Όσα πρέπει να ξέρετε για την καλλιέργεια ευκαλύπτου

του Νίκου Αβουκάτου

Τα τελευταία χρόνια εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον νέων αγροτών για τη καλλιέργεια του ευκαλύπτου. Θεωρείται ως μια ενεργειακή καλλιέργεια με σημαντικά οικονομικά οφέλη για την τσέπη μας αλλά και το περιβάλλον.

Με το σημερινό μας άρθρο παρουσιάζουμε μερικές σημαντικές πληροφορίες για όσους θα ήθελαν να ασχοληθούν με την ενεργειακή αυτή καλλιέργεια, με σκοπό την παραγωγή πέλετ και μπριγκέτων.

Όπως αναφέρει στη Greenagenda.gr ο δασοπόνος Παναγιωτής Βασιλάκος, με την καλλιέργεια 100 στρεμμάτων ευκαλύπτου και τη δημιουργία μιας μικρομεσαίας μονάδας παράγωγης πέλετ θα μπορούσε να εξασφαλισθεί ένα ετήσιο εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ.

Στον ιστό του φυτού εμπεριέχεται μεγάλη ποσότητα κυτταρίνης (ποσοστό 75%). «Η βιολογική ιδιότητα είναι αυτή που δίνει του μεγάλη ενεργειακή αξία ενώ δεν αφήνει υπολείμματα στάχτης, αυτό είναι επίσης σημαντικό μας», τονίζει ο κ. Βασιλάκος.

«Κατά την καύση του ο ευκάλυπτος δίνει καθαρή φλόγα, ελάχιστο καπνό και πολύ λίγη τέφρα (0,3%), η δε θερμαντική ενέργεια είναι σχεδόν διπλάσια εκείνης των άλλων ενεργειακών φυτών», αναφέρει ο κ. Βασιλάκος με πολύχρονη μελέτη και επαγγελματική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Με την καλλιέργειά του θα αξιοποιούνταν χιλιάδες στρέμματα γης που είτε ήσαν εγκαταλελειμμένα χωράφια, για τον λόγο ότι η καλλιέργειά τους δεν ήταν αποδοτική, ή δεν προσφέρονταν για γεωργική καλλιέργεια.

eykal

«Διαπιστώνω ότι αρκετοί αγρότες και μη ξεκίνησαν να καλλιεργούν σε Πελοπόννησο αλλά και Στερεά Ελλάδα. Χωράφια αμμώδη, εφάλμυρα και άγονα που ήταν μέχρι σήμερα αδρανή μπορούν να καλλιεργηθούν με ευκάλυπτο. Την τελευταία τριετία περισσότερα από 60.000 στρέμματα φυτεύτηκαν στη Λακωνία, ενώ στην Αχαΐα περισσότερα από 50.000. Το συγκεκριμένο φυτό είναι ευαίσθητο στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και, όσο πιο βόρεια, θα είναι μειωμένη η παραγωγή», υπογραμμίζει.

Ο Ευκάλυπτος:

α) Αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους εδαφών: από όξινα εδάφη έως αλκαλικά, από αμμώδη μέχρι τα συνεκτικά γλινώδη, από ξηρά εδάφη μέχρι τα ημιελώδη, ακόμη , αντέχει στα υφάλμυρα εδάφη και στους αλατοφόρους ανέμους.

β) Είναι πολύ ανθεκτικός σε προσβολές από έντομα και μύκητες, σε ανεμοθλασίες και ανεμορριψίες και σε περίπτωση πυρκαγιάς καίγονται μόνο τα φύλλα, ενώ ο κορμός γρήγορα αναβλαστάνει.

Έχει πειραματικά αποδειχθεί ότι ο ευκάλυπτος Camaldulensis, με καλές συνθήκες εδάφους και κλίματος, η μέση καθ ύψος αύξηση κατά την πρώτη τριετία ανέρχεται στα 3 και πλέον μέτρα το χρόνο, η δε μέση ετήσια και κατά στρέμμα παραγωγή, την πρώτη τριετία, ανέρχεται σε 20 έως 30 τόνους χλωρής βιομάζας, ενώ κατά την δεύτερη υλοτομία (κάθε 2 έτη και εφεξής) από τα πρεμνοβλαστήματα η απόδοση μπορεί να ξεπεράσει τους 35 τόνους.

Ενδεικτικά, μια μέση μονάδα παραγωγής καύσιμης ύλης (Pellets κ.λ.π.) των 1500 τόνων ετησίως, θα χρειαστεί μια φυτεία Ευκαλύπτου έκτασης 100 περίπου στρεμμάτων με 120.000 φυτά.

Ο κ. Βασιλάκος υποστηρίζει, τέλος, ότι η καλλιέργεια του ευκαλύπτου θα ήταν ένας ισχυρός μοχλός ανάπτυξης της  οικονομίας μας. «Με τις μεγάλες φυτείες ευκαλύπτου και μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμη ύλη την ενεργειακή βιομάζα ευκαλύπτου, η οποία αποδίδει διπλάσια σχεδόν θερμαντική ενέργεια από την βιομάζα άλλων φυτών θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας και μάλιστα στην ύπαιθρο», καταλήγει.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση