Διακοψιμότητα: Ενεργειακή ανάσα και για τους μικρούς της βιομηχανίας

Δεκτό έγινε από τον ΑΔΜΗΕ το αίτημα που υπέβαλαν οι βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας μέσω της ένωσής τους ΕΒΙΚΕΝ, να μειωθεί το κατώτατο όριο προσφοράς στις δημοπρασίες της διακοψιμότητας. Έτσι από τον επόμενο μήνα θα μπορούν να συμμετέχουν στις δημοπρασίες και να εξασφαλίζουν μέσω της συμμετοχής στη διακοψιμότητα μείωση του ενεργειακού τους κόστους, ακόμη και οι μικρότερες βιομηχανίες, των οποίων η μέγιστη ισχύς κατανάλωσης φτάνει τα 3MW. Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο όριο ήταν 5MW.

Όπως μεταδίδει το Capital.gr, η απόφαση του ΑΔΜΗΕ αναμένεται να φέρει στις δημοπρασίες επιπλέον ισχύ που δε θα ξεπερνά τα 17 – 20MW, από εργοστάσια έντασης ενέργειας κλάδων όπως η χαρτοποιία και η κεραμουργία. Ήδη ο ΑΔΜΗΕ έχει ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις από μικρότερες βιομηχανίες για συμμετοχή στην επόμενη δημοπρασία που αναμένεται να γίνει στα τέλη Απριλίου και θα αφορά στο μήνα Μάιο.

Τα καλά νέα πάντως για τη βιομηχανία σταματούν κάπου εδώ αφού επικρατεί σκεπτικισμός μετά τα αποτελέσματα της δεύτερης δημοπρασίας που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα και στην οποία είχαμε μια απρόοπτη εξέλιξη. Συγκεκριμένα η ΔΕΗ μπήκε στις δημοπρασίες μέσω των ορυχείων που δικαιούνται ως μεγάλοι καταναλωτές να συμμετάσχουν, ωστόσο οι προσφορές που έδωσε ήταν εξαιρετικά χαμηλές (5 ευρώ ανά MW θέσης) με αποτέλεσμα να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές της δημοπρασίας και να μείνουν εκτός άλλα εργοστάσια.

Στη μία από τις δύο υπηρεσίες μάλιστα (μακροπρόθεσμη), εάν αφαιρεθούν οι προσφορές της ΔΕΗ η τιμή φτάνει τις 50 χιλιάδες ευρώ όταν τελικά η τιμή διαμορφώθηκε στις 30 χιλιάδες ευρώ. Στη ίδια υπηρεσία (μακροπρόθεσμη) έμειναν εκτός 15 προσφορές ισχύος 137MW, μεταξύ των οποίων και η προσφορά των Σωληνουργείων Κορίνθου. Στη δεύτερη βραχυπρόθεσμη υπηρεσία η τιμή διαμορφώθηκε στις 21900 ευρώ ανά MW ενώ εκτός έμειναν 34 προσφορές ισχύος 175,1MW, μεταξύ των οποίων και τα εργοστάσια της ΣΩΛΚ, της χαρτοποιίας ΜΕΛ και της Χαλκόρ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση