά με τα είδη των χελιδονιών που έχουμε στην Ελλάδα, για το ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν κατά το μακρινό μεταναστευτικό τους ταξίδι, τι υλικά και ποια διαδικασία χρειάζεται για να φτιάξουν τη φωλιά τους και πως φυσικά μπορούμε να τα βοηθήσουμε εμείς. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στους χώρους των εκθέσεων για το ΕΠΑΜΑΘ και τις αξίες των υγροτόπων και τέλος ακολούθησε το πιο διασκεδαστικό κομμάτι για τα παιδιά, η κατασκευή χελιδονοφωλιών από ειδικό πηλό.
Οι φωλιές που κατασκευάστηκαν ήταν αντίγραφα των φωλιών που κατασκευάζουν τα ίδια τα χελιδόνια και το ίδιο λειτουργικές, για αυτό και θα τοποθετηθούν στα σχολεία τους για να κατοικηθούν από τους μικρούς φτερωτούς φίλους μας
Οι μικροί μαθητές, πριν επιστρέψουν στα σχολεία τους, γεμάτοι εμπειρίες, γνώση και τις χελιδονοφωλιές τους, σταμάτησαν στον υγρότοπο για παρατήρηση πουλιών με τα τηλεσκόπια του Φορέα.
Οι δράσεις του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας - Ισμαρίδας χρηματοδοτούνται το 2016, από το Πράσινο Ταμείο.